Jak uvázat dítě do šátku na nošení

Be Lenka logo Be Lenka
09.03.2018
Jak uvázat dítě do šátku na nošení

Pro některé maminky a tatínky je už jen pohled na vázání šátku strašákem. Dobrou zprávou je ale to, že se toho vůbec nemusíte bát. Ze začátku se Vám může zdát vázání komplikované, ale dostanete se do toho raz dva a sami uvidíte, že si postupně osvojíte nejen jeden, ale mnoho různých úvazů.

Když se rodiče rozhodnou, že budou své dítě nosit v šátku, po výběru z bohaté nabídky nádherných šátků s různými vzory, motivy a barvami, přichází na řadu praktická část, a to, jak uvázat své děťátko.
Začátečníkům se určitě dere na mysl otázka, jak uvázat děťátko do šátku tak, abychom mu neublížili a aby to bylo 100 % bezpečné. Pravidla bezpečného nošení dětí jsme pro Vás sepsali ZDE.

Vzhledem k tomu, že se drtivá většina miminek „nosí“ v kočárcích a v peřinkách, není se čemu divit, že se maminkám zdají bezpečnější právě tyto způsoby. Vázání děťátka do šátku je nejen praktické, ale především z hlediska fyzického i psychického vývoje děťátka velmi prospěšné. Důvodu, proč nosit děti, je mnoho.

Naštěstí se v poslední době stává nošení dětí stále více a více vyhledávaným způsobem péče o dítě. Pokud se tedy i Vy řadíte k zástupu nosících maminek a tatínků, nebo se k němu chcete přidat, je na čase udělat první krok-naučit se, jak se váže šátek na nošení dětí.

Vázání šátku na nošení dětí

V první řadě je důležité uvědomit si, že první navázání nemusí vůbec vypadat bezchybně a perfektně. Možná se stane, že šátek nebudete mít úplně úhledně dotažený, ale mějte na paměti, že to opravdu vůbec nevadí. Je úžasné, že jste se rozhodli své děťátko nosit. Takže ať Vás pár neúspěchů neodradí ?

Na začátek doporučujeme základní úvaz: Kříž s kapsou uvnitř. Je vhodný na nošení novorozenců, ale i starších dětiček. Najděte střed šátku (je označený) a dejte ho vodorovně přes břicho. Popruhy za zády překřižte a přes ramena je vraťte dopředu. Dbejte na to, aby se šátek nepřetáčel, při držení popruhů přidržujte jejich okraje. Vložte děťátko do šátku na břichu a popruhy veďte pod jeho zadeček a nožičky a poté na svá záda, kde je uvažte na dvojitý uzel. Popruhy na děťátku můžete nechat po bocích, nebo je rozprostřete. Je velmi důležité, aby bylo děťátko v šátku ve správné, tzv. „M“ poloze – kolínka musí být výš než zadeček, děťátko je tak správně podsazené. Mělo by být navázáno v takové výšce, abyste mu bez problémů mohli dát pusu na čelíčko. Děťátko v šátku pevně dotáhněte, ne ale příliš, sledujte své vlastní pocity. Nemějte obavy, určitě to zvládnete správně odhadnout.

Podívejte se na videonávod, ve kterém Lenka ukazuje, jak navázat novorozence do šátku na nošení dětí.

Opora hlavičky

Je velmi důležité poskytnout děťátku v šátku oporu hlavičky, především tehdy, když ji ještě děťátko samo neudrží. Poslouží Vám k tomu vrchní část šátku, kterou má děťátko u hlavičky. Můžete do ní srolovat menší kapesník nebo látkovou plenku, čímž vytvoříte „polštářek“, který bude hlavičku dítěte efektivně fixovat.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde