Mandala. Okouzlující vzor Be Lenka

Be Lenka logo Be Lenka
27.05.2019
Mandala. Okouzlující vzor Be Lenka

Šátky a nosítka s motivem mandaly jsou nejnovější kolekcí Be Lenky a pro svůj výjimečný vzor a barevné provedení patří mezi naše nejoblíbenější pomůcky na nošení. Věděli jste, že mandaly - kruhové obrazce, ve kterých se pravidelně opakují určité tvary, mají původ až v paleolitu a považují se za kouzelné. Slovo mandala pochází ze starého indického jazyka a ve volném překladu znamená "zachycení podstaty" nebo "střed a obvod". Spousta lidí vníma mandalu jako náboženský symbol. Není to tak, původ mandaly sahá až do paleolitu (2,6 mil. Let - 8000 let před Kristem), což potvrzují nálezy kruhových kreseb na skalních útvarech v Africe, Evropě, či Severní Americe.

Co je to mandala?

Mandala je obraz namalovaný do kruhu s centrálním bodem uprostřed. Pokud si všimnete, i první dětské kresby mají tvar kruhu. Mandala je tedy něco, co má každý z nás v sobě, aniž bychom si to uvědomovali. V nejširším smyslu jsou mandaly obrazce, které ukazují, jak se chaos může změnit na pořádek a harmonii.

Základem každé mandaly je střed - například tečka, hvězdička, slunce, srdíčko, křížek, kvítek ... Kolem středu se v kruhových formách opakují různé ozdoby, ornamenty či geometrické tvary. Může jít o rostlinné nebo zvířecí motivy nebo lidské postavy. Mandaly se zvyknou nazývat i čarokruhy. Pohled na ně totiž magicky působí na zdravotní a psychický stav člověka.

První mandaly v terapii

Jako první začal mandaly v terapii využívat švýcarský psychiatr Carl Gustav Jung. Každý den si nakreslil do deníku kruh a všiml si, že barvy a tvary kruhů se měnily podle jeho vnitřního rozpoložení. Následně pokus aplikoval na své pacienty. Zjistill, že když malovali kruhové obrazce, zlepšil se jim zdravotní stav, protože pomocí kreseb mohli vyjádřit, co je trápí. Podle Junga nás mandala přivede k našemu centrálnímu bodu, k naší podstatě.

Tibecké mandaly

Mezi nejznámější mandaly patří tibecké mandaly. Tibecké mandaly tvoří buddhističtí mniši a "malují" je pomocí barevného písku. Pískové mandaly jsou díky krystalkům křemíku zářivé, a proto jsou i velmi přitažlivé. Nad jednou mandalou dokáží mniši strávit i týdny, protože písek ručně sypou do předem nakreslených šablon. Jde o mravenčí práci, která je však přiučí trpělivosti. Když je mandala hotová, šmahem ruky se shrne do nádoby a následně se písek vysype do řeky. Tento pro mnohé nepochopitelný akt má lidstvu připomenout, že všechno je pomíjivé.

Obrazce malované v pravidlených kruzích lze nalézt také v indické, indiánské i kelskej kultuře, dokonce i v křesťanství (svatozáře, kruhové vitrážové okna atd.). Určitě jste se i vy s nimi už nejednou setkali. Mandaly patří i mezi oblíbené kresby v antistresových omalovánkách pro dospělé. Asi ani není třeba vysvětlovat proč :-)

Mandalové šátky a nosítka

Mandala je populárním vzorem i v textilním průmyslu. Stále častěji se objevuje na tričkách, taškách, kalhotách, povlečení, na oblečení pro děti atd. Mandalový vzor je podmaňující a při pohledu na něj se člověk opravdu cítí uvolněnější. Z toho důvodu jsme po mandale sáhli i my v Be Lenke.

Mandala

Ústředním motivem našich mandalový nosítek a šátků je rozpínající se květ s okrasnými okvětními lístky, který působí velmi půvabně a elegantně. Věříme, že pokud se při výběru rozhodnete právě pro tento originální vzor, budete nadmíru spokojeny a při každém nošení bude vaše "JÁ" v pohodě a harmonii. A nezapomeňte na magické schopnosti mandaly: určitě v šátcích a nosítkách Mandala okouzlíte své okolí.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde