Nemoci novorozenců

Be Lenka logo Be Lenka
20.12.2018
Nemoci novorozenců

Novorozenci ještě nemají dobře vyvinutý imunitní systém, jejich imunita se utváří až po porodu. Jsou proto náchylnější na onemocnění. Nemocný novorozenec je pro maminku velmi skličující situací, neví co si počít, když její miminko onemocní. Nemocí, které postihují novorozence, je dost. V tomto článku si je představíme a řekneme si, jak je léčit.

Obsah článku

Nejčastější dětské nemoce

K těm úplně nejčastějším nemocem novorozenců a malých dětí patří kožní problémy jako opruzeniny, kvasinky a ekzem, nachlazení, rýma a kašel, nadýmání a bolesti bříška - koliky, horečka, zvracení, průjem. Děti se ale setkávají i se zánětem spojivek, i novorozence postihuje streptokok a zlatý stafylokok, nebo nepříjemný zánět středního ucha. Každá maminka chce pro své dítě to nejlepší a touží po tom, aby se její miminko co nejdříve vyléčilo. Podívejme se na to, jaké nemoci u dětí existují a jak si s nima poradit.

Kožní problémy novorozenců

Kůže nejmenších dětí je nejcitlivější. Proto je velmi náchylná na podráždění. Existuje více kožních problémů, které se objavují u novorozenců.

Opruzeniny u novorozence

Opruzeniny jsou nejčastějším kožním problémem u novorozenců a malých dětí, ke kterému dochází hlavně kvůli nošení plenky. Zbytky stolice působí na kůži miminka pod plenkou, kde je teplo. Kvůli tomu kůže zarudne, následně bolí a svědí. Miminko to dá najevo hlasitým pláčem. Abychom zabránili vzniku opruzenin, nesmíme nechávatmiminko dlouhou dobu v mokré plence. Je důležité důkladně pečovat o zadeček miminka u každého přebalování. Zadeček vždy pořádně umyjeme proudem vody, nebo použijeme jemné vlhčené ubrousky (Pokud je ale miminko pokakané, lepší bude zadeček opláchnout). Po usušení plenkovou oblast na těle miminka natřeme krémem proti opruzeninám a až pak nasadíme miminku čistú plenku.

Kvasinky u novorozenců

Kvasinková infekce je kožní problém vyskytující se i u novorozenců. Kvasinky jsou součástí každého člověka, nacházejí se v ústech, v trávicím traktu a u žen i na poševní sliznici. V případě, že jejich množství je přiměřené, nezpůsobují žádné komplikace, protože v těle vládne rovnováha. Pokud se ale kvasinky přemnoží, problémy jsou na světě. Lidská kůže je odrazem toho, co se děje se zažíváním. Pokud se naruší střevní mikroflóra ve smyslu přemnožení kvasinek a bakterií, následky vidíme na kůži. Novorozenec se poprvé setká s kvasinkami během porodu, kdy při průchodu pochvou sekvasinky usídlují v jeho ústní dutině a následně se dostávají do trávicího traktu. Je proto nezbytné uparvovat střevní mikroflóru novorozenců od začátku.

Nejčastěji se přemnožení kvasinek udětí projevuje jako kruhová a ovální ložiska kvasinky ve tvaru mince, jako zarudlá místa v záhybech kůži. I potíže s atopickým ekzemem souvisí s narušením střevní mikroflóry. Přemnožení kvasinek sedále projevuje i jako moučnivka - bílé povlaky na tváři, v ústní dutině na jazyku a patře. K příznakům ale patří i zácpa nebo naopak průjem, kolikovité bolesti bříška.

Jak léčit kvasinky u novorozenců

Přemnožené kvasinky lze eliminovat a problémy odstranit úpraou jídelníčku, prebiotikami a probiotikami, koupáním miminka a správnou péči o pokožku. Novorozenec přijímá jako potravu mateřské mléko, proto se o úpravu jídelníčku usí postarat maminka. Kvasinky se živí sachyridy, protoje potřeba vyřadit potraviny bohaté na tyto složky, nebo omezit jejich množství. K sacharidům patří: obiloviny, ovoce, sladká zelenina (hlavně mrkev, která podporuje množení kvasinek), škroby, zrající sýry, kvasnice, sladkosti a koláčky. Opatrně třeba přistupovat i k mléčným výrobkům, protože u dětí od narození do přibližně tří let jsou mléčné výrobky největším spouštěčem alergií a atopických projevů.

Zlatý stafylokok u novorozence

Zlatý stafylokok je bakterie řádu Staphylococcus aureus. Zatím co některé druhy lidskému tělu neublíží, jiné druhy jsou opravdu nebezpečné. Běžně u zdravých jedinců se zlatý stafylokok nachází na kůži a v nose. Pokud se zlatý stafylokok přemnoží, může způsobit drobné kožní infekce. Nebezpečnou se tato bakterie stává, když se rozšíří natolik, že se dostane do krve a následně do kloubů, plic nebo dokonce i do srdce. Nejčastěji lékař zjistí stěrem ze sliznice nosu, ucha nebo oka, že je novorozenec nakažen. Jako první opatření jsou miminku nasazeny antibiotika a třeba i léky na znížení horečky (pokud je to nezbytné). Problém je, že některé druhy zlatého stafylokoka jsou vůči antibiotikům odolné a tak nasazené léky nemusí zcela zabrat. Novorozenec by měl denně přijímat tekutiny (mateřské mléko) o objemu 150-160ml na kilogram a kojení se doporučuje 8x denně. Prevencí je dostatečná hygiena.

Streptokok u novorozenců

Jde o bakterii, kterámá mnoho kmenů. Nejčastěji se setkáváme s kmenem Streptoccocus pyogenes ze skupiny A, který způsobuje angínu. Dalším kmenem je Streptococcus agalactiae, který patří mezi streptokoky skupiny B a způsobuje vážnější komplikace. Průměrně má každý čtvrtá žena v pochvě streptokoka a ačkoli nemusí mít vůbec žádné negativní příznaky, je velmi důležité, aby se přítomnost streptokoka zjistila. Hlavně v souvislosti s porodem, protože pochvou bude procházet miminko, které se může streptokokem Streptococcus agalactiae nakazit a dostat i zánět plic, což je v případě novorozence vážným problémem. Jako prevence se matkám během porodu podávají antibiotika.

Pokud se streptokok objeví u novorozence, maminky často panikaří. Ačkoli není samozřejmě nemoc miminka nic příjemného pro dítě ani pro jeho rodiče, antibiotická léčba bývá úspěšná a miminko se z problému dostane docela rychle :-)

Vážne detské choroby

Žiaľ, bábätko môžu potrápiť aj vážne detské choroby, ktoré zvláda ťažšie, než, povedzme, bežné nachladnutie. Ide najmä o silnú hnačku, zápchu, koliku či zápal stredného ucha. Čo v takomto prípade robiť?

Průjem u novorozence

Novorozeně přijímá pouze mateřské mléko. Jeho stolice je tedy řídká. Pokud ale začne být o něco četnější a navíc obsahuje příměs hlenu, je vodnatá a víc zelená, řeč je o průjmu. Naštěstí, v případě novorozenců se objevuje průjem jenom málokdy. Průjem trápí především větší kojence a hlavně ty dět, které jsou přikrmovány umělou stravou a nejsou to "stoprocentní kojenci". Kojení totiž neznamená jenom poskytovat miminku potravu, aby nemělo hlad. Mateřské mléko má ochranní funkci, chráni organismus dítěte mimo jiné i před průjmem.

Když už ale miminko trápí průjem, mléko by se mělo podávat místo s vodou raději s rýžovým odvarem. Rýžový odvar zvládne maminka udělat doma, ale může sáhnout i po instatní rýžové nemléčné kaši. Větší děti můžou dostat zeleninovou polévku, bramborovou kaši, banánové nebo jablečné pyré, rýži s masem. Pokud se ale přesto nedaří průjem zastavit a pokud se objeví i zvracení, určite nečekejte a vyhledejte lékaře.

Zácpa u novorozenců

Opačným případem je zácpa. I ta může malé miminko pořádně potrápit. Pro zdraví každého člověka je důležité pravidelné vyprázdňování. Když se proces naruší, dochází k řade nepříjemných pocitů a problémů, které nelze brát na lehkou váhu. V případě kojenců opět platí (ve většině případů), že k zácpě dochází opravdu jenom vzácně, protože mateřské mléko má mírně projímavý účinek a zabezpečuje správnou střevní mikroflóru miminka. Zácpa se ale může dostavit při přechodu z mateřského mléka na umělou stravu. Stolice miinka v tomto období je tuhší a méně častá. Maminky často řeší zácpu svého miminka podáním čípku do konečníku miminka, který pomáha vyprázdnit se. Není to ale velmi šťastnéřešení, protože vede k nežádoucím změnám v režimu vyprázdňování.

Časté podávání čípků se nedoporučuje vůbec, spíše se zakazuje, protože může problém výrazně zhoršit. Někdy je protrvávající zácpa příznakem vrozené poruchy, kterou je potřeba vždy svěřit do rukou odoborníka.

Kolika

Kolikové bolesti bříška patří k těm největším, se kterýma zápasí spousta novorozenců. Kolika se projevuje nepřetržitým pláčem, který může trvat i několik hodin. Koliku můžeme popsat jako problém se zažíváním miminka, kdy se hromadí plyny a neodcházejí z těla ven, často v důsledku velkého množství plynu se dostaví i zácpa, bříško je na dotek tvrdší. Za kolikou může být i skutečnost, že novorozeně nemá dostatek pohybu, protože většinu dne leží a spí, dítě se neumí samo hýbat a proto trávení nefunguje stoprocentně. Hlavně děti ležící většinu dne v postýlce a v kočárku navštěvují ambulance pediatrů s bolestmi bříška nejčastěji. Kolika není nic příjemného, jde o silný tlak v bříšku miminka, který, samozřejmě, miminko bolí a miminko proto pláče. V této oblasti se velmi osvědčilo nošení dětí jako efektivní prevence a eliminace bolestí bříška. Jak nošení dětí pomáhá odstránit koliky? Během nošení se miminko nachází ve vertikální poloze. Neleží horizontálně jako třeba v postýlce. Vertikální poloha umožňuje potravě postupovat tak jak má, směrem dolů. Díky tomu nedochází ani k refluxu u miminka. Dalším důvodem je sezení doširoka. Jelikož má miminko v šátku nebo v nosítku nožky doširoka (ergonomická poloha "M"), podporuje táto poloha trávení i odchod plynů ze střev, což je velmi důležité, aby nevznikala kolika. Na bolavé bříško pomůže i teplá plenka položená na bříško miminka, jemná masáž bříška ve směru hodinových ručiček, ale i sirupy a kapky na podporu trávení, které předpisuje dětský lékař.

Horečka

Normální tělesná teplota novorozence je 36,5 - 37,2 °C. Nejčastějším způsobem měření teploty malého miminka je strčení teploměru do konečníku. Dnes lze sehnat i speciální "dudlíkové teploměry", kde je teploměr zabudován v dudlíku. Pokud je teplota vyšší než 37,2 °C, ale menší než 37,9 °C, jde o zvýšenou tělesnou teplotu. Pokud ale teplota vstoupí až na hodnotu 38 a více, jde o horečku. Miminko s horečkou je podrážděné a neklidné, může se dostavit nechuť a únava. První pomocí je podání léku na snížení horečky s obsahem paracetamolu. Lék se novorozencům podává v podobě čípku do zadečku, nebo jako sirup, který lžičkou dáme dítěti do pusinky. Dávku je nutné přizpůsobovat věku a hmotnosti miminka. Při vysoké horečce je vhodné dítěti dát studený obklad. O dalším postupu léčby se rodiče pak musí poradit s lékařem.

Zánět středního ucha

Patří k velmi bolestivým a velmi častým nemocem dětí. Zánět vzniká nejčastěji jako důsledek rýmy a infekce horních cest dýchacích, kdy se infekce z nosohltanu dostává až do středního ucha. Tam vznikne nepříjemný zánět. V některých případech u náchylnějších dětí se zánět vrací při každém nachlazení. Zánět středního ucha u novorozenců a kojenců se projevuje neklidností, pláčem, nespavostí, protože miminko kvůli bolesti neusne, miminko si může sahat na bolavé ouško, objevuje se i nechuť k jídlu a horečka. První pomocí je opět jako u horečky podání paracetamolu - sníží horečku a zmírní bolest. Samozřejmostí je lékařské ošetření, pediatr miminko může poslat i na otorhinolaryngologii (ORL vyšetření). Důležité je udržovat nos miminka průchodný.

Přihlaste 10% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde