Nošení po porodu. Ano nebo ne?

Be Lenka logo Be Lenka
27.05.2019
Nošení po porodu. Ano nebo ne?

IMG_0570

Je správné začít s nošením děťátka v šátku hned po porodu nebo raději pár týdnů počkat?

Odpověď na tuto otázku musíte hledat v sobě a ne na internetu. Spousta maminek začína s nošením již po příchodu z porodnice. Jsou totiž přesvědčeny, že je to nejlepší, co mohou pro své dítě udělat. Čili pokud chcete a můžete nosit (bezproblémový porod, cítíte se vitální), nic vám nebrání v tom, abyste s nošením miminka začaly hned.

„Když jsem byla těhotná, stále více jsem si všímala ve svém okolí maminky - nosičky. Jejich dětičky vypadaly v šátcích spokojené a jejich mámy také. Na druhé straně jsem však poslouchala názory z okolí, že když dítě naučím nosit se, rozmazlím si ho. Na internetu jsem si přečetla množství článků na toto téma. Spousta z nich se rozcházela v názorech. Byla jsem zmatená. Dala jsem však na svůj vnitřní hlas a jak jsem přišla z porodnice, začala jsem svou dcerku nosit. A maličké to prospívá. Je klidná, dobře spinká a já ji mám téměř neustále při sobě " pochvaluje si maminka 3-měsíční Agátky.

Naopak Zuzana začala s nošením o pár měsíců později. Překonala těžký porod, který ji fyzicky vyčerpal. „Hned po porodu bych si na nošení určitě netroufla. Byla jsem ráda, když malá usnula v postýlce a já jsem si mohla na chvilku odpočinout. S nošením v ergo nosítku jsem začala od 4. měsíce a využíváme hoi teď na uspávání a rychlé přesuny - dcerka má již 13 měsíců," prozradila.

Nošení - módní výstřelek?

Je tedy jen a jen na vás, jak se rozhodnete. Nevnímejte nošení jako něco, co je momentálně velmi populární a trendy, a tedy patří se, abyste to dělaly i vy. Co myslíte, jak nosily ženy své děti, když neexistovaly kočárky? Šátkování není výstřelek dnešní doby, je staré jako lidstvo samo.

„Vnímám ve svém okolí, že nošení dětí nabírá na popularitě. Při zachování správných podmínek je pro zdraví dítěte velmi prospěšné a přínosné. Je však důležité si uvědomit, zejména v případě novorozenců, že uložení dítěte do šátku nebo nosítka musí vždy zaručovat správnou polohu a podporu páteře i nohou z důvodu pokračujícího vývoje kloubů," poznamenal na téma nošení dětí uznávaný žilinský ortoped MUDr. Richard Durmis.

Pokud tedy chcete začít nosit už po porodu, nejideálnější jsou na to šátky. U novorozenců doporučujeme volit šátky ze 100 procentní organické bavlny, která je ke citlivé dětské pokožce velmi jemná a šetrná. Proč šátek? Šátek si dokážete na sebe uvázat na milimetr přesně, a tedy dokonale  přizpůsobit tělíčku vašeho miminka.

Jak nosit novorozence v šátku

Než vám prozradíme, jak správně vázat šátek na nošení dětí, důležité je říct, proč šátek vážeme právě takovým způsobem. Je to proto, abychom děťátku zajistili tu nejideálnější polohu pro jeho zdravý vývin - čili ergonomickou polohu. Co to znamená? Miminko je otočené tváří k nám a posazené doširoka - zadeček je o něco níž než kolínka, přičemž chodidla jsou ve stejné rovině - tvar písmene M. Záda miminka jsou mírně zakulacená do tvaru písmene "C". Ptáte se: „A to mu prospívá?" Samozřejmě, vždyť takto rostlo pod vaším srdcem 9 měsíců!

Jak tedy vázat šátek? Dovolíme si vás "prolinkovat" na video návod, kde Lenka ukazuje, jak své miminko do šátku rychle a bezpečně uvázat. 

Nošení se momentálně nosí, i když sami dobře víme, že je to ten nejpřirozenější a nejstarší způsob, jakým se stará rodič o své děťátko. Všeho však moc škodí a určitě i vám dobře padne, když chvilku svého drobečka uložíte do postýlky či do kočárku. Vždyť i vy si potřebujete odpočinout.

Pokud již máte doma větší miminko a šátky vám nevyhovují, výbornou volbou jsou ergonomická nosítka.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde