Nosíme větší děti

Be Lenka logo Be Lenka
06.02.2018
Nosíme větší děti

Není pochyb, že u mámy či táty je dítěti nejlépe. Právě proto je nošení tak oblíbené nejen u rodičů, ale i u samotných dětí. Své miminko může každý začít nosit už od jeho narození, horní hranici, kdy s nošením přestat, ale není možné stanovit. Samozřejmě to, jestli budete nosit své dítě i když povyroste, záleží na Vaší fyzické zdatnosti, ale taky na tom, jestli samo děťátko ještě nošení vyžaduje, nebo už ne. Některé děti se chtějí nosit pořád, jiné jen do určité doby a potom už vůbec ne.

Je dobré s nošením nepřestávat, i když už Vaše dítě trošku povyroste, ideální je střídat jej s ležením (nebo s chůzí). Existují rostoucí nosítka, ve kterých můžete nosit malinkaté dítě a postupně jak dítě roste velikost nosítka přizpůsobovat. Rostoucí nosítko Lenka ve velikosti 1 odnese dítě přibližně od 3 do 18 měsíců, poté je dobré přejít na rostoucí nosítko velikosti 2, které vydrží až do 3,5 let

Jak poznám, že dítě už potřebuje větší nosítko?

Prvním důvodem pro pořízení většího nosítka je to, že už není dodržena ergonomická poloha a správné podsazení. Pokud nosítko nepodepírá nohy dítěte až po kolínka, je malé. I zádová opěrka bude dítěti malá. Tohoto si každý nosící rodič určitě všimne, takže se nemusíte bát, že byste to přehlédli. Spíše se stává, že maminka posadí miminko do velkého nosítka, než do malého.

Nosíme větší děti

Velikost Toddler je vhodná přibližně od 18 měsíců, optimálně sedí dětem do výšky asi 86 cm. Nosítko Be Lenka Toddler Vám pomůže nosit děťátko až do jeho konfekční velikosti 106. Rostoucí nosítko Lenka 4ever je vyvinuto na nošení děťátka od 3 měsíců a pohodlně ho využijete do přibližně 3 let. I toto inovativní dětské nosítko je vhodné na nošení většího dítěte. Velikost nosítka se nastavuje jinak než při rostoucí Lence vel.2- nejde o suchý zip, ale o stahovací šátkové šňůrky z vnější strany nad bederním pásem. Bederní pás a ramenní popruhy jsou navíc tvarované pro ještě lepší rozložení váhy a pro ještě větší pohodlí i při nošení těžkého dítěte. Díky těmto variacím dětských nosítek si můžete užívat vzájemnou blízkost například i s tři a půl letým dítětem. Blízkost svých rodičů v nosítku můžete dopřát i těžším a větším dětem.

Nošení větších dětí v šátku

Pokud preferujete nošení v šátku a chcete nosit Vaše dítě i když už je větší, nic Vám v tom samozřejmě nebrání. Ale i v případě šátku můžete časem cítit, že Váš šátek na nošení těžšího dítěte už pravděpodobně nestačí. Poznat, že šátek už není na nošení Vašeho dítěte velmi vhodný, je poměrně jednoduché. Nošení se totiž stane nepohodlným, protože se šátek po váhou těžšího dítěte může rodiči nepříjemně zařezávat do ramen.

Pro nošení staršího dítěte je nutné vybírat šátek s vyšší gramáží, to znamená přibližně nad 260 g/m2. Slovenské Be Lenka šátky mají po vyprání gramáž až 310g/m2, přičemž ale díky kvalitnímu způsobu tkaní nejsou vůbec těžké. Jsou ideální na nošení novorozence i těžkého dítěte. Šátky s vyšší gramáží jsou zároveň vhodné i na šití ergonomického Lenka nosítka.

IMG_1576

Jak začít nosit dítě, pokud ještě nebylo nošené

Mezi maminkami je všeobecně známo, že ideálním začátkem nošení dítěte je začít hned od novorozence. Nejen z hlediska pozitivního prospěšného vlivu nošení na novonarozené děťátko po fyzické i psychické stránce, ale i z pohledu fyzické zátěže pro rodiče, jakou nošení představuje. Malé děti nejsou těžké a jejich váha se v šátku nebo v nosítku dobře rozloží, takže je možné děti pohodlně nosit klidně i celý den. Nošení jen na rukou bychom určitě celý den nezvládli. Neznamená to ale, že pokud máte větší dítě, které jste ještě nenosili, tak že s tím nemůžete začít. Právě naopak. Nošení dětí nemá stanovené hranice, kdy můžete začít, takže pokud má Vaše děťátko už i více měsíců, či více let, směle do toho.

Pokud se rozhodnete začít nosit větší, těžší dítě, nejlépe uděláte, pokud ho budete ze začátku nosit pouze na kratší úseky. Je totiž důležité, aby si i Vaše tělo přivyklo na to, že se bude v nejbližší době potkávat s vyšší zátěží, než na jakou bylo doteď zvyklé. Nošení bychom mohli přirovnat k fitness cvičení (nejen) s vlastní vahou, ale i se zátěží. Takže na začátek noste dítě kratší čas a postupně dobu nošení prodlužujte. Je to stejné, jako když si v posilovně vezmete do rukou činky s váhou 2 kg a po pár následujících tréninzích už hravě zvládnete i cvičení s větší zátěží ?

Pro větší děťátko (toddler), které ještě nebylo nošené, může být šátek nebo ergonomické nosítko zpočátku něco úplně cizího, z čehož může mít strach. Co to se mnou dělají, kam mě to dávají? Nejednou se při ukládání do nosítka spustí pláč a protest. Dobrým tipem, jak takovéto dítě navyknout na šátek nebo nosítko, je využít moment a navázat ho, když spí. Toto platí u menších dětí. U větších dětí už zřejmě nebudou potřeba takovéto metody, ale s neochotou usadit se do nosítka se setká nejeden rodič. Mnoho maminek zná přemlouvání dítěte, aby souhlasilo s uložením do ergonomického nosítka, což není vždy úspěšné ? Ve většině případů ale dítě samo velmi rychle zjistí, že je mu v nosítku dobře, a tak se bude nosit rádo. Někteří malí chodci ale raději poznávají svět po vlastních a jsou i takové děti, které nošení jednoduše neustále odmítají. Ty do ničeho nenuťte, ale přijměte fakt, že Vaše dítě už zkrátka z nošení vyrostlo, i když možná o něco dřív než jeho vrstevník od Vaší známé.

 

Větší děti je velmi dobré nosit na zádech. Jak si nasadit dítě na záda v rostoucí Be Lenka zjistíte v tomto videu.

Jak používať nosítko Be Lenka Toddler se dozvíte v tomto videu.

Přihlaste 10% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde