Nalitá prsa

Be Lenka logo Be Lenka
05.12.2018
Nalitá prsa

Nalitá a bolavá prsa nejsou ničím příjemným. Nejedna žena by uměla vyprávět o tom, jak jí dokáží ztrpčit život. Nalitá prsa se objevují před menstruací jako předmenstruační příznak, prsa bolí i v prvních dnech menstruace, což ale postupně odezní. Nalitá prsa jsou také jedním z úplně prvních projevů toho, že je žena těhotná. Trápí ale i ženy po porodu nebo po odstavení.

Obsah článku

Jedním z prvních příznaků těhotenství jsou nalitá prsa. Pokud došlo k oplodnění vajíčka, ženu často začnou pobolívat prsa ještě předtím, než jí vynechá menstruace. Prsa se v těhotenství postupně zvětší a jsou bolestivá na dotek. Hlavně ženy s malými prsy pozorují nejdříve jejich zvětšení, což jim dodává sebevědomí :-) Ale teď vážně.

Prečo bolia prsia v tehotenstve?

Dôvod je zrejmý: Prsníky sa už od skorého začiatku tehotenstva a počas tehotenstva pripravujú na svoju najdôležitejšiu úlohu, a to je kojenie. Prsia sú v tehotenstve napäté a akoby opuchnuté, za čo môže zvýšená hladina hormónov. Práve hormóny v tehotenstve spôsobujú, že mliečne žľazy sa zväčšujú a rozvíjajú. Tkanivo v prsníkoch sa omnoho viac prekrvuje, preto môžu niektoré tehotné ženy badať na svojich prsiach viditeľné žily. Bolesti spôsobuje aj nadmerné zásobovanie prsníkov vodou, ktorá napína pokožku a tým spôsobuje nepríjemné pocity bolesti. Zmenami prechádzajú aj bradavky. Zreteľne vystupujú a môžu aj stmavnúť. Prsník môže do konca tehotenstva "pribrať" až 300 gramov.

Kedy sa tvorí materské mlieko

Možno že ste to ani nevedeli, ale kolostrum, prvé mlieko, sa v prsníkoch tvorí už na začiatku druhého trimestra, teda približne od 12. týždňa tehotenstva. To, či sa mliečko aj ukáže už počas tehotenstva, je naozaj veľmi individuálne. Niektoré ženy pozorujú, že im z bradaviek vyjde zopár žltých kvapiek, ale iné ženy takéto prejavy počas tehotenstva vôbec nemajú a materské mlieko sa v plnej kráse ukáže až po pôrode pri prvom priložení novorodenca.

Ako sa starať o prsníky v tehotenstve

Aj bolesti prsníkov v tehotenstve sa dá predchádzať. Tu je zopár rád:

1. Správná podprsenka v těhotenství je základ

Prvním krokem v péči o prsa během těhotenství je pořídit si kvalitní podprsenku, která prsům vytvoří efektivní oporu. Jak vybrat správnou podprsenku? Měla by být z jemného přírodního materiálu, který pokožku nebude dráždit. Nejlepší je v tomto bavlna. Podprsenka nesmí nikde tlačit nebo se zařezávat do pokožky. Základem je, aby podprsenka držela prsa "na svém místě", vždyť největším a nejčastějším zdrojem bolesti je nadskakování a houpání se prsů při pohybu. Některé ženy si velmi pochvalují i ​​sportovní podprsenky, které jsou velmi pohodlné i proto, že je není třeba zapínat, ale pouze převléct přes hlavu a ruce.

2. Masáž prsou

Na bolavá nalitá prsa se osvědčila i jemná masáž. Vhodný je tělový olej, který si rozetřete do dlaní a jemnými pohyby masírujete prsa konečky prstů od vnějšího obvodu prsou směrem k bradavkám.

3. Střídání teplé a studené sprchy

Střídání teploty vody při sprchování zabírá nejen při bolesti prsů, ale obecně má osvěživý a oživující účinek. Střídání teplé a studené vody při sprchování je zároveň prevencí vzniku strií.

Nalitá prsa po porodu

Je samozřejmé, že po ukončení období těhotenství, kdy se miminko narodí, nastává okamžik, na který prsa "netrpělivě čekaly", a to je přisátí děťátka. Je důležité, aby dítě pilo mateřské mléko bezprostředně po příchodu na svět a v prvních dnech života, protože se prsa mohou nadměrně nalít. Správným přisátím děťátka a efektivním pitím je možné předcházet nadměrnému nalití prsů, k čemuž dochází na přibližně 3. nebo 4. den po porodu. Nalití prsů se obvykle zmírní do dvou dní, žádná maminka se nemusí obávat. Ověřenou pomoc při nadměrném nalití prsů můžeme najít v přírodě: na prsa se přikládají zelné listy, které účinkují dokonce lépe než led. Není vhodné nadměrně nalitá prsa nahřívat.

Zelné listy na nalitá prsa

Zelné listy se na prsa přikládají při nadměrném nalití. Ideální je používat listy zeleného zelí přímo z lednice. Chlad z listů zmírní napětí. Zelné listy se používají pro jejich velikost a tvar, který se přizpůsobuje tvaru prsu. Prsa obalíme chlazenými zelnými listy a necháme působit 20 minut dvakrát denně. Zelné listy můžeme i rozválet válečkem na těsto, díky čemuž se ještě lépe přizpůsobí tvaru prsů. Nebo je můžeme natrhat na menší části a ty si přiložíme na prsa. Obklady z zelných listů přestaneme používat hned jak se nalití začne zmírňovat a budeme se cítit lépe. Zelné listy účinkují i ​​na bouli v podpaží, pokud si ji tam žena nahmatá. Je však velmi důležité poradit se s odborníky, zejména s laktační poradkyní, pokud přetrvává problém s přisáváním se miminka.

Masáž prsou podporující přisátí miminka

Nazývá se také Květinková masáž a může pomoci miminku správně se přisát. Na dvorec zatlačte třemi prsty každé ruky. Bradavka má být ve středu a kolem ní mají být prsty. Dvorec držíme stlačený přibližně jednu minutu, následně stlačení uvolníme a vyzkoušíme děťátko přisát na bradavku. Pokud žena není schopna miminko přisát, doporučujeme používat zelné listy a odstříkávat si mléko, které podáváme dítěti.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde