Nošení dětí

Be Lenka logo Be Lenka
19.04.2021
Nošení dětí

Nošení dětí má své kořeny už v dávné minulosti. Tradovalo se především v různých kmenech, ale nošení dětí používaly i maminky (naše pra-pra babičky) když chodily na pole.

Narození dítěte znamená pro dítě opuštění komfortní zóny plné bezpečí. Děťátko bylo 24 hodin denně s maminkou, bylo zvyklé slyšet její hlas, tlukot srdíčka a denně s ní prožívalo její denní rituály.

9měsíční vývoj děťátka v souladu s maminkou by právě proto měl pokračovat i po narození-i když v menší intenzitě, aby se mělo děťátko možnost učit samostatnosti a důvěře v život.

Mnohé výzkumy potvrdily pozitivní účinky nošení na zdravotní, psychomotorický, ale i emocionální vývoj a rozvoj dítěte.

Emocionální vývoj dítěte je jedním z velkých témat dnešní doby: mnoho rodičů si uvědomuje, jak moc dětství ovlivňuje vývoj dítěte a jeho život. A tak se na tuto část zaměříme.

Mnoho dětí po narození chce stále k mamince-a není divu: představte si, že se s Vámi po 9 měsících vašeho vztahu rozejde partner a řekne Vám, že budete jen přátelé. Jsou lidé, kteří dovedou tento fakt přijmout, ale drtivá většina lidí s danou situací bojuje pláčem, hněvem, agresivitu či zlostí.

Pocity v dané situaci jsou různé: zrada, pocit opuštění, či odmítnutí, a i tyto pocity se mohou spustit po narození dítěte.

Jsou děti, které blízkost rodiče nevyžadují ve velké míře, ale většina dětí potřebuje i po narození pocit blízkosti a bezpečí, který ztratily porodem. A tak právě v těchto případech je nošení dětí velmi důležité-díky správnému nosítku si prohlubujete vztah se svým dítětem a zároveň mu dáváte možnost učit se samostatnosti pomaleji a bez šokové terapie-prostřednictvím učení s láskou a soucitem vůči sobě i svému děťátku.

Pocit odmítnutí je jedním z nejsilnějších pocitů, který nás provází v našich životech: Co to znamená odmítnutí-odstrčit, odehnat, nesnášet, odstranit.

Tento pocit je jeden z nejčastějších pocitů, který se dětem otevírá už od prenatálního období-a provází nás do konce života. Projevuje se na fyzické, ale i psychické stránce dítěte(člověka), kromě fyzických rysů tyto děti v raném věku často pláčou a čím jsou děti větší, tím více si staví vzdušné zámky, vytváří si svůj imaginární svět., unikají z reality a časem si neuvědomují příčiny a ani následky tohoto zranění. Pokud Vaše děťátko trpí kožními nemocemi, arytmií, dýchacími problémy, alergiemi .... i toto může být jedna z příčin.

Dalším pocitem, který může dítě provázet v raném věku, je pocit opuštění: tento pocit se u dětí aktivuje právě v časovém horizontu od narození do cca 3 let. Tyto děti mají pocit nedostatku pozornosti a lásky. Jsou to dětičky s velkýma smutnýma očima. A jsou to děti, které mají strach být samy a velmi rychle se rozpláčou. A právě pláčem deklarují tento strach, naopak v nosítku se cítí spokojené a uvolněné. Mnohokrát takovéto děti usnou pouze v nosítku nebo na rukou rodiče. Pokud má Vaše děťátko problém s astmatem, páteří, migrénami, či různými vzácnými nemocemi-příčinu můžete hledat přes psychosomatiku i v těchto pocitech.

Ze zdravotního hlediska je nošení dětí velkou prevencí proti kolikám, při správné poloze si dítě může odříhnout když potřebuje, a tím pádem je menší pravděpodobnost refluxu po kojení, prostor v nosítku připomíná dítěti prostor dělohy matky a tak je správný vývin dítěte podpořený i psychicky.

Výhody pro každou maminku jsou volnost rukou a volnost pohybu. Rovněž si vytváříte zdravý vztah s dítětem a vždy máte dítě u srdce. Tlukot Vašeho srdce harmonizuje tlukot srdíčka dítěte a jeho vnitřní stav. Děťátko je spokojenější a tím jste spokojenější i Vy (rodič). Pláč a nervozita děťátka způsobují frustraci, vyhoření, depresi a mnohokrát i krizi v manželství.

Nošení je možností laskavé socializace ve prospěch všech zúčastněných... Možnost volnosti a odpočinku s přáteli či v přírodě…

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde