Jak oznámit v práci, že jsem těhotná

Be Lenka logo Be Lenka
26.09.2018
Jak oznámit v práci, že jsem těhotná

Těhotenství je velkou změnou v životě každého páru. Příchod malého človíčka na svět totálně převrátí zažitý způsob života často nejen mamince a tatínkovi, ale celé rodině, která se mu více či méně musí v určitých oblastech přizpůsobit.

Kdy oznámit zaměstnavateli těhotenství

Nemusíte utíkat do kanceláře vašeho šéfa hned v ten den, kdy vám těhotenský test ukáže dvě čárky. Ale na druhé straně byste neměla ani příliš dlouho s oznámením těhotenství otálet. To, kdy říci šéfovi, že jste těhotná, ovlivňuje několik faktorů, a to zejména:

  • fyzická náročnost práce
  • pracovní prostředí
  • míra stresu na pracovišti
  • vztahy mezi kolegy a zaměstnavatelem
  • rizikové těhotenství

Kdy a jak oznámit těhotenství v práci záleží především na tom, na jaké pracovní pozici pracujete. Pokud žena pracuje zejména fyzicky, musí o svém těhotenství říci dříve než například žena pracující v kanceláři za počítačem. Je přece jasné, že těhotná žena nesmí provádět náročné fyzické práce, zvedat těžké věci a podobně.

Stejně to platí v případě že je práce pro ženu stresující. Měla by zaměstnavateli říci včas, že je těhotná, aby mohla z pracovního zatížení ubrat. Stres není dobrý pro nikoho, natož pro těhotnou ženu a malé vyvíjející se miminko.

Dalším faktorem je pracovní prostředí. Pokud žena pracuje v prostředí, kde je vystavena určitému riziku, taktéž je namístě oznámit zaměstnavateli zprávu o těhotenství včas, aby žena mohla riziko eliminovat a aby tedy neohrozila život svého potomka.

Jde zejména o ženy pracující ve zdravotnictví na radiodiagnostických odděleních, kde jsou vystavovány záření, ženy pracující v prašném prostředí, v kavárnách a barech s povoleným kouřením, kde jsou vystaveny pasivnímu kouření, případně ženy pracující v prostředí s vysokou mírou hluku. V takových případech je často řešením přeřazení těhotné ženy na jiné oddělení nebo změna vykonávané činnosti.

Vztahy mezi kolegy a zaměstnavatelem dokáží také ovlivnit to, kdy se žena rozhodne vyjít se svým těhotenstvím "na světlo". Pokud na pracovišti panuje dobrá a přátelská nálada a kolegové jsou zároveň kamarádi, často jim žena o svém stavu řekne hned, stejně je to i v případě zaměstnavatele. Pokud je váš šéf zároveň vaším kamarádem, se kterým sem-tam v rámci partie vyběhnete i kdesi posedět, bude se vám určitě mnohem lépe mluvit také o tom, že jste těhotná. Naopak, pokud na pracovišti není dobrý kolektiv, ale lidé se "skupinkují", případně každý pracuje individuálně, celková nálada je úplně jiná a žena nevidí důvod, aby někomu ze svých kolegů řekla o těhotenství, dokud to na ní sami neuvidí.

Ako oznámiť v práci, že som tehotná

Kdy je tedy obecně vhodné oznámit těhotenství zaměstnavateli a jakou formu na to zvolit? Stačí to jen říct, nebo je vhodnější písemná podoba oznámení? Je třeba říci, že Zákoník práce vysloveně neukládá ženě povinnost oznámit zaměstnavateli, že je těhotná, ale v tom případě ji nikdo nebude považovat za těhotnou zaměstnankyni a nebudou jí tím pádem umožněny práva a výhody, které se vztahují na období těhotenství.

Pokud žena těhotenství oznámí, má právo na zvláštní právní ochranu. Pod ní se rozumí úprava pracovních podmínek a pracovní doby, ale i to, že na těhotnou ženu se nevztahuje zákaz výpovědi v ochranné době. Pokud se tedy žena rozhodne oznámit těhotenství svému šéfovi, podle zákoníku práce tak musí učinit písemně a zároveň musí předložit lékařské potvrzení.

Některé ženy čekají s oznámením těhotenství například až do závěru prvního trimestru, jiné pro jistotu řeknou šéfovi, že jsou těhotné, dříve, pro případ, že by se o tom náhodou mohl dozvědět z jiného zdroje a už by byl "oheň na střeše" :-)

Jelikož součástí písemného oznámení těhotenství musí být i lékařské potvrzení, oznamuje žena zaměstnavateli těhotenství přibližně v 10. týdnu těhotenství, protože tehdy jí lékař vystaví těhotenskou knížku, která slouží jako zmíněné lékařské potvrzení.

Titulní fotka: Pixabay.com

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde