Ultrazvuk

Be Lenka logo Be Lenka
10.12.2018
Ultrazvuk

Sono a ultrazvuk jsou dvě z nejčastěji používaných slov během těhotenství. Jde o důležité vyšetření, při kterých gynekolog sleduje, zda se děťátko vyvíjí správně a zda vše postupuje přesně tak, jak má.

Obsah článku

V těhotenství má každá žena nárok na absolvování několika ultrazvukových vyšetření. Ultrazvukem lékař miminko pozoruje od chvíle, jak je možné ultrazvukem vůbec uhnízděné vajíčko zpozorovat. Ze začátku těhotenství navštěvuje žena poradnu častěji, později, pokud těhotenství probíhá bez komplikací, pouze jednou měsíčně. První ultrazvukové vyšetření odhalí, zda je miminko uhnízděné v děloze, čímž se vyloučí mimoděložní těhotenství. Lékař děťátko změří a zapíše jeho parametry. Zpočátku, když ještě není vše dobře vidět přes bříško, je třeba provést sonografické vyšetření přes pochvu. Slouží k tomu speciální sonda určená k vaginálnímu ultrazvuku. Později, když miminko povyroste, bude lékař provádět sono pouze přes bříško.

Bezplatná zdravotní péče zahrnuje tři potřebné základní ultrazvukové vyšetření těhotných žen, které jsou v období těhotenství i povinné. Každá žena má proto právo na detailní ultrazvuk v 12., 20. a ve 30. týdnu těhotenství. Tato vyšetření dělá přímo ošetřující ženský lékař ve své ordinaci. V případě, že jeho ordinace není vybavena ultrazvukem, pošle pacientku na vyšetření do nemocnice. Dnes je však již většina ambulancí vybavena vším potřebným, včetně ultrazvuku a sona.

Sono v těhotenství

belenka-sk-blog-ultrazvuk-4

Během jednotlivých těhotenských poraden lékař provádí i kratší sonografická vyšetření. Prostřednictvím těchto vyšetření lékař sleduje velikost miminka, vnější znaky vývoje a případně další změny v děloze, ale na druhé straně ze sona nedokáže zjistit případné genetické poruchy. Právě proto jsou během těhotenství potřebné i detailní ultrazvukové vyšetření, kde se tyto poruchy mohou odhalit. Pokud si žena nepřeje znát výsledky genetických vyšetření, nemusí tato vyšetření ultrazvukem absolvovat, ale má právo je odmítnout. Bere tím na vědomí, že dítěti může být po narození zjištěna určitá vývojová chyba, proto bude třeba, aby žena, která se rozhodne ultrazvuk neabsolvovat, podepsala svému lékaři písemné prohlášení, že tyto testy odmítá.

Pokud těhotenství probíhá v pořádku bez komplikací, bylo by zbytečné s ultrazvukem to přehánět a absolvovat mnoho takových vyšetření. Běžné sonografická vyšetření v poradně budou zcela dostačující. A navíc, i ze sona si maminka může odnést fotku svého miminka :-)

Morfologický ultrazvuk

Morfologický ultrazvuk se provádí těhotné ženě v 20. až 22. týdnu těhotenství. Toto vyšetření se zaměřuje na anatomické anomálie vyvíjejícího se miminka, aby se vyloučily případné závažné vývojové vady.

Morfologický ultrazvuk detailně sleduje jednotlivé části těla dítěte. Důraz je kladen především na orgány jako mozek, plíce, srdíčko, žaludek, střeva, ledviny, játra, močový měchýř. Zvláštní pozornost lékař věnuje i tvářičce, končetinám, páteři a pohlaví dítěte. Morfologickým ultrazvukem se skenuje i placenta, přičemž se sleduje zejména její struktura a lokalizace. V neposlední řadě se tímto vyšetřením zjišťuje i množství plodové vody.

Genetické ultrazvukové vyšetření

V případě, že lékař prenatálním screeningem na prvním ultrazvuku, který žena absolvovala, odhalí jisté nesrovnalosti, vyplývající ze špatných hodnot ve výsledcích screeningu, doporučí nastávající mamince genetický ultrazvuk. Ten se provádí v 18. až 23. týdnu těhotenství. Pokud lékař doporučí ženě genetický ultrazvuk na základě výsledků z běžného vyšetření nebo na základě výsledků z krve, žena může genetický ultrazvuk absolvovat bezplatně (vyšetření hradí zdravotní pojišťovna).

Některé maminky však chtějí toto vyšetření podstoupit na vlastní žádost i bez předchozích komplikací či špatných výsledků, v takovém případě si za genetické ultrazvukové vyšetření zaplatí. Podstatou genetického ultrazvuku jsou velmi podrobné měření plodu.

Vyšetření během těhotenství

Jak jsme si řekli, každá žena má nárok absolvovat ultrazvukové a sono vyšetření. Detailní ultrazvukové vyšetření se nazývá i screening.

První ultrazvuk

První prenatální screening se provádí v období mezi 11. a 13. týdnem těhotenství. Na tomto vyšetření je možné již v rané fázi těhotenství odhalit případné vývojové vady. Součástí prvního screeningu je i šíjové projasnění (prosvícení), které je nejpřesnější. Prenatálním screeningem se může zjistit případný Downův syndrom. Ve většině případů platí, že pokud toto vyšetření dopadne v pořádku, nastávající rodiče by se již neměly obávat možných poruch miminka.

Druhý ultrazvuk

Další screening je "na programu" v období 20. až 22. týdne. Jde o morfologický ultrazvuk popisován výše. Skenují se jednotlivé části plodu, všechny orgány, pod drobnohledem se sleduje vývoj páteře, končetin, částí obličeje děťátka.

Tretí ultrazvuk

V 30. týdnu těhotenství nebo krátce po 30. týdnu absolvuje maminka třetí, poslední screening. Tímto ultrazvukem lékař sleduje celkový dosavadní vývoj miminka a jeho růst, všímá si vnější znaky plodu ale i stavbu vnitřních orgánů, důraz se klade i na pozorování průtokových parametrů v cévách miminka.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde