Příznaky těhotenství

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Příznaky těhotenství

Když se oplodněné vajíčko uhnízdí, začnou se v těle matky dít různé změny. Některé tělesné projevy jsou výraznější, jiné žena ani nepostřehne. Zpoždění menstruace není jediným projevem těhotenství. To, že se ze ženy stává matka, se projevuje pestrou škálou dalších symptomů.

Obsah článku

První příznaky těhotenství

Když žena touží po miminku, zaměřuje se na sledování změn ve svém těle a všímá si všechno, co se alespoň trošku vymyká z normálu. Je třeba mít vždy na paměti, že každý organismus je jedinečný a všichni jsme jiní. U někoho se první příznaky těhotenství projeví okamžitě, ale u jiné ženy se nemusí projevit vůbec, nebo se objeví jenom pár z nich.

Většinou je úplně prvním příznakem, že menstruace nepřichází v očekávaném termínu, ale není to pravidlem. Stává se, že žena menstruaci dostane a přesto je těhotná. Tato menstruace na začátku těhotenství bývá podstatně slabší nebo jde pouze o špinění. Podívejme se však na další příznaky, které naznačují, že se v ženě zrodil nový život.

Jak zjistím, jestli jsem těhotná

Zjistit, že se to teď už asi opravdu podařilo, může žena právě pozorováním vlastního těla. Když dojde k oplodnění vajíčka, následně asi po deseti dnech dochází k uhnízdění vajíčka v děloze. Některé ženy to dokonce cítí jako malé píchnutí v bříšku. Může se to projevit i jednorázovým špiněním. Ale ve většině případů se uhnízdění děje aniž by o něm žena věděla. Dělat si těhotenský test dříve, než ženě vynechá menstruace, je většinou zbytečné. Těhotenský test ukáže druhou čárku až když uhnízděné vajíčko začne produkovat hormon HCG, lidský choriový gonadotropin. Ten tělo vytváří pouze v těhotenství, proto jeho přítomnost je jednoznačnou odpovědí, že je žena těhotná. 

Jestliže nepřichází menstruace a těhotenský test neukazuje dvě čárky, nejlepší cestou jak zjistit, zda je žena těhotná, je návštěva ambulance gynekologa. Lékař odebere krev, ze které se přítomnost hormonu HCG určí jednoznačně. Výsledky z krevního vyšetření má gynekolog k dispozici většinou následující den po odběru.

Takže pokud patříte mezi snažilky, ale ještě máte pouze krátce po ovulaci, doporučujeme počkat s těhotenským testem minimálně dva týdny od ovulace. Je samozřejmé, že je žena nedočkavá a co nejdříve by chtěla vědět, jestli se to už konečně podařilo, nebo ne. Ale velmi brzké testování výsledek věru neurychlí :-)

První dny těhotenství

Príznaky tehotenstva

Některá žena se cítí jaksi lépe a hezčí než obvykle, jiná zcela normálně a další se cítí úplně nanic. První dny těhotenství, kdy žena možná ani netuší, že se v ní zrodil nový život, se od ženy k ženě opravdu velmi liší. Každá žena je individuální osobnost s naprosto rozdílnými predispozicemi a reakcemi vlastního těla. Někdo pociťuje jen pár příznaků, jiná žena je tou méně šťastnou, na kterou se valí všechny možné i nemožné příznaky těhotenství :) Je proto důležité naslouchat svému tělu a pozorovat ho.

Projevy těhotenství

Těhotenství je obrovskou změnou v životě každé ženy. Pro organismus, který dosud fungoval normálně, představuje těhotenství něco úplně nepoznané. Proto je samozřejmé, že se tělo začne různými způsoby projevovat navenek.

Bolesti v podbřišku

V termínu, kdy žena očekává začátek menstruace, se často objevují bolesti v podbřišku, někdy i křeče. Bolesti žena často připisuje začínajícímu cyklu, ale pokud se menstruace nedostaví, pravděpodobně byly bolesti znakem uhnízďování vajíčka. Pokud ani po týdnu nedojde ke krvácení, je vhodné sáhnout po těhotenském testu, nebo vyhledat svého lékaře, který případné těhotenství dokáže z krve velmi rychle určit.

Častější močení

Pokud žena není nachlazená, ale chodí často močit, může to být signálem začínajícího těhotenství. Tento projev je znakem těhotenství zejména pokud žena chodí na WC často, i když moči není mnoho. Za zvýšenou potřebou močení v prvním stadiu těhotenství se skrývá hormon HCG, ale i fakt, že tělo těhotné ženy má větší obsah vody a ledviny ženy v těhotenství pracují rychleji.

Citlivá a nalitá prsa

Jedním z prvních příznaků těhotenství, který se objevuje u většiny žen, jsou citlivá prsa. Bradavky mohou bolet na dotek nebo ženu bolí celá prsa. Ty se v těhotenství zároveň zvětšují a jsou plnější.

Zvýšená citlivost

Těhotná žena je velmi citlivá a cokoliv ji dokáže rozplakat, nebo naopak rozesmát. Tato oblast je velmi individuální, některé ženy se zvýšenou citlivostí nemají vůbec během těhotenství zkušenosti. Ale ve většině případů se míra rozcitlivenosti v těhotenství zvyšuje, což je způsobeno hormonálními změnami v těle ženy, z níž se stává matka a která se tělesně i psychicky připravuje a těší na své miminko. V těhotenství tedy žena například i při sledování televize bude potřebovat větší zásobu kapesníků, kdyby náhodou začala uprostřed reklamy plakat :-)

Výraznější vnímavost pachů

Během těhotenství ženy více než jindy vnímají vůně a pachy. Může se dokonce stát, že pokud žena některý pach běžně ani nevnímala, v těhotenství jí bude doslova překážet.

Ranní nevolnost

Rané stádium těhotenství často doprovází nevolnost, zvracení nebo pocity na zvracení, které se objevují především ráno po probuzení, ale některé ženy popisují nevolnost i ve večerních hodinách. Jsou mezi námi i ty nešťastné, které nevolnost postihuje "na etapy" v průběhu celého dne. Pokud ženě vůbec nebo jen málokdy bývá špatně, ale v posledním období pociťuje nevolnost či točení hlavy, přičemž jiné zdravotní problémy nemá, pravděpodobně je těhotná.

Únava

I když se o únavě mluví jako o prvním příznaku těhotenství, ne vždy je tomu tak. Jsou ženy, které neustále překypují energií, únavu vůbec nepociťují a odrazu zjistí, že jsou těhotné. Toto jsou ty výjimky, které potvrzují pravidlo. Únava může být skutečně projevem těhotenství, zejména pokud se žena cítí unavená většinu dne, přestože v noci dobře spala. Pokud tedy máte pocit, že usnete i ve stoje a nevylučujete možné těhotenství, udělejte si těhotenský test nebo navštivte vašeho gynekologa.

Zvýšený apetit a větší vybíravost

Jediný zdroj výživy, který vyvíjející se dítě má, je jeho matka. Těhotenství je tedy obdobím, kdy žena musí dbát na správné složení stravy a zejména na pestrost jídelníčku. Avšak ne vždy se těhotné ženě daří zdravě se stravovat. Těhotenství je nechvalně známé i pro nárazové chutě, které se často projevují jako nutkavý pocit sníst konkrétní potravinu.

Nejde jen o to, že má žena zvýšenou chuť k jídlu, ale někdy si potraviny velmi přísné vybírá. Zkrátka dostane obrovskou chuť na něco konkrétního a za každou cenu to musí mít. Kyselé okurky, olivy, ale například i zabijačkové speciality, které by žena běžně ani jen do úst nevložila.

Těhotenství bez příznaků

Může se stát i to, že se těhotenství navenek neprojeví vůbec. Žena nepostřehne absolutně vůbec žádnou odchylku v chování svého těla, která by jí napovídala, že je zřejmě na cestě pokračovatel rodu. Menstruace může první měsíce normálně pokračovat dál, přestože je podstatně slabší než obvykle. Některým ženám dokonce nenaroste bříško pomalu až do závěru těhotenství, kdy se najednou objeví v plné kráse. Nejsou ojedinělé případy žen, které právě kvůli tomu, že měly těhotenství bez příznaků, ani jen netušily, že čekají dítě. Samozřejmě, často toto zjištění pak bývá pro ženu šokujícím zážitkem. Ale zároveň i krásným :-) Co v tomto případě dělat? Zřejmě bude nejlépe prověřit, zda došlo k oplodnění vajíčka, pokud víte, že jste měla pohlavní styk v době ovulace. Můžete použít spomínaný těhotenský test, ale lepším řešením budou pravidelné prohlídky u gynekologa, které by neměla žádná žena zanedbávat :-)

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde