Co dělat, když má dítě zácpu

Be Lenka logo Be Lenka
17.12.2018
Co dělat, když má dítě zácpu

Zácpa umí pořádně potrápit nejen dospělé, ale i děti a batolata. O zácpě je řeč tehdy, pokud se stolice nedostaví ani po třech dnech. Tehdy už opravdu netřeba návštěvu dětského lékaře odkládat.

Obsah článku

Krátkodobá zácpa se občas vyskytne téměř u každého, může být projevem určité změny ve stravování, případně se objeví jako následek nedostatečného příjmu tekutin. Projevuje se bolestí bříška, která vzniká v důsledku hromadění stravy a plynů ve střevech, přičemž nedochází k pravidelnému vyprázdnění. Z nějakého důvodu se střevo "zablokuje", jeho funkce se naruší a trávení se stává noční můrou. Ale i proti zácpě u dětí se dá bojovat.

Pŕíznaky zácpy

Trávení je velmi individuální záležitostí každého jednoho člověka, dospělého i dítěte. Zatímco některé děti se vyprazdňují dvakrát denně, jiné děti mají stolici jen jednou za dva - tři dny. Rodiče se nemusí znepokojovat až do chvíle, kdy se tento pravidelný model vyprazdňování jejich dítěte naruší. Při zácpě má dítě stolici méně často než jindy, přičemž stolice je i podstatně tvrdší.

belenka-blog-co-robit-ked-ma-dieta-zapchu

Foto: mainan.com

Co dělat, když má dítě zácpu

  • Když se u dítěte objeví zácpa, je třeba podávat mu hodně tekutin, protože tak se stolice změkčí a její vyprázdnění bude jednodušší, nebude taková tvrdá.
  • K zácpě může docházet i tehdy, pokud dítě nepřijímá dostatek vlákniny ve stravě. Vláknina je pro zdravé trávení velmi důležitá, zvětšuje objem stolice, napomáhá posunu potravy ve střevech a zlepšuje vyprazdňování. Dobrými zdroji vlákniny jsou: čerstvá zelenina a ovoce, celozrnný chléb, celozrnné cereálie, sušené ovoce (pro děti jsou nejlepší sušené meruňky a švestky). Zeleninu a ovoce vždy pořádně důkladně omyjte, odstraňte jadérka, které by pro malé děti mohly znamenat riziko vdechnutí. Pro kojence do asi osmi měsíců je možné potravu zmixovat a podávat ve formě pyré.

Upozornění: Pozor, i příliš mnoho vlákniny může mít opačný efekt a způsobit zácpu. Sledujte projevy těla svého děťátka, vlákninu dávkujte opatrně. I zde platí, že všeho moc škodí.

  • Nikdy dítěti nepodávejte projímadla, jejich časté používání zácpu ještě zhorší, protože naruší přirozený vyprazdňovací reflex!
  • Nespěchejte, když miminko sedí na nočníku. Na druhé straně mu ani nedovolte, aby na něm sedělo příliš dlouho.
  • Vhodné jsou pro děti na pití i ovocné šťávy, nedávejte jich však dítěti více než půl litru denně.

Kdy jít k lékaři, pokud má dítě zácpu?

Krátkodobá zácpa není pro děti nebezpečná a nezpůsobí jim žádnou újmu. K lékaři však své dítě vezměte, jakmile zaznamenáte krev ve stolici, v plence nebo v kalhotkách. Pokud dítě křičí, protože má silné bolesti bříška nebo bolest při vyprazdňování, také neváhejte s návštěvou lékaře. V neposlední řadě je třeba konzultovat s dětským lékařem, pokud již zácpa trvá více než tři dny.

blog-belenka-sk-co-robit-ked-ma-dieta-zapchu-3

Lékař může děťátku předepsat léky na lepší trávení s projímavým účinkem (většinou ve formě sirupu). Rodičům poskytne rady ohledně vhodného stravování jejich dítěte. Pokud se u dítěte objevily ve stolici krvavé proužky, pravděpodobně se vytvořila drobná trhlinka na sliznici konečníku. Ta se zvykne rychle zahojit, když zácpa odezní.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde