Káva v těhotenství

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Káva v těhotenství

Těhotenství je obrovskou změnou pro organismus každé ženy. Srdíčko děťátka bije pod srdcem matky téměř již od samého počátku, na ultrazvuku jej lze zachytit přibližně v 7. týdnu těhotenství. Miminko se vyvíjí, ze dvou spojených buněk matky a otce postupně a velmi rychle vznikne podoba člověka, který se čím dál více podobá na novorozeně.

Všechny důležité vývojové změny se dějí v prvním trimestru, který se právě proto považuje za nejrizikovější. Aby maminka miminko ochránila před vším, co by mu mohlo nějakým způsobem ublížit, musí se ve prospěch něj i některých věcí vzdát. Jednou z těchto věcí je i káva.

Káva v těhotenství

Je samozřejmé, že žena musí učinit určitá opatření bezprostředně poté, co zjistí, že je těhotná, nebo i když těhotenství není ještě potvrzeno lékařským vyšetřením, ale není ho možné ani vyloučit. Prvním krokem je přestat kouřit, vyloučit alkohol v těhotenství i pití kávy. Všechny tyto látky jsou totiž pro děťátko velmi nebezpečné.

Ženy, které plánují těhotenství a milují kávu, možná dopředu přemýšlejí, jak jen "přežijí" devět měsíců bez své milované kávy, když teď si nevědí bez tohoto oblíbeného nápoje představit ani jen jedno ráno. Dobrou zprávou ale je, že se žádná žena nemusí kávy zřeknout úplně. Jeden - dva šálky denně miminku neuškodí. Kofein se však doporučuje mít opravdu pod kontrolou, a to hlavně v prvních týdnech a měsících těhotenství, protože přílišné dávky kofeinu během těhotenství mohou způsobit potrat. Přijít o miminko jen proto, že nám chutná káva a neumíme si ji odepřít, přece nechce nikdo. Lidský organismus je však skutečně zázračný a u spousty maminek způsobí, že s nástupem těhotenství jim káva přestane chutnat. A tak je po problému :-)

Pití kávy v těhotenství

Mohou těhotné kávu? A kolik kávy denně tedy může bez výčitek svědomí vypít těhotná žena? Jak jsme naznačili, těhotná žena si může bez obav dopřát jeden až dva šálky kávy denně. Ale i zde je třeba si dávat pozor. Množství kofeinu v těchto dvou šálcích spolu by nemělo překročit 150 mg - 200 mg za den. Takto žena neuškodí sobě, ale ani dítěti. Pokud by totiž žena pila třeba jenom jednu kávu denně, avšak ta by byla opravdu velmi silná, riziko narůstá. Říká se, že kávy v těhotenství by v ideálním případě mělo být o polovinu méně, než před těhotenstvím.

Káva během těhotenství

Neexistuje káva, která by byla vyrobena pouze pro těhotné ženy. Ale pokud hledáte něco jako káva pro těhotné, můžete si vybrat i bezkofeinovou kávu. Některé ženy pijí jednu řádnou kávu například ráno, a odpoledne či podvečer si dopřejí kávu bez obsahu kofeinu. I toto je způsob, jak oklamat chuťové pohárky a vychutnat si kávu s vědomím, že žádný kofein jsme do sebe nedostaly. Připravit si můžete i bezkofeinovou kávu na způsoby, jaké máte nejraději: espresso, latte (káva s mlékem), nebo si mlíčko zpěňte a udělejte chutné kapučíno.

Těhotenství a káva - a co káva a kojení?

Když se po devíti měsících těhotenství konečně maminka setká se svým děťátkem, ještě to pro ni neznamená, že si může pití kávy vychutnávat v množství jako předtím, než otěhotněla. Je pravdou, že kofein se z krve dostává i do mateřského mléka, a proto může ovlivňovat i miminko. Káva během kojení je bezpečná, pokud jí žena nepije víc, než v těhotenství, tedy pokud nepřesahuje doporučené množství maximálně 200 mg kofeinu denně (Spíše se však doporučuje 150 mg). Vědci z řad lékařů se tímto tématem zabývali a svými studiemi zjistili, že poloviční dávky kávy nezpůsobují nespavost u novorozence nebo u kojence.

Kávu obecně lidé pijí nejen pro její chuť, ale i pro její povzbuzující účinek na lidský organismus. No a tak je jasné, že dostatečné vzpružení potřebuje i maminka, která je po příchodu děťátka na svět nonstop něčím zaměstnávaná a po probdělých nocích unavená a vyčerpaná. Pokud tedy žena ráda pije kávu, nemusí se jí vzdávat během těhotenství, ale ani během kojení. Stačí to s ní nepřehánět a v takovém případě se není čeho obávat.

Na závěr ještě jeden tip, jak si připravit ledovou kávu (najdou se v něm mnohé maminky):

  1. Zalijte si kávu
  2. Mějte děti
  3. Zapomeňte, že jste si udělaly kávu
  4. Voilà, ledová káva je na světě :-)

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde