Jak správně držet miminko

Be Lenka logo Be Lenka
27.05.2019
Jak správně držet miminko

Je to tady, stala jste se čerstvou maminkou. Pomalu a s tou největší opatrností berete do rukou své malinké miminko. Když rodiče poprvé berou do náruče své děťátko, často mají veliké obavy, aby miminko drželi správně a nikdy mu nesprávným držením neublížili. Existují zásady jak správně držet miminko a jak nosit miminko. Pojďme se na ně teď spolu podívat.

Jak nosit miminko

Prvním krokem při zvedání miminka je opatrně dlaní podložit hlavičku. Pokud je maminka pravačka, podkládá hlavičku svého děťátka pravou rukou, leváci levou rukou. Druhú ruku opatrně vsuneme pod zadeček miminka. Až když jsme přesvědčeni, že dítědržíme opravdu pevně, opatrně jej zvedneme. Miminko následně přiložíme k hrudníku schoulené do klubíčka.

Poloha klubíčko

Poloha, která zaručuje miminku pohodlné nošení a zdravý růst, je poloha "na klubko". Děťátko si položíme tváří k nám na předloktí levé ruky, přičemž hlavička miminka zapadne do naší kloubní jamky. Zároveň prsty levé ruky uchopíme děťátku jeho levé stehýnko. Pravou rukou mu podepřeme zadeček. Je důležité, aby byla hlavička výš než pánev miminka, přičemž kolínka směřují nahoru - poloha připomíná klubíčko.

Poloha na tygříka

Polohy je dobře střídat, aby bylo děťátko klidné.  Poloha tygřík je skvělá nejen na nošení, ale i na odříhnutí. A jak na to? Děťátko si položíme tváří dolů na předloktí levé ruky, kterou máme mírně ohnutou dolů - čili dlaní směrem k našemu pupku (hlavička děťátka je při lokti). Zároveň tou samou rukou držíme děťátko pod zadečkem, přičemž kolínka jsou ohnuté, v pravém úhlu s trupem děťátka. Tělo miminka je v šikmé poloze, hlavička je výš než zadeček. Ručičky volně visí. Tato poloha se nazývá také "tygr na větvi" - když se na děťátko podíváte zepředu, připomíná malého tygříka, který "vegetí" na stromě (na naši ruce)

Poloha přes rameno

Když už miminko dokáže udržet svou hlavičku, můžete jej nosit i v poloze přes rameno. Miminko tak bude mít výhled, bude vidět co se kolem děje a když se unaví, jednoduše si na vás položí hlavičku a usne. Poloha přes rameno je výborná i po kojení, díky ní si miminko může odříhnout.

Jak držet novorozence

Žádné miminko nemá rádo prudké pohyby. Proto se vždy pohybujeme a manipulujeme s miminkem jemně, pomalu a opatrně. Taky je potřeba přizpůsobit miminku i tón našeho hlasu, nikdy v přítomnosti novorozence nekřičíme, ani nemluvíme příliš hlasně. Miminku se přimlouváme pouze tlumeným hlasem.

Novorozenci jsou velmi křehcí. Víc než dítě v jinem věku potřebují blízkost rodiče, pocit bezpečí a hlavně teplo a lásku své maminky. Proto je velmi vhodné vázat novrozence do šátku na nošení dětí. Děťátko se v něm lépe přenáší a cítí se opravdu bezpečně. Šátek miminku evokuje pevné objetí, na které bylo zvyklé ještě během těhotenství, když rostlo v bříšku své maminky.

Nošení v šátku a nošení v nosítku

Nosit miminko během celého dne na rukou by bylo náročné i pro Chucka Norrise:) Tyto svaly se totiž velmi rychle unaví. Naproti tomu svaly zad vydrží i dlouhodobou zátěž. Právě proto je nošení miminek v šátcích a v nosítkách možné třeba i během celého dne. Když maminka nosí své miminko v šátku nebo v ergo nosítku, ruce má volné a vůbec je nezatěžuje, ale váha miminka se rovnomerně rozkládá na boky a záda. Maminka tak může díky nosícím pomůckam mít u sebe své děťátko a klidně dělat i jiné věci.

Přihlaste 10% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde