Padání vlasů v těhotenství a po porodu

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Padání vlasů v těhotenství a po porodu

Během těhotenství prochází žena velikými změnami. Hormonální změny mají na svědomí ranní nevolnosti, únavu a vyčerpání, ale i bolavá nalitá prsa či přecitlivělost. V důsledku působení hormonů se můžou (ale nemusí) objevit i změny ve vlasech, nebo v ochlupení jiné části těla. Spousta žen zápasí s problémem jako padání vlasů v prvním trimestru, nebo i v dalších měsících těhotenství, ale vlasy můžou vypadávat i po porodu. Co s tím?

Říká se, že vlasy jsou korunou krásy. Co si ale počít, když začnou v těhotenství vypadávat? Období čekání na miminko si každá maminka představuje jako krásné bezproblémové období plné lásky, nikomu se samozřejmě nelíbí, když o korunu krásy v těhotenství jaksi přichází. Kvalita vlasů se během těhotenství mění, a taky jejich kvantita. U někoho mírně, ale u někoho pořádně. Lékaři vysvětlují, že padání vlasů v těhotenství, v prvním trimestru, většinou kolem 2. - 3. měsíce je přirozeným následkem hormonálních změn, ale může být i příznakem zhoršené funkce štítné žlázy. Po prvním trimestru by mělo padání vlasů zmizet a dostaví se opačný efekt - vlasy zesílí a jsou hezké, opravdová koruna krásy :-) Pokud ale problém protrvává, namístě je konzultace s lékařem, který uděla krevní testy a stanoví další postup.

Co je to hirsutismus

V těhotenství se objavují změny nejenom s vlasmi, které během prvních měsíců padají. Hormonální změny působí i opačně - ochupení přibudne. Především v těch případech, kdy jde o tmavovasou ženu, m°že v těhotenství přibudnout nebo se zvýraznit ochlupení v obličeji, na rukách, na nohou, na břiše nebo v oblasti genitálu. Tento jev se odborně vyjádřuje jako hirsutismus. Sice nejde o nic příjemného, ale maminky, kterých se výrazné ochlupení týká, můžou zůstat klidné, protože po porodu chloupky zmizí, většinou odezní do šesti měsíců od narození dítěte. Žena se může nežádoucího ochlupení zbavit pomocí pinzety, holením nebo voskem.

Padání vlasů po porodu

Vlasy jsou záležitostí velmi individuální. Někdo má krásnou hustou hřívu, jiná žena má vlasy řídké. Někdo nepostřehne v těhotenství žádnou změnu vality svých vlasů, jinému se rychle mastí. Těhotenství je ale ve většině případů obdobím, kdy vlasy sice můžou padat více, než jindy, ale taky je pravda, že většinou vlasy začnou vypadávat až po porodu. Je to důsledek náhlých změn v organismu a taky prodělané fyzické i psychické zátěže při porodu a vyčerpání.

Ve větším množství maminkám začínají vypadávat vlasy kolem 3. - 4. měsíce po narození miminka. Na vině jsou, samozřejmě, opět hormony -těhotenské hormony se začínají v tomto období zmírňovat a to se projevuje na vlasech, především na jejich hustotě. Problém s padáním vlasů po porodu způsobuje hlavně ženský hormon estrogen, který se v těhotenství doslova "nakopí". Právě díky němu jsou vlasy v těhotenství uvětšiny žen krásné a hustší. Když se po porodu v období přibližne od třetího nebo čtvrtého měsíce věku miminka začne přebytečný estrogen z těla vyplavovat, způsobuje to i problém s vypadáváním vlasů.

Proč vlasy po porodu padají?

Řekli jsme si, že v těhotenství má žena velkou zásobu estrogenu. Tento hormon u zdravé ženy způsobuje, že vlasy nepadají jako běžně (každý den člověk přirozeně ztrácí vlasy), ale doslova jakoby vlasy na hlavě byly přilepené. V důsledku toho se žena cítí hezčí, jako královna se svou korunou :-) Když se narodí dítě, je to pro ženský organismus opravdu obrovská psychická i fyzická zátěž. Když už organismus ženy ostupně "pochopí", že těhotenství skončilo, začnou se těhotenské hormony mírnit a přebytečný estrogen se vyplavuje. Vlasy začínají padat, jak sme si řekli, přibližně v období tří až čtyř měsíců po porodu a padají přibližně jeden rok. Žena začne panikařit, když je hřeben pokaždé neuvěřitelně plný jejich vlasů, ale když si uvědomíme, že během těhotenství se hlava od vlasů sama "nečistila", zjistíme, že vlasy v podstatě jenom dobíhají, co v těhotenství nedělaly. Po roku se všechno stabilizuje a ženě začnou růst nové vlasy.

Jak zastavit padání vlasů

Odpověď na otázku, Jak zastavit padání vlasů, by chtěla znát každá žena, která s padáním vlasů zápasí. Zastavit vypadávání vlasů v období po porodu ale bohužel nelze, je to důsledek velkých změn v těle ženy, a tato nepříjemnost skrátka "musí proběhnout". U některých žen vůbec nemá padání vlasů výrazný průběh. Ale nikdo nic nepokazí užíváním vitaminů a správnou péčí o vlasy, protože díky tomu může každá žena dosáhnout toho, že ji po skončení padání nové vlasy narostou rychleji. Pokud ale vlasy stále padají a nechtějí s tím přestat ani po roku od porodu, určitě by měla každá žena s tímto problémem navštívit lékaře. Důvod totiž může být i vážnější - porucha funkce štítné žlázy.

Tipy na to, jak zastavit nadměrné padání vlasů po porodu

Co tedy dělat, abychom si zajistili, že naše vlasy budou krásné i po porodu? Máme pro vás pár tipů:

  1. Úprava stravy
    Jídelníček obohaťte o potraviny bohaté na minerály a vitamíny - hlavně hořčík, vápník, zinek, železo, vitamin A, B a E.
  2. Správné mytí vlasů
    Neumývejte si vblasy příliš často. Pokud si vlasy myjete denně, vypadávání tím jenom zhoršíte a podpoříte. Je proto potřeba prodloužit interval mytí vlasů. Stačí, když si své vlasy budete mýt dvakrát týdně.
  3. Úprava vlasů
    Vlasům neprozpívá časté žehlení, kulmování, fénování, protože vzniká velké horko, které vlasy poškozuje. Omezte také složité účesy.
  4. Výživa pro vlasy
    Často svým vlasům dopřejte výživné zábaly a ozdravující kúry. Používejte kvalitní masky na vlasy, kondicionéry a vlasové oleje.
  5. Doplňky výživy
    Můžete si koupit i kvalitní výživový doplněk na vlasy a denně jej užívat. Pokud ale kojíte, poraďte se před použitím s lékařem.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde