Co dělat, když má dítě úpal

Be Lenka logo Be Lenka
26.04.2019
Co dělat, když má dítě úpal

Pobyt na čerstvém vzduchu je velmi prospěšný pro každého člověka. Změna prostředí, příroda a sluneční paprsky jsou jako balzámem pro tělo i duši. Všeho však moc škodí a v případě sluníčka to platí také. Pokud se před ním člověk dostatečně chrání, vše je většinou v pořádku. Problém nastává tehdy, když se ochrana před sluncem podcení. V důsledku toho se dostaví komplikace v podobě úpalu.

Obsah článku

Malé dítě ještě nepřemýšlí a neuvažuje velmi logicky, proto mu ani jen nenapadne, že by mu mohlo sluníčko ublížit. Proto jsou rodiče ti, kteří mají před slunečním zářením chránit nejen sebe, ale i své dítě. Zejména v teplých letních měsících se slovo úpal skloňuje častěji, ale může k němu dojít například i během turistiky vysoko na horách mimo letní sezónu, případně během slunečního jara nebo prodlouženého podzimu plného slunce. V tomto článku se podíváme na to, jaké jsou příznaky úpalu a co dělat, když má úpal malé dítě.

Co je to úpal

Ačkoliv se zdá, že jedinou příčinou vzniku úpalu je dlouhý pobyt na přímém slunci bez pokrývky hlavy, ne vždy je to tak. Úpal bychom mohli charakterizovat jako tepelný útok na lidský organismus. Jiným slovem přehřátí. Na to, aby se naše tělo nepřehřálo, používá své termoregulační mechanismy, mezi které patří pocení a vnitřní systémy termoregulace, které roztahují cévy v kůži, čímž se teplo dostává opět z těla ven. K úpalu dochází, když se tělo prohřeje až tak, že tyto termoregulační mechanismy postupně selhávají. V praxi to znamená, že se lidský pot nemá jako odpařovat, protože tělo více tepla vytváří, než odvádí. Tím pádem se organismus neustále přehřívá.

Kdy vzniká riziko úpalu

Jak jsme právě zmínili, k úpalu dochází nejčastěji přehřátím organismu při dlouhém pobytu na slunci. Termoregulační schopnost těla selhává při teplotách nad 35 °C, a také v případě vysoké vlhkosti vzduchu. Mezi další rizikové faktory, při kterých hrozí vznik úpalu a následně kolapsu, patří kromě nechráněného pobytu na slunci také:

  • nevětraná uzavřená místnost
  • masové akce, zejména hudební koncerty a sportovní akce
  • zvýšená fyzická námaha
  • nedostatek tekutin
  • cestování v přehřátém dopravním prostředku
  • nevhodné oblečení - těsné a málo vzdušné (brání odvádění tepla z těla)

Následky a příznaky úpalu

Když se tělo začne nepřiměřeně přehřívat, projeví se to samozřejmě i navenek. Někdy se člověk začne cítit hůř během pár minut, jindy trvá hodiny, dokud se úpal projeví zhoršeným stavem. V důsledku přehřátí organismu začne prudce stoupat tělesná teplota. Krevní tlak klesne, proto se i zhorší prokrvení a také okysličení orgánů, včetně mozku. Pokožka je suchá, protože tělo se nepotí, a je i červená. Člověk je unavený a může se mu točit hlava, nebo může mít bolesti hlavy. Nejednou se objeví i zvracení. Je důležité zasáhnout včas, protože následky silného úpalu mohou být až fatální. Je třeba mít na paměti, že náchylnější na vznik úpalu jsou starší lidé, lidé s nadváhou a děti.

Úpal u dětí - Jak mu předcházet?

Je dobré, že úpalu lze předcházet určitými opatřeními. Každý rodič by o nich měl vědět, aby mohl účinně ochránit své dítě před rizikem vzniku úpalu a jeho nepříjemnými následky. Starším dětem je velmi důležité zajistit zvýšený příjem tekutin - a to zejména během teplých dnů, kdy se hrají venku na slunci. Vždy by měly mít na hlavě pokrývku hlavy, nejlépe takovou, která jim ochrání i krk (klobouček). Děti natíráme krémem s dostatečně vysokým ochranným faktorem.

V případě kojenců by měli rodiče zajistit ochranu celého jejich tělíčka před sluncem, vhodné je na to lehčí oblečení, které by dítě mělo mít oblečené i během koupání v bazénu nebo v moři. Na odhalené části těla je třeba aplikovat krém s ochranným faktorem a s UV filtrem. Pokrývka hlavičky je samozřejmostí.

Jak nepřehřát dítě v šátku nebo v nosiči

Rodiče, kteří své dítě nosí v šátku na nošení dětí nebo v ergonomickém nosítku, se často ptají, jak nosit děti v létě, aby své miminko nepřehřáli. Vždyť zejména v šátku je děťátko navázáno natěsno, přičemž šátek přes jeho tělíčko prochází i vícekrát a každá jedna vrstva může zvyšovat riziko přehřátí. Vhodné je proto používat jednodušší úvazy, případně při úvaze kříž s kapsou nechat pruhy šátku po bocích a nerozprostírat je přes tělo dítěte v kapse. Velmi efektivní je používat šátky s vhodnou příměsí, díky které bude nošení vzdušné a příjemné. Takovou funkční příměsí je i tencel, který je velmi příjemný na dotek, vzdušný, lehký a přitom velmi nosný a zároveň je téměř bezúdržbový. V nabídce Lenka šátků najdete i skvělou příměs tencel.

V případě ergonomického nosítka je skvělou volbou na nošení dětí v létě letní verze nosítka se vzdušnou síťkou. Děťátko je tak během nošení ochlazováno, nepotí se a nošení se tak stává pohodlným pro miminko i pro rodiče.

Obecně platí i během nošení zásady bezpečnosti, abychom se vyhnuli úpalu děťátka. Oblékáme ho do lehčího oblečení, vždy používáme klobouček na hlavičku, který ochrání i krk děťátka, ručky a nožky natřeme krémem s ochranným faktorem. Nošenému miminku zajistíme dostatek tekutin v podobě pravidelného kojení, nebo pokud jde o starší dítě, vždy máme po ruce láhev s vodou na doplnění tekutin a osvěžení.

Co dělat při úpalu

Když si všimneme jakýkoliv příznak úpalu u dítěte nebo u dospělého, je třeba ihned zasáhnout a podat první pomoc. Člověka s úpalem přemístíme do stínu, pokud jsme venku, v případě domácího prostředí ho přesuneme do dobře větrané místnosti. Uvolníme mu oblečení a usadíme jej do polosedu (pouze pokud je při vědomí, když úpal již způsobil bezvědomí, uložíme člověka do stabilizované polohy).

Následně začneme tělo správně ochlazovat. Používáme vlažnou vodu, kterou potíráme tělo. Přikládáme studené obklady nebo ledové obklady na krk, podpaží a slabiny. Vhodné je také ochladit tělo koupelí ve vlažné vodě, nebo sprchou.

Upozornění: Tělo postiženého ochlazujeme pouze, dokud jeho tělesná teplota neklesne pod hodnotu 38,5 ° C. Tehdy s ochlazováním přestaneme, protože při nižší tělesné teplotě by mohl člověk postižený úpalem upadnout do šoku. Nikdy nepodáváme léky na snižování horečky!

Pokud člověk dostal úpal ze slunce, na podrážděnou pokožku natřeme přípravek s obsahem pantenolu, který příjemně chladí, ale zároveň léčí. Vždy je třeba zajistit dostatečný příjem tekutin, přičemž úplně nejlepší je pití vody s trochou soli (jedna čajová lžička se rozpustí v jednom litru vody). Vhodné jsou i sportovní nápoje či trošku oslazený čaj s vyždímaným citronem. Důležité je také zajistit dobré větrání a proudění vzduchu v místnosti, ve které je člověk uložený- například formou ovívaný nebo pomocí ventilátoru.

Kdy volat lékaře?

Pokud by se příznaky úpalu nezmenšily do třiceti minut, nebo se dostaví i příznaky jako zmatenost, neváháme a voláme zdravotní pohotovost. Rodič může dětskému lékaři zavolat i hned, jak si všimne příznak úpalu u svého dítěte. Pokud si rodič není něčím jistý, vždy je lepší včas se poradit s odborníkem, než pak zoufale hledat pomoc.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde