Můžu nosit novorozence v nosítku?

Be Lenka logo Be Lenka
02.06.2018
Můžu nosit novorozence v nosítku?

Pokud si i Vy kladete otázku, jestli můžete nosit dítě hned po narození, máme pro Vás odpověď: jednoznačně ano. Dítě po narození blízkost, kterou umožňuje nošení v šátku a nosítku, doslova vyžaduje a očekává. Je to dané jeho vývojem v děloze, kde strávilo svůj dosavadní život. Nic jiného, než prostředí dělohy své matky nezná, a proto i po narození potřebuje blízkost, náruč a pocit bezpečí.

Obsah článku

Nošení začíná už v bříšku

Ne nadarmo se říká o těhotné ženě, že své dítě NOSÍ pod srdcem. Děťátko je od okamžiku početí po celou dobu devíti měsíců v tom nejbližším možném kontaktu se svojí mámou. Jeho úplně prvním světem je děloha a ta mu poskytuje v ideálním případě milující prostředí. Dítě už v tomto prenatálním období všechno velmi citlivě vnímá a ví, že se na něj maminka těší, cítí, že ho miluje, slyší její hlas. Takovéto milující prostředí vede k vytvoření a prohlubování důvěry, upřímnosti a rovněž k vytvoření a lepšímu budování sebedůvěry děťátka po jeho narození. Naopak, dítě v bříšku cítí i to, pokud ho maminka nechce a že je z něj ve stresu, což zase může vést k určitým problémům v psychickém vývoji plodu i miminka po narození.

Nosení začíná v bříšku

Šátek jako "vnější děloha"

Miminko reaguje na lásku a náklonnost své matky, stejně tak i na strach a obavy, úzkost či radost. Tyto jeho reakce se projevují navenek jako kopání v bříšku, nebo změna polohy v děloze. Fyzická i psychická vazba mezi matkou a děťátkem po narození je krásným pokračováním vazby, která začíná už v děloze.
Když se dítě narodí, touží po blízkosti své maminky, protože jen u ní se cítí dobře a v bezpečí. Nošené děti, které jsou díky šátkům a ergonomickým nosítkům v mnohem častějším a delším kontaktu se svojí maminkou než děti uložené v postýlce či v kočárku, jsou klidnější, méně pláčou, cítí se jistější. Děťátko v šátku a v nosítku se zakulacenými zádíčky je věrnou kopií polohy v děloze, takže je pro dítě úplně přirozenou a příznivou. Právě proto se nošení v šátku po narození označuje i jako „nošení ve vnější děloze.“

Šátek jako vnější děloha

Zásady nošení novorozenců

Maminky, které přemýšlí nad tím, že budou svého novorozence hned od jeho příchodu na svět nosit, by se měly nejdříve seznámit s určitými kritérii správného nošení dětí, aby svému děťátku zabezpečily nejen pohodlí a sobě možnost mít volné ruce, ale aby bylo nošení v první řadě ergonomicky správné a bezpečné pro malé křehké tělíčko děťátka. Je proto nutné znát zásady ergonomického nošení dětí. Patří mezi ně:

1. Ergonomicky správná poloha

Je jen taková, pokud je dítě otočené tváří k rodiči. Nikdy ne tváří dopředu a zády k rodiči. Pokud dítě nosíte vpředu na břichu, nebo vzadu na zádech, vždy musí být otočeno tvářičkou k Vašemu tělu.

2. Široké podsazení

To znamená, že je dítě v šátku nebo v nosítku posazeno s nožkami široce tak, aby byly v jedné úrovni, tedy aby miminko nebylo v šátku/v nosítko uloženo křivě. Kolínka jsou o něco výše než zadeček. Šátek/nosítko podepírají zadeček a nožky děťátka až po kolínka. Tímto způsobem je dítě uloženo v nosící pomůcce správně. Říká se tomu i ergonomická poloha M

3. Kulatá záda děťátka

Při správném podsazení dítěte docílíte toho, že se dítě uloží se zakulacenými zádíčky. Jak jsme psali už výše, takováto poloha je pro dítě přirozená a pohodlná. Někdy se maminky bojí při pohledu na navázaného novorozence toho, že jeho zakulacená záda nejsou zdravá pro vývoj jeho páteře. Podobné obavy zahoďte za hlavu, nemusíte se vůbec bát, protože právě v této poloze se páteř děťátka vyvíjí správně.

4. Opora hlavičky

Při nošení malých dětí, které ještě samy neudrží hlavičku, je velmi důležité zajistit správnou oporu hlavičky. U šátků maminky využívají srolovaný horní lem šátku v úvazu, případně i látkovou plenku k vyztužení úvazu u krční páteře děťátka. V ergonomických nosítkách je fixace hlavičky vyřešena více způsoby, například vyvýšenou zádovou opěrkou, nebo rolováním kapuce. Nosítka Be Lenka 4ever mají tuto záležitost vyřešenou velmi efektivně-u hlavičky jsou umístěny stahovací šňůrky, které stačí stáhnout do jednoho a do druhého boku a připnout gumičku na konci šňůrky na háček. Takto zádovou opěrku u hlavičky děťátka stáhnete a jakoby vyztužíte, a tak bude nosítko velmi dobře držet hlavičku děťátka

5. Optimální výška

V jaké by mělo být dítě v šátku nebo v nosítku umístěno na svém rodiči je taková, abyste mu jemným skloněním Vaší hlavy dokázali bez problémů dát pusu na čelíčko.

Nosit novorozence v šátku nebo v nosítku?

To je otázka! :-) Ale vážně, mnoho rodičů se nemůže rozhodnout, jestli je vhodné na nošení novorozence používat šátek na nošení dětí, nebo radši ergonomické nosítko. Zastáváme názor, a maminkám ho vřele doporučujeme, že na nošení úplných novorozenců je nejideálnější šátek. Ten si totiž můžete nejlépe dotáhnout a nastavit úplně na milimetr přesně podle velikosti těla Vašeho novorozence, což v nosítku nikdy nebude stoprocentně možné.

Novorodenex v šatke

Na nošení novorozenců jsou nejvhodnější šátky ze 100% organické bavlny, protože tento materiál je nejšetrnější k jemňoučké dětské pokožce. Zároveň jsou bavlněné šátky vhodné i pro maminky, které jsou v oblasti nošení začátečnice, protože se s nimi dobře manipuluje. Pokud má šátek zkosené cípy, uzel, který vznikne po zavázání úvazu, není velmi velký, což je rovněž výhodou takovýchto šátků. Všechny šátky na nošení dětí Lenka splňují výše uvedené podmínky, proto jsou na nošení novorozenců velmi vhodné. Zároveň ale poslouží i na nošení větších dětí, takže rodičům pomůžou nosit děťátko opravu dlouhodobě.

 

Šátek si pro svého drobečka vybírejte podle konfekční velikosti oblečení, jakou nosíte

  • Délka 4,2 m: konfekční velikost 34 - 36
  • Délka 4,6 m: konfekční velikost 38 - 42
  • Délka 5,2 m: konfekční velikost 44 a více

Šátek je tedy na nošení novorozence nejlepší volbou. Rodiče ale musí být nakloněni tomu, že se jej budou muset naučit vázat. Není to nic náročné, proto, pokud jste šátku naklonění, směle do toho ? Po pár navázání sami "vychytáte mouchy", zdokonalíte se a všechno půjde jako po másle.

Pokud jste ale přesvědčeni, že se Vás šátek netýká a potřebujete něco jednoduššího, můžete šáhnout po ergonomickém nosítku. Manipulace s nosítkem je jiná než se šátkem, nemusíte ho vázat, stačí zapnout přezky a je to. Proto se mnohým rodičům zdá nosítko jednodušší a praktičtější. Například nosítka Lenka 4ever jsou vhodná pro dětičky od velikosti 62, tehdy děťátku sednou velikostně nejlépe. Pro novorozence jsou vhodná především šátková nosítka, tedy ergonomická nosítka vyrobená ze šátků na nošení dětí. Šátkovina je úžasným materiálem s jedinečnými vlastnostmi a je velmi přizpůsobivá tělu. Šatkové nosítko je tedy jakoby spojením šátku a praktickosti "nosítkového" provedení do jedné nosící pomůcky, kterou si raz-dva nasadíte a zapnete a která je pohodlná pro dítě i pro rodiče.

Noseni novorodencu

Nejlepší volbou pro novorozence jsou mezi dětskými nosítky tzv. rostoucí nosítka. Jsou to ty, u kterých můžete nastavovat velikost podle toho, jak velké je děťátko. Výška a šířka nosítka se nastavuje postupně na míru děťátka tak jak roste, a tak nosítko jako by rostlo spolu s ním. Děti rostou rychle, a proto je takovéto nosítko opravdu dobrou volbou, vydrží na dlouhé nosící období. Rodiče tak nemusí později shánět jiné nosítko, ale mají jedno, které velikostně nastavují podle potřeby. Takovýmito nastavitelnými nosítky pro děti jsou nosítka Be Lenka mini (od 3 měsíců do 18 měsíců) a nosítka Be Lenka 4ever (od 3 měsíců do cca 3 let). Je důležité podotknout, že každé děťátko je jiné a dvě děti v tom stejném věku nemusí mít ani zdaleka stejnou velikost. Proto se často stává, že když jednomu malinkatému děťátku nosítko sedne dokonale na míru, jiné do něj bude muset ještě dorůst. Pokud je děťátku ještě velké, nejlepší cestou je nosit ho v šátku a na nosítko přejít až o něco později.

Všechny videonávody na použití šátků a nosítek Be Lenka najdete ZDE.

Nošení miminka v létě

U tohoto tématu se maminkám vynořují v hlavě mnohé otazníky. Můžu své dítě nosit v létě? Nepřehřeje se? Je nošení v létě bezpečné? Jak nosit dítě v létě? Dá se nějakým způsobem eliminovat teplo mezi mnou a děťátkem v šátku nebo v nosítku? A tak dále… Nošení v letním období je samostatnou kapitolou v oblasti nošení. Venku jsou vedra a představa maminky s děťátkem navázaným v šátku při takovémto parném počasí mnohým nezní velmi lákavě. Šátek i nosítko jsou vlastně další vrstvou, kterou si na sebe „obléká“ maminka i děťátko, je proto nutné vždy volit oblečení přiměřené aktuálnímu počasí-to platí nejen v létě, ale v podstatě celoročně. V létě si oblékejte funkční oblečení, které rychle schne, či efektivně odvádí vlhkost z těla. Vybírejte vzdušné materiály pro sebe i děťátko a vždy mějte po ruce i náhradní oblečení. Mezi sebe a děťátko můžete položit látkovou plenu, která bude odvádět vlhkost z vašich těl. Na procházky nechoďte v poledne, protože tehdy je venku nejtepleji, vyhledávejte raději stín než sluncem rozžhavená města, nezapomínejte na pokrývku hlavy a pitný režim. Děťátku umožněte kojení na požádání, což můžete bez problémů realizovat i v šátku a nosítku. Dopřejte si i přestávky, například rozprostřete deku na trávu, vyndejte děťátko ven z šátku/nosítka, pohrajte si spolu mimo nosící pomůcku. A pokud chcete nošení v létě povýšit na ještě komfortnější, vyberte si letní verzi nosítka, která je vyrobena přímo na nošení během letního období.

Dětské nosítko na nošení v létě

Ergonomické nosítko, které je vyrobeno tak, aby zabezpečovalo co největší možnou vzdušnost během nošení v letním období. Letní verze nosítka Lenka je zhotovená ze šátku na nošení dětí a taky se síťky. Síťka se nachází na zádové opěrce a na kapuci. Právě díky síťce může k nošenému dítěti proudit vzduch, čímž je dítě ochlazované, a v nosítku se tak nezadržuje teplo. Pokud jde o síťku, zádová opěrka má v sobě množství otvorů a přes ně se k miminku dostává vzduch. Letní vánek tak dítě v nosítku velmi dobře osvěží a nošení se tak stává velmi pohodlným pro oba – pro dítě i pro rodiče.
Velkou výhodou nosítka je to, že je ze síťky vyrobena i kapuce. Když totiž miminko v nosítku usne, maminka ho může klidně bez jakýchkoliv obav z tepla přikrýt kapucí, aby si mohlo pokojně pospat.
Nehrozí nedostatek vzduchu, protože otvory v síťce umožňují proudění větru a čerstvého vzduchu k děťátku. Kapuce je navíc odnímatelná, takže v případě, že ji nebudete používat, ji stačí odepnout a odložit-například do praktické kapsičky, která je umístěna na bederním pásu nosítka Lenka 4ever. Síťka je tedy podstatou letní verze nosítka, je to komponent, kterým se letní nosítko odlišuje od ostatních nosítek. Další časti nosítka jsou stejné, jako u klasických "neletních" verzích.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde