Top důvody, proč nosit barefoot boty

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Top důvody, proč nosit barefoot boty

Jedním z předních "must have" hitů dnešních dní je obuv typu barefoot. Příznivců "bosé" obuvi neustále přibývá, nosí ji především ze zdravotních důvodů, protože zabezpečuje nohám všechno to, co přirozeně potřebují. Druhou skupinou lidí, jsou ti, kteří je ze zvědavosti vyzkoušeli a už si je nechtěli vyzout :-) Není se čemu divit, barefoot boty jsou nejen zdraví prospěšné, ale zároveň neuvěřitelně pohodlné.

Obsah článku

Vlastnosti barefoot bot. Protože se jedná o úplně odlišný typ bot oproti běžné obuvi, je důležité vědět, jaké vlastnosti mají boty mít, abyste měli při výběru jistotu, že kupujete opravdu 100% barefootky.

Prvním bodem je ohebná a velmi tenká podrážka, jejíž tloušťka nepřesahuje 6mm. Jen taková podrážka zabezpečuje chodidlům kontakt s povrchem.
Druhým nezbytným požadavkem je zero drop, neboli nulový rozdíl mezi patou a špičkou. Jinak řečeno, pata a špička musí být v jedné rovině.
Třetím bodem je široká špička bot, která zabezpečuje dostatek prostoru pro nohu. Bota nesmí obrys chodidla těsně kopírovat.
Rovněž je důležité, aby byly barefoot boty lehké a bez klenby. Více informací o vlastnostech barefoot a o tom, jak si správně vybrat barefoot boty, najdete v tomto našem článku.

A teď se podívejme na ty největší výhody, kvůli kterým si už jinou, než barefoot obuv neobujete :-)

1. Posilněné svaly, silné a zdravé nohy

Barefoot boty jsou vyráběny s důrazem na přirozené vlastnosti našich noh, to znamená, že umožňují nohám pracovat a fungovat tak, jak je nám to od přírody dané. Díky tomu, že nohu těsně neobepínají, ale poskytují jí volný prostor vpředu i po bocích, mohou se při chůzi či běhu zapojovat všechny svaly, které jinak při používání běžných bot až tak nezapojujeme. V důsledku toho se svalstvo posiluje, noha se vyvíjí správně a předchází se deformitám

2. Barefoot vás zbaví bolesti

Na barefoot boty nedají dopustit ani sportovci, především běžci, kteří potřebují ve zvýšené míře dbát na kvalitu obuvi a z ní vyplívající zdraví noh. Při chůzi, a hlavně při běhu, dochází v důsledku našlapování přes patu k nárazům, které se nepříznivě projevují v kolenním a bederním kloubu. Barefoot boty ale způsobují, že si člověk přirozeně osvojí našlapování přes přední část chodidla, jak je to správné, a proto se nepříjemným zdravotním komplikacím s koleny dokážeme prostým nošením barefoot obuvi vyhnout. Existují případy, kdy běžec musel přestat se sportem, protože mu nárazy při běhu po asfaltu způsobovaly bolesti kloubů, ale po tom, co obuv vyměnil za barefoot, se opět mohl vrátit na asfalt a tvrdý terén mu už žádné další komplikace nezpůsoboval. Stejně tak má nošení barefoot obuvi pozitivní účinek i na svaly v oblasti křížů-opět díky tomu, že barefoot boty zapojují do činnosti celé chodidlo a „nutí“ člověka našlapovat přes přední část chodidla. Dlouhodobé nošení tohoto typu obuvi se odrazí na tom, že se můžete z velké části nebo i úplně zbavit bolesti zad, protože dalším z výhod barefoot bot je podpora správného držení těla.

3. Psychická pohoda a radost

Možná se to zdá zvláštní, ale chůze naboso dokáže dokonale odbourat stres a napětí, způsobit radost a zahnat chmury do kouta. Nevěříte? Zkuste se sami otestovat následujícím způsobem: Přejděte po chodníku deset metrů v botách, které běžně nosíte. Potom se vraťte, vyzujte se a přejděte stejnou vzdálenost bosí. Rozdíl pocítíte okamžitě. Chůze naboso vrací lidi do dětských časů, přináší pocit svobody, nespoutanosti a radosti. Vícero studií dokazuje, že chůze naboso snižuje krevní tlak, napětí a hladinu stresového hormonu kortizolu. Barefoot boty nijak nezatěžují nohu, ani nijak neomezují chodidlo. Jejich ohebná a flexibilní podrážka umožňuje nohám kontakt s povrchem, na kterém stojíte a po kterém kráčíte. Boty jsou pohodlné a ani je na nohách nevnímáte. Ideální cesta k získání ztracené energie a k dobré náladě, kdekoliv se nacházíte :-)

4. Znovuzrození celého těla

Je všeobecně známo, že se na chodidlech, podobně jako na jiných částech těla, například na dlaních, nebo na uších, nachází akupresurní body, které spojují různé části těla a jejichž stimulací je možné revitalizovat mnohé lidské orgány. Správným stlačením bodu dochází k jakoby elektrostimulaci lidských orgánů. Představte si, že celý život chodíte bosí, mezi Vaší nohou a zemí je bezprostřední kontakt a umožňuje tak přírodnímu povrchu, aby Vám „masíroval“ a aktivoval všechny akupresurní body na chodidlech. Tlusté podrážky běžné obuvi tomu brání, ale barefoot boty chůzi naboso dokonale napodobují

5. Lepší rovnováha

Věděli jste o tom, že na chodidlech máme více nervových zakončení, než jinde na těle? Když chodíme bosí, nebo v barefoot botách, mozek je více stimulovaný a dává nám více informací, i když si to v podstatě neuvědomujeme. Jde totiž o to, že v běžných botách necítíme přesně do detailu povrch, po kterém chodíme, a tak se často stává, že zakopneme, uklouzneme, nebo spadneme. Při chůzi naboso však mozek vysílá víc signálů jako obrannou reakci a varování před možným pádem a ublížením si, a to i proto, abychom si všimli případné nerovnosti či trhliny na cestě, po které jdeme. Výsledkem používání barefoot bot je tedy i zlepšení rovnováhy.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 5% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde