Zotavení po porodu

Be Lenka logo Be Lenka
11.09.2018
Zotavení po porodu

Jak se nejrychleji zotavit po porodu, což je to šestinedělí a jak dlouho se hojí rány po porodu? I na tyto otázky si odpovíme v tomto článku.

Příroda to zařídila opravdu šalamounsky. Dala nám devět měsíců na to, abychom se co nejlépe připravily na zlomovou událost v životě každé ženy - na porod a ztotožnily se s myšlenkou, že budeme mámy.

Dá se ale připravit na porod? Porod je proces, kdy miminko, které se v našem bříšku vyvíjelo celých 9 měsíců, přichází na svět. Průběh porodu je u každé rodičky specifický. Zatímco některé ženy mají přímo ukázkový, rychlý porod, jiné se trápí o něco více. Každopádně pro tělo ženy je příchod děťátka na svět velmi fyzicky vyčerpávající a trvá určité období, dokud se dostane zpět do kondice.

Co je to šestinedělí?

Období, kdy by se tělo mělo po porodu zregenerovat, se nazývá šestinedělí. Trvá přibližně 6 až 8 týdnů. V ranním obodobí šestinedělí (prvních 10 dní) se hojí rány po porodu. Během dalších týdnů probíhají v těle ženy fyziologické a anatomické změny, které vedou k navrácení těla do stavu jako před těhotenstvím:

  •  zmenšuje se děloha, pochva
  •  zpevňuje se bříško, pánev
  •  spouští se kojení (tvorba mléka) a obnovuje se funkce vaječníků

Během šestinedělí se žena nezotavuje jen po fyzické, ale i psychické stránce. Proto by měla co nejvíce odpočívat. Zkušené zdravotní sestry radí, že když miminko přes den spinká, měla by i máma. Ano, mnohé ženy se nad touto dobře míněnou radou zasmějí - vždyť právě v době, kdy miminko spinká, se mohou alespoň na chvíli věnovat sobě a domácnosti. Ale bohužel, spánek je mnohem důležitější než neumyté nádobí nebo špinavý koberec. Pokud si ho během šestinedělí nedopřejete, je možné, že budete deficitem spánku trpět i více než rok po porodu.

Jak být fit po porodu

Aby se tělo co nejrychleji zotavilo, musíme mu dopřát i kvalitní přísun živin. Během poporodní péče bychom měly konzumovat potraviny bohaté na vitamíny a minerály. Strava by měla být vyvážená (sacharidy, bílkoviny, tuky, vláknina) a stejně důležitý je i pitný režim (kvůli laktaci), kdy se doporučuje pít zejména vodu a bylinné čaje. Ovoce a zeleninu snad ani nemusíme připomínat :-)

Hojení ran po porodu

Pokud žena není dostatečně otevřená nebo je miminko větší, nevyhne se během porodu natržení (přirozený způsob) nebo nástřihu hráze, které provede porodník (oblast mezi konečníkem a pochvou). Spousta žen tvrdí, že během porodu tento zákrok ani nezaregistrovaly. Realita však přichází o něco později, když se zašité rány začnou hojit. Jak si co nejlépe ulevit od bolesti?

Aby se nám rány dobře hojily, je třeba, aby měly dostatečný přísun vzduchu. Proto se doporučuje během prvních dnů hojení nosit speciální síťované kalhotky na porodnické vložky. Tím, že jsou zhotoveny ze síťky, zajišťují ráně dostatečné větrání. Popřípadě můžete sáhnout po bavlněném spodním prádle, které je také velmi prodyšné.

Na podporu hojivého procesu je dobré ránu několikrát za den opláchnout vlažným odvarem z řepíku nebo dubové kůry (ta je výborná i na léčení hemeroidů). Pokud je rána oteklá, otok zmírníte studenými obklady. Sezení po porodu bývá pro ženy často bolavé. Zpohodlnit si ho mohou například sezením na měkkém polštářku.

Rány po přirozeném porodu se hojí přibližně dva týdny až dva měsíce. U každé ženy je to individuální. Každopádně množství krémů, gelů či sprejů, které urychlují hojení stehů po zašívání, najdete i v lékárně.

Zotavení po císařském řezu

I když převládá názor, že rození císařským řezem je pro ženu "pohodlnější", rekonvalescence bývá mnohem delší a často náročnější než po přirozeném, spontánním porodu. Aby se totiž porodník dostal k miminku, musí proříznout až 5 vrstev kůže a svalů, aby vnikl do břicha a následně do dělohy. Následně se každá vrstva zvlášť zašívá.

Rána začíná bolet už těsně po porodu. Aby se stehy neprotrhly, žena by měla co nejvíce odpočívat, nezvedat těžké věci ani nedělat žádné prudké pohyby. Klidový režim by podle lékařů měla dodržovat alespoň dva - tři týdny po porodu.

Zánět rány po císařském řezu

Rána po císařském řezu sice nebývá velká, ale je hluboká, a proto její hojení často doprovázejí různé komplikace jako zvýšené horečky, střevní potíže nebo infekce. Při zánětu rány třeba okamžitě vyhledat lékaře. Zánět se projevuje jako mírné zarudnutí kolem jizvy, žena může cítit slabé, ale i silnější trhavé bolesti. V tom případě je možné, že pod ranou se nahromadil hnis, který je třeba hned odstranit. Často je tento jev provázen i vysokou horečkou.

Jak pečovat o jizvu po sekci?

  •  jestliže rána neznestiteľne bolí, ulevte si léky od bolesti (analgetika)
  •  jestliže se rána zapálí, navštivte lékaře (může být pod ní hnis, který je třeba urgentně vybrat)
  •  hodně odpočívejte, poproste partnera nebo vaši mámu, ať vám alespoň na začátku pomohou s péčí o miminko
  •  pokud se neumíte vzdát pohybu, cvičte opatrně a v žádném případě nezvedejte těžké věci - můžete dostat pruh
  •  ránu si sprchujte vlažnou vodou a jemně masírujte, sušte ručníkem, který si opatrně přikládejte k ráně (nikdy ručníkem netřete kůži v místě   rány)
  • snažte se nepoužívat tělovou kosmetiku

Zápach po porodu

Spousta žen se během šestinedělí stěžuje na zápach z pochvy. Je více než pravděpodobné, že zdrojem tohoto nepříjemného pachu jsou očistky. Co to je? Očistky se nazývá krvácení, kterým se po porodu začíná odlučovat sliznice z dělohy. Očistky v šestinedělí připomínají svým průběhem menstruaci. Během prvních dnů žena krvácí intenzivněji. Z těla se jí vylučují krvavé krevní sraženiny a odumřelé tkáně.

Očistky mají svůj charakteristický zápach, proto je třeba dbát na zvýšenou intimní hygienu. Následně se krvácení zmírňuje, v závěrečné fázi mají očistky narůžovělé či žluté zbarvení. Očistky se z těla vylučují přibližně 6 týdnů (i proto šestinedělí), přičemž silněji žena krvácí během prvních dvou - tří týdnů. Čištění po porodu může být doprovázeno i křečemi jako během menstruace.

Pokud je však zápach velmi intenzivní až nepříjemný a je doprovázen bolestmi a teplotou, je možné, že máte v těle zánět. V tom případě navštivte svého gynekologa.

Přihlaste 10% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde