Jak obléct novorozence

Be Lenka logo Be Lenka
21.05.2019
Jak obléct novorozence

nosenie_po_porode_1100x602

Některé maminky začínají s nakupováním oblečení pro miminko už v prvním stadiu těhotenství. Jiné čekají až jim bříško pořádně naroste a až se dozvědí, jestli čekají chlapečka, nebo je na cestě holčička. Tomu pak přizpůsobí barvu oblečení. No a poslední "kategorii" maminek jsou ty, které s nakupováním čekají až do samotního porodu. Jaké oblečení vybrat pro novorozence a jak oblékat novorozence? Jakou velikost vybrat pro novorozence? V tomto článku se na oblékání miminek podíváme pod mikroskopem:)

 

Velikost oblečení pro novorozence

Každá velikost oblečení je odvozena od velikosti (délky) miminka. Tou počáteční je velikost 56, která vystačí na období 1 - 2 měsíce věku miminka. Pokud se miminko narodí předčasně, nebo i v termínu ale je malinké, bude maminka pro takové miminko potřebovat menší velikost oblečení, jeho sehnání ale není snadný úkol.

Velikost oblečení 62 je vhodná pro 2 - 3 měsíční děti.
Oblečení o velikosti 68 bude sedět dětem od 4 do 6 měsíců.

Uvedené věkové rozmezí je pouze přibližné. Každé miminko přichází na svět s jinou velikostí a proto i dvě stejně staré děti nemusí mít stejnou velikost oblečení.

Mějte na vědomí, že není nutné nakoupit miminku v prvních měsících života spoustu oblečení, protože děti velmi rychle rostou. Maminky - kamarádky si často mezi sebou posouvají oblečení pro děti, což je výhodným způsobem, jak oblékat miminko a ušetřit peníze :-) Nebo dětské oblečení "koluje" v rodině. Dnes lze sehnat oblečení pro miminko v nejrůznějších barvách a vzorech, i s vtipnými nápisy. Každopádně, ať už se rozhodnete pro oblečení z druhé ruky nebo koupite nové, vždy oblečení pro vaše miminko před prvním použitím vyperte a vyžehlete.

 

Jak obléct novorozence z porodnice

V porodnici většinou dostanou miminka oblečení, ale když už si své děťátko bere maminka domů, musí mu zadovážit jeho vlastní oblečení (které ji, samozřejmě, přinese manžel). To, jak maminka obleče svého novorozence, závisí hlavně od aktuálního ročního období. Jinak přece oblékame miminko (i sebe) v létě a jinak v zimě. Základem je čepička, kterou novorozenec musí mít vždy bez ohledu na počasí a roční období. Jelikož většinou rodiče odvážejí miminko z porodnice autem, není nutné novorozence přehnaně oblékat. Samozřejmě, výjimkou jsou velké mrazy.

Oblečení na cestu z porodnice je dobré mít nachystané pro jistotu dvoje - teplejší a lehší. Obzvlášť u miminek, která se narodí na jaře nebo na podzim, protože počasí v přechodním období je opravdu rychle se měnící a nikdy nevíme, zda bude svítit sluníčko, nebo bude pršet a foukat studený vítr. Na cestu z porodnice novorozenci připravíme bavlněné body s dlouhým rukávem, bavlněné dupačky, overálek a čepičku. V zimě miminko můžete zabalit do zavinovačky. Při vysokých letních teplotách miminku oblečte taky bavlněné body, dupačky, čepičku a v autě miminko přikryjte lehší dekou. Samozřejmostí v přpíadě cesty autem je dětská autosedačka.

 

Jak obléct novorozence - postup


I to, jak správně oblékat miminko, se maminka musí naučit. Novorozenec je velmi křehký a zranitelný, musíme s ním manipulovat opatrně. Tady je postup, jak na oblékání novorozenců:

  1. Otvor pro hlavičku roztáhněte nejvíc, jak je to možné.
  2. Miminku přetáhněte oblečení roztaženým otvorem přes hlavičku.
  3. Rukávy srolujte.
  4. Uchopte miminko za ručku a srolovaný rukáv na ni navlékněte.

Během oblékání je dobré miminku zpívat, nebo na něj mluvit jemným hlasem. Miminko zůstane klidné a bude spolupracovat. U oblékání miminek platí zásada, že miminko potřebuje vždy o jednu vrstvu víc, než má jeho maminka. Vrstvou navíc může být i deka v kočárku. Je potřeba ale myslet na to, že některým dětem může být příliš horko, pokud mají o jednu vrstvu navíc, jiné děti zase jsou zimomřivější. Abychom zjistili, jestli je miminko oblečené tak akorát a nebude mu ani teplo ani zima, sáhneme mu na zátylek (mezi temeno hlavičky a rameny). Pokud je zátylek miminka suchý a studený, miminku je zima a musíme mu dát ještě jednu vrstvu oblečení. Pokud je zátylek horký a spocený, je potřeba množství oblečení snížit. Upocené oblečení musíme miminku sundat a převléct, protože když je oblečení vlhké, začne miminko studit.

Jak oblékat miminko v létě
Miminko ještě nemá vybudovanou pořádnou imunitu a termoregulaci jako dospělý člověk, proto se spousta maminek ptá, jak oblékat novorozence v létě, aby mu nebyla zima, ale ani horko, nebo aby miminko nenastydlo. Děti do jednoho měsíce oblékame pořádně tak, aby měly zakryté celé tělo (v létě stačí jedna vrstva), vždy používáme i čepičku - hlavičkou se totiž ztrácí nejvíce tepla.

Na letní období jsou ideálné světlé barvy oblečení, hlavně bílá. Používáme oblečení z bavlny, protože právě bavlna je šetrná k jemné dětské kůži, takže je vhodná i pro děti, které trápí kožní problémy a ekzemy. Můžete samozřejmě vyzkoušet i funkční přírodní materiály, třeba oceníte jejich funkci odvádět z těla vlhkost. Dbejte na to, aby se dítě v kočárku nepřehřálo, raději ho často z kočárku vyndávejte. Nikdy nepřikřívejte kočárek plenkou.

Jak oblékat miminko v zimě
Během chladné zimy miminko oblékáme do více vrstev, díky čemu je snadnější jednu vrstvu sundat při přechodu do tepla a zase do zimy. Vhodné oblečení pro miminko na zimu je body, dupačky nebo polodupačky, dětská teplejší mikinka a dětská kombinézka. Pokud maminka používá zimní spacák do kočárku, tedy fusak, bude miminku stačit kombinéza z jemného fleecu. Pokud ale fusak k dispozici není, je potřeba zadovážit miminku teplou zimní bundičku, rukavičky, vhodné jsou i dětské nákrčníky nebo šály na krk, nezbytné je mít teplou čepičku na hlavičku. Nákrčníky ani šály nedáváme miminku přes pusu, protože když nákrčník miminko ožužlá a poslintá, bude vlhký a vlhkost na těle může způsobit omrzliny.

Jak obléct miminko do nosítka a do šátku na nošení dětí

Pokud své miminko nosíte v šátku na nošení dětí nebo v dětském ergonomickém nosítku, i v tomto případě je dobré vědět, jak miminko oblékat. Šátek i nosítko představují jakoby další vrstvu, kterou má dítě i maminka na sobě. Základní zásadou u nošení dětí je, že je oblékáme méně než do kočárku, jelikož během nošení si rodič a miminko vzájemně odevzdávají teplo. Obzvlášť v případě šátku se tiskne otázka, jak správně obléct miminko, protože šátek se kolem těla miminka přeloží i několikrát, takže opravdu dokáže nahradit třěba i lehší bundičku. Opět oblečení závisí od aktuálního počasí a ročního období.

Oblečení na nošení v létě
Pokud miminko nosíme v létě, stačí mu oblékat lehší bavlněné oblečení v jedné vrstvě. Dobré je vybrat si třeba i šátek s vhodnou letní příměsí, jako je tencl. Tencl je velmi nosný, zvyšuje nosnost šátku a zároveň je lehký a prodyšný. Ideální příměs na léto. Lenka šátky na nošení dětí najdete v naši nabídce i s příměsí tencel.

Nošení dětí v ergonomickém nosítku se od nošení v šátku liší mimo jiné i tím, že v nosítku je dítě ochlazováno i ze stran. Na nošení dětí v létě jsou ideální letní verze nosítek se síťkou na zádové opěrce. Díky otvorům v síťce proudí k miminku vzduch, který miminko ochlazuje a nošení je tak mnohem komfortnější pro dítě i pro rodiče.

Oblečení na nošení v zimě
Během nošení dětí v zimě používáme teplé oblečení. Pokud se chystáme s miminkem ven, je lepší obléct miminko o něco víc a v případě potřeby mu jednu vrstvu sundat, než kdyby miminku měla být zima. Důležité je dbát na ochranu nožiček, zátylku a hlavičky, vše musí být v teple. Na nožičky miminka v šátku a v nosítku můžete použít zateplené návleky nebo capáčky. Hlavičku přikryjte teplou čepičkou, nebo kukličkou, která zakryje i krk. Pokud je to potřeba, ruky miminka ochraníte rukavičkami.

Pokud jdete s miminkem v šátku a v nosítku v zimě venku, velmi dobře vám poslouží mikiny a bundy na nošení dětí. Nosičské oblečení přikryje maminku i miminko. Obsahuje odnímatelnou vsadku, díky které se bunda rozšíří pro potřeby navázaného miminka. Neměli bychom nosit miminko tak, že si ho navážeme až na naši bundu. Nejlepší je přikrýt se bundou společně už s miminkem v šátku. Takto se udržuje teplo mezi rodičem a miminkem i když je venku veliká zima:)

 

Přihlaste 10% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde