Klokanka pro děti: Ano nebo ne?

Be Lenka logo Be Lenka
17.06.2018
Klokanka pro děti: Ano nebo ne?

Ještě i dnes, když je o ergonomickém nošení napsáno velké množství článků, se občas potkáme s otázkou, proč není klokanka na nošení dětí vhodná. Především nezkušené maminky, které ještě nemají s nošením žádné zkušenosti, případně jsou „ve světě nošení“ jen velmi krátce, mají málo informací o tom, jak nosit dítě tak, aby bylo nošení správné z pohledu zdraví a bezpečnosti děťátka, ale i pohodlné pro nosícího člověka.

Obsah článku

Pomůcek na nošení dětí je dnes nespočet, výběr je velmi široký, a i to je důvod, proč se začátečník nemusí umět rozhodnout pro výběr správného nosítka pro své dítě.

V první řadě je nutné říct, klokanka na nošení dětí není ergonomickým nosítkem. Dnes je možné ji doslova označit za postrach každé nosící maminky. Zdraví dětí a jejich bezpečí jsou při nošení našimi prioritami, a z tohoto důvodu firma Be Lenka klokanky nevyrábí. Proto tedy žádnou klokanku Lenka u nás nenajdete a nekoupíte. Důvodů je více a rádi Vám objasníme ty nejdůležitější.

Be Lenka se specializuje na ergonomické nošení (též na barefoot, ale v tomto článku se zaměříme pouze na nošení dětí). Vyrábí ergo nosítka a šátky na nošení dětí tak, aby tyto nosící pomůcky zabezpečovaly všechny zásady správného nošení dětí. Protože jen ten, kdo přesně ví, jak správně nosit dítě v šátku nebo v nosítku, ale i proč to tak je, může bez obav říct, že své dítě nosí zdravě a ergonomicky správně. Jaké jsou tedy hlavní zásady nošení dětí?

Klokanka pro děti a zásady nošení dětí

Klokanku od ergo nosítka rozlišíte na první pohled. Nejen kvůli celkovému vzhledu nosítka, ale především ve způsobu, jakým je dítě v nosítku uloženo. Existuje mnoho způsobů, jak uvázat dítě do šátku (na následujícím videu)

nebo jak používat dětské nosítko (nošení vepředu, vzadu na zádech, zapínání ramenních popruhů klasicky nebo do kříže a podobně), proto také existuje množství kritérií, které je nutné při ergonomickém nošení dodržovat.
Během vázání šátku, stejně jako po uložení dítěte do nosítka, se často stává, že je nutné dotáhnout toto, jiné zase povolit, toto napravit, toto dát výše, jiné zase níže a tak dále a tak dále… ?

Ne každému se úvaz podaří dokonale napoprvé. Proč je však nutné všechno ještě pořádně upravit? Nestačí, že dítě v šátku nebo v nosítku „drží“ a já mám volné ruce?
Odpověď zní: ne, nestačí. Nošení totiž není jen odložení děťátka, abych měla pokoj a volné ruce a mohla při nošení stihnout udělat i jiné věci. To by bylo velmi málo. Nošení dětí je úžasným a blahodárným soužitím rodiče a dítěte, při kterém se oboustranně upevňuje citová vazba, buduje krásný vztah a v neposlední řadě se rozvíjí psychická i tělesná stránka děťátka. Aby toto všechno mohlo probíhat správně, je důležité dbát na dodržovaní zásad nošení dětí – jinak řečeno poznat, jak správně nosit dítě v šátku nebo v nosítku.

1. Ergonomická poloha-tvar písmena M

Podívejte se na tvar písmena M. Střed tohoto písmena představuje zadeček děťátka. Čáry směřující od středu nahoru do stran jsou dětská stehna a boční čáry jsou nožky od kolínka dolů. Přesně v takovéto poloze na široko dítě sedí v nosící pomůcce, ať už jde o šátek na nošení dětí, nebo o dětské ergonomické nosítko. Zadeček je přitom o něco níže než kolínka. Obě kolínka děťátka jsou v jedné rovině, to znamená, že dítě nemá jedno koleno výše a jedno níže-takto by sedělo křivě. Pouze tato "M" - poloha zaručuje zdravý vývoj kloubů dětí. Na něj je nutné dohlížet stále, protože děti rostou, ale především je důležité dohlížet na správnou podporu vývoje kloubů u novorozenců, jejichž pohybový aparát je velmi křehký a zranitelný

2. Podepřená hlavička a fixovaná krční páteř dítěte

Aby bylo nošení nejen zdraví prospěšné, ale zároveň i pro děťátko pohodlné, je velmi důležité, aby mělo podepřenou hlavičku. O to víc, pokud jde o malinké miminko, které ještě samo hlavičku neudrží. Maminky si velmi pochvalují nošení i proto, že jim děťátka v šátku nebo v nosítku rychle usnou. A právě z tohoto důvodu je nutné zajistit, aby mělo dítě vždy správně podepřenou hlavičku. Při nošení v šátku se používá například látková plena srolovaná s horním lemem v šátku v úvazu (ta část šátku, kterou má děťátko u hlavičky). Není to však nutné, pokud šátek dostatečně dotáhnete, bude hlavičku děťátka držet i samotný šátek.

K fixaci hlavičky v ergo nosítku slouží různé vychytávky (v závislosti na výrobcích nosítka), především jde o stažení horní části zádové opěrky tak, aby více držela hlavičku dítěte. Někteří výrobci používají k jištění hlavičky kapuci nosítka, která se sroluje. Nosítka Lenka 4ever v klasické i letní verzi mají promyšlené řešení fixace hlavičky děťátka, hlavičku svému dítěti zajistíte velmi rychle a jednoduše. Stačí stáhnout šňůrky nosítka u hlavičky dítěte do stran a zachytit je háčky. Takto nosítko velmi dobře obepíná a kopíruje krční páteř dítěte. Navíc mají nosítka Lenka vyvýšenou zádovou opěrku, která hlavičku děťátka fixuje ještě víc, takže nosítko poskytuje maximální možnou oporu hlavičky během nošení-ať už nosíte dítě na zádech nebo vepředu (poznámka: na zádech nenoste dítě, pokud ještě samo neumí sedět. Větším dětem sice není nutné jistit hlavičku stahovacími šňůrkami, ale vyvýšenou zádovou opěrku určitě oceníte především když dítě v nosítku usne).

3. Kulatá záda

Když se podíváte na dítě v ergo nosítku zboku, vidíte, že sedí s mírně zakulacenými zády do tvaru písmenka C. Čím je děťátko menší, tím víc má záda zaoblena. Rodiče začátečníci v nošení se toho někdy obávají a ptají se nás, jestli se tím nemůže poškodit páteř děťátka. Tohoto zakulacení se však není třeba obávat, protože jde o polohu, která je pro děťátko úplně přirozená. Takto bylo totiž miminko uloženo v děloze devět měsíců, proto si po narození tuto polohu i žádá a je mu pohodlná. Postupně, jak dítě jak roste a napíná se, se i zakřivení páteře z tvaru písmene C zmenšuje. Správným podsazením dítěte v šátku/ nosítku docílíte i toho, že děťátko bude mít zakulacená zádíčka tak, jak má být (podsazení do tvaru písmene M - viz bod 1.).

4. Pusa na čelíčko

U hlavičky děťátka ještě zůstaneme :-) Jednou ze zásad správného nošení dětí je totiž i výška, v jaké máte dítě uložené v šátku nebo v ergo nosítku, tedy to, jak vysoko si nosítko zapnete nebo jak vysoko uvážete šátek. U novorozenců a nejmenších dětí si nosítko zapínejte výš, ideálně až pod prsy. Je to z toho důvodu, že děťátko má být v nosící pomůcce tak vysoko, abyste mu jemným skloněním Vaší hlavy mohli bez problémů dát pusu na čelo.

5. Uložení dětských rukou

Nožičky děťátka jsou na široko, ale co s rukama? Dětičky mají mít v šátku a v nosítku ručky vevnitř. To, jak si je uloží, je v podstatě na nich, dětičky si ručky dají tak, jak je jim pohodlné. Většinou je mají mírně rozpažené jako by Vás objímaly. Až když nosíte už velké dítě, mohou jít ruky ze šátku/nosítka ven.

Toto jsou hlavní zásady nošení dětí, které musí být dodrženy v každém ergonomickém nosítku. No a teď se podívejte na klokanku-zdá se Vám, že některou z těchto zásad splňuje? Pojďme tedy pěkně popořadě.

Klokanka na nošení dětí není v souladu s požadavky ergonomického nošení, protože...

  1. Ergonomická poloha "M" v klokance nemůže být nikdy zabezpečená. Proč? Dítě v klokance totiž nesedí, proto nemá mít jak podepřené nožky a správně podsazený zadeček. Dítě v klokance visí, ba co víc, visí za genitálie. Nohy má spuštěné volně dolů, žádnou jejich část nemá podepřenou.
  2. Při naší práci se především v souvislosti s maminkami, které s nošením teprve začínají, setkáváme i s větou: „Máme klokanku, ale malá mi v ní jaksi nechce být. Stále pláče." Dítě v klokance nemá podepřenou hlavičku, protože to provedení nosítka neumožňuje. Je to velmi nešťastné řešení, protože pokud dítě v nosítku usne, hlavička mu volně visí a padá do stran. V důsledku toho se dítě neustále budí, respektive nemůže vůbec usnout a je nespokojené, nepokojné a pláče. Podepřená hlavička ale není předpokladem zdravého nošení pouze tehdy, když dítě spí. Jde i o celkové pohodlí děťátka během nošení. Když nemá správně podepřenou hlavičku, namáhá svoji krční páteř. Právě proto je nepokojné, protože je namožené.
  3. Podívejte se na dítě v klokance. Je otočené tváří dopředu a zády se opírá o rodiče. V takovémto případě nemá mít jak zakulacená záda do tvaru písmenka C, což je dalším projevem neergonomičnosti tohoto typu nosítka. Dítě nikdy nemůže být nošeno tváří směrem dopředu.
  4. Často je velmi obtížné políbit dítěti v klokance hlavičku, protože většina klokanech je vyrobena tak, že je dítě uložené příliš nízko.
  5. Ruce má dítě v klokance venku. Ve většině typů klokanek má vystrčené ručky přes otvory na obou bočních stranách klokanky. I nejmenší dětičky nošené v klokankách tedy mají ruce ven z nosítka.

Nošení novorozence v klokance

K nošení novorozenců jsou nejvhodnější šátky na nošení dětí. Je to z toho důvodu, že šátek je možné dotáhnout přímo na míru podle potřeby, na milimetr přesně tak, jak si to velikost těla děťátka vyžaduje. Šátek drobné tělíčko novorozence obepíná úplně ideálně a krásně kopíruje jeho tvar. V šátku můžeme nejlépe pozorovat výše uvedené zásady nošení: kulatá "céčková" zádíčka novorozence, podsazení s nožkami na široko, přičemž kolínka jsou o něco vyšší než zadeček. Toto je nenahraditelná výhoda šátků na nošení dětí a úplně stoprocentně se jim nevyrovná žádné nosítko. I když existují ergonomická nosítka vhodná pro novorozence, šátek vždy měl mít a bude mít nezastupitelné prvenství :-) Všeobecně se i poradkyně nošení shodují v tom, že žádné nosítko není vhodné úplně od bezprostředního narození. Maminky, které chtějí nosit své dítě od narození, dělají dobře, když na první týdny zvolí šátek a později, přibližně od druhého/třetího měsíce přejdou na nosítko (všechno závisí na velikosti děťátka, některému je nosítko dobré dříve, jinému zase později. Nejlepší je proto vyzkoušet, půjčit si nosítko, ponosit, a tak zjistit, co mně a mému miminku vyhovuje nejlépe).

Výrobci klokanek ale na potřeby novorozenců zřejmě detailně nehledí, protože deklarují, že je klokanka vhodná od narození. Například tento popis je uvedený u jedné z klokanek dostupné na internetu: "Jednoduché nosítko pro děti od narození do 9 kg. Komfort rodičům zaručují polstrované široké ramenní popruhy a bederní pás, které ulehčují rozložení váhy. Dítěti zabezpečuje pohodlí polstrovaná a mikroventilovaná sedací část."

A to je vše. Žádné další informace, žádný ohled na fyziologii novorozence, na to, že pokračuje vývoj kloubů, a proto je nezbytné zaručit jejich podepření, stejně jako podepření páteře a hlavičky. Navíc je tato klokanka dostupná za 30€. No uznejte, pro úplně neznalého člověka "ideální volba za nízkou cenu".

Naštěstí se čím dál více setkáváme s tím, že maminky, které své děti nosí v klokankách pro miminka, se díky jiným maminkám, které nosí ergonomicky správně, dozvídají o tom, jak nosit zdravě a ergo, co je pro dítě důležité a podobně. Je to i díky moderním výdobytkům, na sociálních sítích si maminky vzájemně radí, povzbuzují jedna druhou a vyměňují si své zkušenosti s nastavováním nosítek a s vázáním šátků. Svoji roli hrají i VIDEONÁVODY, prostřednictvím kterých se každý rodič může v pohodlí domova naučit pracovat s jakoukoliv pomůckou na nošení dětí.

Chceme proto poděkovat všem Vám, milé maminky, které díle šíříte osvětu správného ergonomického nošení. Vždyť nošení je láska, která spojuje jedním poutem nejen dětičky a jejich rodiče, ale v krásné myšlence i nosící rodiče po celém světě :-)

Už jste slyšeli naši písničku Ponos si ma, maminka 

Dejte si zvuk hlasitěji a zaposlouchejte se ?

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde