Jak navázat novorozence do šátku na nošení

Be Lenka logo Be Lenka
22.08.2018
Jak navázat novorozence do šátku na nošení

Nošení dětí je jednou z krásných a navíc úžasně přínosných metod, jak se starat o své děťátko, protože díky tomu, že je děťátko od začátku nošeno, osvojuje si a učí se všechno, co pro život od příchodu na svět potřebuje. Nošené děti, kterým maminky dopřejí „pobyt“ v šátku, se dokáží rychleji adaptovat na tomto světě, budují si zdraví, fyzicky i psychicky se velmi dobře vyvíjí. Nošení je úžasně příznivé pro děťátko i proto, že při takto blízkém kontaktu s maminkou se novorozenci dokáže stabilizovat tělesná teplota, tlak, tepová frekvence a celkově se cítí velmi dobře a v bezpečí. Vždyť kde jinde by mu mělo být lépe, než blízko srdce své maminky? :-)

Obsah článku

Dnes mají rodiče na výběr skutečně velké množství rozličných ergonomických nosítek a šátků na nošení dětí, bohužel i těch neergonomických. Na nošení novorozence je nejvhodnější šátek na nošení dětí, a ne hned od začátku nosítko. Nechceme tím říct, že neexistuje nosítko pro novorozence, ale šátek je, co se týká přesnosti dotahování, nenahraditelný. Rodiče mohou šátek na nošení dětí dotáhnout úplně na míru malého tělíčka svého novorozeňátka, čehož by stejně přesně v ergo nosítku nedocílili. Je velmi důležité, aby byla v šátku i v nosítku vždy zabezpečená správná ergonomická poloha během nošení, zvláště v případě novorozenců, jejichž tělíčko je velmi křehké. Aby rodiče dokázali vybrat správnou nosící pomůcku pro své děťátko a aby se tak vyhnuli tomu, že by snad pro svého novorozence pořídili neergonomické nosítko, jakým je klokanka, která umožňuje nošení dětí tváří dopředu, měli by znát zásady nošení dětí

Jak navázat novorozence do šátku

Na široko, dostatečně vysoko, ve správné poloze s ohledem na klouby a páteř. V šátcích na nošení dětí i v ergonomických nosítkách musí být dětičky uložené tak, aby byly splněny základní zásady nošení. Patří mezi ně:

1. Ergonomická M poloha a široké podsazení

Jak navázat novorozence do šátku, aby v něm seděl opravdu správně? Tuto otázku si klade nejedna maminka, která se rozhodla pro šátek na nošení dětí. Novorozence ukládáme do šátku tak, že mu pomaličku rozšiřujeme nožičky tak, aby byla kolínka o něco výše než zadeček. Vznikne nám tak poloha, kdy jsou nožičky a zadeček do tvaru písmenka M. Nožičky však nikdy miminku nerozšiřujeme na sílu. Maličké dětičky mohou mít nožky „na žabku“, tedy blíže tělíčku. I v tomto případě však musí nožičky se zadečkem kopírovat písmenko M

Upozornění: Dupačky nejsou vhodné na nošení v šátku a v nosítku, protože brání sezení na široko. Když děťátku rozšíříte nožičky v dupačkách, může se stát, že mu budou v přední časti nepříjemně stahovat prstíky, nebo ho budou někde jinde táhnout.

2. Kulatá zádíčka

Přirozená poloha pro novorozence v šátku je s kulatými zádíčky. Novorozenci mají přirozeně zakřivenou páteř do tvaru písmene C, protože právě v takovéto schoulené poloze byli devět měsíců uloženi v děloze. Po narození je novorozenec připravený na to, že bude dále v takovéto poloze s kulatými zádíčky.
Proto se maminky ani tatínci opravdu nemusí bát, že by nošení v šátku bylo špatné pro dětskou páteř. Pokud maminka zabezpečí správnou polohu nožiček a správné podsazení, záda se správně zakulatí sami. Tím, že má zadeček níže než kolínka, se jeho páteř automaticky přizpůsobí. Potom už jen maminka svého novorozence těsně (ale příjemně těsně) v šátku dotáhne, čímž jeho záda v šátku zpevní a děťátko tak nebude propadávat na jednu nebo na druhou stranu. V šátku bude úplně dokonale fixované v té správné a zdravé ergonomické poloze.

3. Opora hlavičky novorozence v šátku

Novorozenec a maličké děti, které ještě samy neudrží svoji hlavičku, ji musí mít vždy dostatečně fixovanou. To platí jak v případě šátků na nošení dětí, tak i v případě ergo nosítek. Nosítko Lenka 4ever má velmi dobře řešenou fixaci hlavičky – v horní časti zádové opěrky jsou umístěny stahovací šňůrky, které stačí stáhnout a připnout na háčky. Stažením šňůrek se horní část nosítka u hlavičky miminka jakoby vyztuží a lépe přilne k hlavičce děťátka, takže bude hlavička velmi dobře fixovaná. Nosítka mají navíc i vyvýšenou horní část u hlavičky dítěte, takže i tento způsob zaručuje, že nosítko bude hlavičku efektivně držet. Nosítka Lenka 4ever jsou určena pro děti od přibližně třech měsíců, v závislosti na velikosti miminka v uvedeném věku. Nedávno u nás byla maminka s miminkem, které mělo dva měsíce a nosítko Lenka 4ever mu padlo jako ulité :)

4. Správná výška

Jak navázat dítě do šátku na nošení tak, aby bylo ve správné výšce? Co znamená, že je dítě příliš nízko a jak zjistím, že je příliš vysoko? I na tyto otázky je nutné odpovědět, protože správná výška rovněž ovlivňuje celkové nošení. Dítě by mělo být v ergonomickém nosítku a v šátku na nošení dětí uloženo tak vysoko, aby byla jeho hlavička přibližně v úrovni Vašeho krku. Správnou výšku si můžete otestovat sami tak, že když mírně skloníte hlavu, tak byste měli dokázat dát pusu dítěti na čelíčko. Pokud to jde bez problému, máte děťátko správně vysoko. Pokud by to bylo komplikované a na děťátko byste dosáhli velmi špatně, musíte ho dát výše.

Šátkování novorozenců

Pokud se rodiče rozhodnou, že budou své dítě nosit v šátku, a vyberou si ze široké nabídky šátků na nošení dětí se vzorem mandala, triangl, pavučinka, krajka, hvězdičky či motýli v krásných barvách, tak potom přichází na řadu ta praktická část: vázání novorozence do šátku. Někteří rodiče se leknou už jen při pohledu například na návod na vázání šátku, protože jim to přijde příliš komplikované. Říká se, že zdání klame, a to platí i v případě vázání šátku. Není to tak těžké, jak to mnohým na první pohled připadá. Každá maminka i tatínek se do toho určitě po pár navázání dostanou, najdou si způsob vázání, který jim bude nejvíce vyhovovat a za nedlouho půjde všechno raz dva jako po másle ? Pokud se tedy i Vy řadíte k zástupu nosících maminek nebo tatínků, nebo se k nim chcete přidat, je na čase udělat první krok-naučit se, jak se váže šátek na nošení dětí.

Vázání šátku pro novorozence

Prvním krokem ještě před tím, než se do prvního vázání pustíte, je sám sobě říct, že první vázání šátku pro miminko nemusí vůbec vypadat bezchybně a perfektně. Možná se stane, že šátek nebudete mít úplně perfektně dotažený, ale věřte, že to opravdu vůbec nevadí. Je úžasné, že jste se rozhodli svoje děťátko nosit, tak se přece nenecháte odradit pár počátečními neúspěchy, no ne?:-

Kříž s kapsou - návod

Základním úvazem, který doporučujeme naučit se jako první, je kříž s kapsou uvnitř. Tento úvaz je vhodný pro novorozence, ale i na nošení velkých dětí na konci nosícího období, je to velmi univerzální a oblíbený úvaz. Tak pojďme na to

  1. Najdeme si střed šátku-každý šátek na nošení dětí má střed označený štítkem na horním i spodním lemu (okraji). Šátek máme před sebou rozprostřený. Středový štítek si přidržíme na hrudi.
  2. Levou rukou držíme středový štítek, nataženou pravou rukou držíme horní lem šátku směrem doprava.
  3. Pravou rukou vedeme šátek za zády na levé rameno. Na rameno přehodíme celou část šátku, kterou jsme vedli za zády. Dáváme pozor, aby se šátek nepřetočil, horní lem musíme mít u krku.
  4. Postup zopakujeme i na levé straně-pravou rukou přidržíme střed šátku na hrudi, levou rukou vedeme šatek za zády na pravé rameno. Opět dáváme pozor, aby se nám šátek nepřetočil.
  5. Na zádech nám z popruhů šátku vznikl kříž, vpředu na hrudi máme kapsu, do které budeme ukládat dítě.
  6. Kapsu si povolíme a mírně srolujeme dolů.
  7. Vezmeme do náručí děťátko tak, aby bylo tvářičkou k nám.
  8. Položíme ho na sebe hlavičkou k rameni, jistíme mu záda a krční páteř.
  9. Do připravené kapsy vkládáme děťátko. Nejdříve jeho nožky, které musí jít až pod kapsu-v úvaze jsou nožičky od chodidel až po kolínka ze šátku ven.
  10. Souběžně s tím, jak dáváme děťátku nožičky do kapsy, mu ty nožky rozšiřujeme do ergonomické M polohy. U novorozenců je velmi dobré se při tom hýbat v bocích, čímž si děťátko přirozeně i samo dá nožičky na široko.
  11. Jakmile nám už děťátko sedí v ergonomické M poloze, vyhrneme kapsu přes celá jeho zádíčka až po krční páteř.
  12. Spodní část šátku pod zadečkem dítěte zasuneme mezi nás a děťátko.
  13. Jednou rukou držíme děťátko, druhou rukou chytíme horní lem šátku u našeho krku a zatáhneme. Taháme směrem nahoru, postupně jakoby do harmoniky přecházíme od horního až po spodní lem šátku. Měli bychom cítit, jak se úvaz zpevňuje.
  14. Jakmile máme jednu stranu dotaženou, podotahujeme i druhou stranu. Dotažený popruh šátku přidržujeme spolu s miminkem, aby nám úvaz nepovolil, zatímco druhou rukou dotahujeme druhou stranu.
  15. Úvaz máme dotažený. Chytíme oba popruhy šátku na pravé a na levé straně a pod zadečkem dítěte popruhy překřížíme. Následně popruhy vedeme pod nožičkami děťátka směrem dozadu za naše záda, kde je zavážeme na dvojitý uzel.
  16. Pokud se Vám zdá, že je potřeba ještě dofixovat hlavičku děťátka, můžete to udělat následovně: vezměte kousek nějaké látky (celou látkovou plenku ne) a látku srolujte. Srolovanou látku přiložte k hornímu lemu šátku, který má miminko u hlavičky a šátek spolu s látkou mírně srolujte. Takto vytvoříte efektivní výztuž, která bude pěkně držet hlavičku děťátka.

Co říká na nošení dětí v šátku ortoped?

Názory odborníků na nošení dětí jsou různé. Většina z nich se ale přiklání k tomu, že nošení dětí v šátku a v nosítku je pro dítě velmi dobré. 

"Při zachovaní správných podmínek je pro zdraví dítěte nošení velmi prospěšné a přínosné. Je ale důležité si uvědomit, především v případě novorozenců, že uložení dítěte do šátku nebo do nosítka musí vždy zaručovat správnou polohu a podporu páteře i nohou z důvodu pokračujícího vývinu kloubů. Nosítka Lenka jsou kvalitně zhotoveny a splňují všechny ergonomické požadavky. Vyvýšená zádová opěrka zabezpečuje ideální oporu hlavy dítěte, bederní pás podporuje správné podsazení,"

vyjádřil se ortoped MUDr. Richard Durmis.


Toto jeho vyjádření doplňuje neuroložka MUDr. Alena Nemcová: 

"V ambulanci dětského neurologa je velmi častým problémem diastáza břišních svalů s následnou juvenilní kyfózou (vyklenutí zádíček v křížové časti). Právě nošení miminek v ergonomických nosítkách nutí děťátko zapojovat paravertebrální (svaly podél páteře) svalstvo v hrudní, a hlavně křížové oblasti, čímž prospívá ke správnému vývoji hlubokého muskulárního svalstva v dané oblasti. Z vlastních zkušeností můžu říct, že nošené děti mívají zřídkakdy reflux a kolikové bolesti bříška. Lenka nosítka jsou navrženy tak, aby splňovala všechny požadavky správného a ergonomického nošení, to znamená nožičky ve správné poloze a kulatá zádíčka, výborná je i kapucka, která zabezpečuje podporu hlavičky. Vzhledem k tomu, že jsou nosítka rostoucí, krásně se přizpůsobí miminkám různého věku."


Zde najdete návod, jak navázat novorozence do šátku na nošení dětí. V hlavní roli je Lenka :-)

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde