Co dělat, když se dítě dusí?

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Co dělat, když se dítě dusí?

Málokterá maminka dokáže ze svého děťátka na delší dobu spustit oči, zvlášť, pokud jde o novorozence. Malé děti potřebují téměř nepřetržitou péči a kontrolu. Někdy totiž stačí chvilička rodičovské nepozornosti a může se stát i něco vážné.

Obsah článku

Každý rodič by měl proto ovládat základní kroky, jak podat děťátku první pomoc v případě, že ji bude potřebovat. Nikdo přece nezačne hledat na internetu, co dělat, když se jeho dítě začne dusit. Okamžitě je třeba zasáhnout, protože čas se krátí. V tomto článku si řekneme co dělat, když se dítě dusí - například když miminku zaběhne.

Příčiny dušení u dětí

Dítě se začíná dusit, když se mu do dýchacích cest dostane něco, co tam nemá co dělat. V případě novorozenců a nejmenších dětí, které se ještě samy nehrají, jde nejčastěji o tyto příčiny dušení:

  • dušení při kojení
  • dušení slinami
  • dušení hleny
  • dušení zvratky (často je spojeno s refluxem)

Starší děti se mohou začít dusit z důvodu, že si do úst dají cizí předmět, který jim zapadne až do dýchacích cest. Nejčastěji jsou to drobné hračky, kuličky, korálky, kostky z lega, ale může jim zaběhnout i větší kousek jídla.

Příznaky, že se dítě dusí

I my dospělí víme, jaké je to nepříjemné, když nám zaběhne. Začneme kašlat, nejednou i prskat a ze všech sil se snažíme vdechnutý předmět, většinou část nějakého jídla nebo vody, z dýchacích cest dostat ven. Někdy se to podaří hned, ale jindy musíme bojovat skutečně jako o život. Malé miminko je na rozdíl od dospěláka zcela bezbranné a s dušením si neumí poradit samo. Je zcela odkázané na péči svých rodičů. Abychom věděli rozpoznat, že se miminko začalo dusit, je důležité vědět, jaké jsou příznaky dušení. Dítě začne kašlat a plakat.

Kašel přechází do chrčení, přičemž děťátko začíná modrat v tvářičce. Chytá se za hrdlo. Pokud rodič okamžitě nezasáhne, nastává absolutní ticho, dítě začína kolabovat. Dítě se může začít dusit během spánku, během hry, nebo při jídle.

Co dělat, když se dítě dusí

První pomoc dítěti musí přijít do tří minut - toto by měl mít na paměti každý otec a maminka. Pokud dítě vdechne nějaký předmět, první pomocí je uložení děťátka do správné polohy a zatlačení na správném místě, čímž dojde k vypuzení vdechnutého cizího tělesa. Dítětem NIKDY netřeseme.

1. První pomoc pro dítě do jednoho roku

Když se začne dusit malé miminko, můžeme aplikovat údery mezi lopatky. Dítě si položíme na předloktí v poloze na bříšku. Jeho hlavička je nižší než hrudník. Předloktí si rodič může podepřít svým stehnem. Jednou rukou držíme miminko, dlaní druhé ruky dítě udeříme 5krát mezi lopatky, ale pozor, sílu úderů zvolíme přiměřeně věku děťátka. Miminku následně položíme ruku na záda, držíme ho mezi oběma našima rukama a v takové poloze ho otočíme, aby leželo na zádech s hlavou dolů na našem druhém předloktí.

2. První pomoc pro starší dítě

Starší děťátko dokáže s rodičem více spolupracovat. Můžeme mu při dušení pomoci dvěma způsoby: údery mezi lopatky, nebo, jsou-li neúčinné, použijeme tzv. údery. Heimlichův manévr.

Jiným způsobem, jak dostat cizí předmět z těla dítěte ven, je mačkání hrudní kosti. Děťátko si uložíme do polohy na naše předloktí a udeříme ho 5krát na hrudní kost, opět přiměřeně silně. Udíráme na stejné místo, kde se provádí masáž srdce při resuscitaci. V tomto případě jsou však údery silnější a pomalejší.

Pokud by došlo k zástavě dechu miminka, podáváme umělé dýchání a bez čekání zavoláme záchrannou zdravotní službu.

Oživování

Při resuscitaci novorozence musí mít každý na paměti, že nejde o dospělého člověka, proto způsob, jakým se podává umělé dýchání a masáž srdce takovému miminku, je zcela jiný.

Jako první krok zprůchodníme dýchací cesty tím, že je vyčistíme. Vyjmeme z nich zbytky zvratků, mléka, případně cizí tělesa. Lopatky děťátka podložíme ručníkem, v případě novorozence NIKDY NEDĚLÁME ZÁKLON HLAVIČKY!

Umělé dýchání

Děťátko leží na zádech. Do našich úst vezmeme ústa a i nos miminka. Uděláme pět úvodních vdechů, aby se miminku zvedl hrudník. Následně pokračujeme třemi stisky hrudníku. Po každé sérii stlačení jeden krát vdechneme.

Stlačování hrudníku miminka

Miminko musí ležet na tvrdé podložce. Jeden nebo dva naše prsty položíme na hrudník, v místě jakoby na pomyslnou spojnici prsních bradavek. Stlačujeme do hloubky jedné třetiny hrudníku.

Můžeme použít i techniku ​​dvou palců. Konečky palců stlačujeme spodní třetinu hrudníku miminka do stejné hloubky: do jedné třetiny hrudníku.

Hrudník stiskneme 3-krát. Stlačujeme s frekvencí 120/min. Po stiscích následuje jeden umělý vdech. Po uvolnění se má hrudník vrátit do normální polohy.

Údery mezi lopatky

V případě, že se dítě začne dusit, je při vědomí a kašle, řekneme mu, aby se předklonilo a snažilo se v takové poloze cizí předmět vykašlat z těla ven. Pokud to vůbec nezabírá, musí zasáhnout rodič. V první řadě začneme dítě plácat mezi lopatky tímto způsobem: Postavíme se za dítě, jednou rukou mu křížem přidržujeme přední stranu hrudníku a nahneme ho dopředu, druhou rukou dítě 5-krát udeříme dostatečným tlakem mezi lopatky. Po skončení pátého úderu zkontrolujeme stav, zda se podařilo předmět vypudit ven. Může se stát, že ho dítě vyplivne, nebo že z dýchacích cest přešel do úst, odkud ho dokážeme jednoduše vyjmout. Je třeba si však dát opravdu obrovský pozor, abychom ve snaze o vyjmutí předmětu z ústní dutiny nezatlačili předmět zpět hlouběji, proto vždy objektivně zhodnotíme, zda si na vyjmutí předmětu skutečně troufáme.

Heimlichov manévr

Může se stát, že údery mezi lopatky nezabírají a předmět stále zůstává zaseknutý v dýchacích cestách. Na řadu přichází Heimlichův manévr. Způsob, jak na to, není vůbec náročný.

Dítě obejmeme zezadu. Jednu ruku sevřeme v pěst a položíme ji na horní část bříška dítěte, druhou ruku položíme na první ruku. Rukama uděláme pět prudkých stlačení, které směřují šikmo dovnitř nahoru - ve směru, kterým chceme cizí předmět z těla vypudit.

Druhým způsobem, jak provést Heimlichův manévr, je v poloze vleže na zádech. Tento způsob použijeme tehdy, pokud již děťátko upadá do bezvědomí a my ho neumíme udržet ve vzpřímené poloze. Klekneme si nad stehna dítěte. Obě dlaně položíme na střed horní části bříška dítěte. Naše prsty se těla dítěte nedotýkají. S nataženýma lokty stlačujeme bříško směrem dovnitř a nahoru.

Pokud nedojde ke zlepšení situace, zopakujeme údery mezi lopatky, dokud se dýchací cesty neuvolní. Pokud by se však děťátko nadále dusilo, neváháme a zavoláme záchranku.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde