Kojenecká kolika

Be Lenka logo Be Lenka
27.05.2019
Kojenecká kolika

Jedním z nejčastějších problémů, se kterými se setkávají rodiče novorozenců a malých dětí, jsou bolesti bříška. Ne vždycky je na vině plynatost a nadýmání. Nejvíc diskutovaným tématem mezi maminkami je kojenecká kolika. Právě kolika je příčinou, proč rodiče nejčastěji navštěvují se svým miminkem ambulanci pediatra.

Kolika trápí mnohem více děti narozené předčasně, u nich je riziko větší. Postihuje ale velmi často i děti narozené v termínu. Kolika a plynatost však není to samé. Na rozdíl od nadýmání, které vzniká hromadením plynů v zažívacím traktu miminka, příčinu koliky je potřeba hledat jinde. Kolika totiž nesouvisí jenom s vyzrálosti střevní sliznice, ale i s celkovým stavem imunitního systému a s vývojem centrální nervové soustavy.

Příčina koliky - proč vznikají potíže
Kolikové bolesti bříška postihují děti v nejrannějším věku - novorozence a deti do věku přibližne tří měsíců. Nelze velmi předem ovlivnit, zda kolika miminko postihne nebo ne. Objevuje se u holčiček i u kluků, u kojenců, ale i u dětí na umelé výživě.

Příčina vzniku koliky není stoprocentně jasná, ale existuje více teorií, které koliku rozebírají. Nejpravděpodobnější se zdá být doměnka, že děti, které velmi pláčou, polknou velké množství vzduchu, který se pak dostává do zažívacího systému a tam dělá potíže. Prví příčinou, proč miminko bolí bříško, je kromě pláče taky příliš hltavé pití s polykáním většího množství vzduchu. Děti, které pijí z láhvičky, můžou mít potíže kvůli příliš velké dírce v dudlíku.

Řekli jsme si, že na vině může být i vývoj centrální nervové soustavy. Znamená to, že pokud je nervový systém dostatečně nevyzralý, není schopen spracovat velké množství vnějších stimulů z okolí. V důsledku toho, že je dítě stimuly přesycené, používá jako formu uvolnění napětí pláč.

Dostatečne nevyzralý může být i zažívací systém miminka, který je citlivější na mléko, nebo na některé potraviny, které konzumuje jeho maminka a které se prostřednictvím kojení dostanou i do těla miminka. Problém se projeví jako nadměrné hromadení plynů ve střevách a jako křeče. Problém ještě víc prohloubuje i to, že samotné miminko v prvních týdnech a měsících svého života se nedokáže otočit nebo změnit polohu.

Problém v zažívacím systému miminka způsobuje i chybějíci zdravá střevní mikroflóra. Ta se totiž u novorozenců utváří až po porodu. V období těhotenství přijímalo miminko v bříšku živiny přes pupoční šňůru. Střevní mikroflóra tedy po příchodu miminka na svět ještě není utvořena, a tak se taky zasluhuje o vznik potíží s bolesti bříška. Proto se velmi doporučuje podpořit zrání a rozvoj správné zdravé střevní mikroflóry. Pomocí můžou být probiotika, lékaři se příznivě vyjádřují zejména o bakterii Lactobacillus reuteri Protectis (původně byla získana z mateřského mléka).

Odborníci deklarují, že v domácnosti, kde se kouří, se riziko vzniku koliky znásobuje. Kouř u miminka způsobuje vyplavování hormonu motilin, který se "stará" o vznik kolikovitých bolestí bříška.

Prevenci vzniku kolik může být nošení dětí, protože ergonomická poloha v šátku nebo v nosítku s nožkami doširoka podporuje zdravé zažívání a taky odchod plynů. O výhodách nošení dětí vzhledem k prevenci vzniku koliky si řekneme níže v tomto článku.


Příznaky koliky
Jak poznat, že miminko trápí kolika a nejde "jenom" o nadýmání nebo pláč, který se zažíváním nesouvisí? Mezi hlavné příznaky koliky kojenců patří:

1. Nafouklé bříško
2. Vytrvalý pláč (záchvat pláče může trvat i několik hodin)
3. Miminko zatíná pěstičky
4. Rudý obličej
5. Miminko přitahuje nožky k tělíčku
6. Miminko se kroutí, snaží se změnit polohu

Co dělat v případě koliky. Jak miminku pomoci?
Každá maminka chce znát odpověď na otázku jak se zbavit koliky. Pohled na trpící miminko je skličující a rodiče se cítí bezmocně. Nevědí, jak miminku pomoct, aby ho bříško konečně přestalo bolet. Pokud pláč miminka neustává a rodiče si neví rady, neměli by dlouho čekat s návštěvou lékaře. Ten rozpozná, zda jde opravdu o koliku nebo ne a stanoví, jak koliku odstránit. Může to znamenat vynechání bílkoviny kravského mléka, vynechání mléčneho cukru nebo třeba i jiných látek ze stravy miminka.

Jak zvládnout kojeneckou koliku
Existují opatření, kterých dodržováním lze eliminovat koliku a pomoct miminku. Patří mezi ně:

- Časté krmení. Kojenec by měl být přiložen k bradavce pokaždé, když o to požádá. Saní vzbuzuje gastrokolický reflex, který dá střeva do pohybu a dítě se tak zbaví plynů.

- Masáže bříška ve směru hodinových ručiček. Jsou pro miminko uklidňující a zároveň se masáží bříška stimuluje funkce střev.

- Teplá plenka přiložena na bříško miminka.

- Chování miminka v poloze na předloktí.

- Chování miminka v poloze klubíčko.

- Kolébání miminka.

- Přestávky na odříhnutí během kojení a krmení.

- Sirupy a kapky proti nadýmání. Vždy je před podáním miminku konzultujte s lékařem.

- Nošení dětí.

 

Nošením proti kolikám
Už jsme naznačili, že nošení dětí dokáže eliminovat a odstraňovat problémy s kolikami a bolestmi bříška. Maminky, které své děti nosí od narození, si v tomto směru nošení velmi pochvalují a dokonce se mezi nima najdou i případy dětí, které koliky neměly vůbec. Nošení pomáhá nejenom při kolikách, ale i jako prevence refluxu. Podívejme se tedy na zázračné účinky nošení dětí.

Jak nošení dětí pomáhá?
Základem ergonomického nošení dětí je ergonomická poloha, která se označuje písmenkem M - ergonomická "M" poloha. Když se totiž podíváte na miminko v šátku nebo v nosítku, jeho nožky a zadeček tvoří jakoby písmenko M. Z toho plyne, že aby bylo nošení opravdu ergonomické, miminko musí sedět s nožičkami doširoka, musí mít podepřená oba kolínka, kolínka musí být o něco výš než zadeček. Správným podsazením miminka se automaticky přizpůsobí i záda miminka - zakulatí se. Právě poloha s nožkama doširoka je "tajemstvím úspěchu". Díky tomu, že má miminko nožičky doširoka, podporuje se funkce zažívacího systému a plyny mohou volně odcházet z těla ven. Zároveň je potřeba zdůraznit i to, že miminko je ve vertikální poloze, takže i to podporuje správné zažívání, přičemž nedochází k refluxu.

Tím, že je miminko v šátku nebo v ergonomickém nosítku těsně na těle své maminky nebo svého tatínka, dochází u něj během nošení i k drobným pohybům. Rodiče se procházejí, vykonávají různé činnosti, a tak se pohybují. Jejich pohyb způsobuje, že se s nima mírně pohybuje i jejich miminko, kterému zároveň obyčejným pohybem jakoby rodiče dělali masáž bříška. Toto je velmi dobrým důvodem, proč nošení pozitivně ovlivňuje zdravé dětské bříško.




Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde