Jak zhubnout po porodu

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Jak zhubnout po porodu

Dělají vám kila navíc po porodu vrásky na tváři? Netrapte se. Pokud budete trpělivá, zařadíte do svého denního programu pohyb a přehodnotíte některé své stravovací návyky, určitě zhubnete. Kolik starostí by nám ty nešťastné kila ušetřily, kdyby se stále držely na to jistém čísle. Bohužel během těhotenství je přirozené, že se na nás pár kilogramů navíc nalepí. Vždyť v nás roste nový člověk z masa a kostí.

Ideální je během těhotenství přibrat 9 až 13 kilo. Některé ženy dokonce na začátku těhotenství i zhubnou, protože ranní nevolnosti a zvracení jim neumožní udržet v sobě potravu a na druhou stranu ani nemají hlad. U každé těhulky je však přibírání velmi individuální záležitostí. Některé ženy přiberou i 20 nebo dokonce i 30 kilogramů. Po porodu z nich opadne přibližně třetina. Co ale dělat se zbytkem?

Jak se říká, trpělivost růže přináší, i když v tomto případě bychom mohli říci: "trpělivost kila odnáší" :) Nemůžeme očekávat, že pár dní po porodu se dostaneme na naši původní váhu. Jsou maminky a možná je i ve vašem okolí taková matka, která se zbytečných kil zbavila pár týdnů po porodu, nebo dokonce už po narození jejího mimnka by při pohledu na ni nikdo ani neřekl, že někdy byla těhotná. Šťastná to žena! :-) Ale jak jsme již zmínili, nejen přibírání, ale i hubnutí je velmi osobité.

Pokud patříte do té skupinky žen, pro které je hubnutí obtížné, rádi vám poradíme, jak si upravit denní režim tak, abyste se nežádoucích kil zbavily. Možná to bude trvat déle, ale určitě to bude za to stát.

Hlad je převlečená žízeň

Spousta maminek během péče o své miminko zapomína na vlastní potřeby a neposlouchají signály svého těla. Například to, že je žíznivé. Proto pokud pociťujete obrovský hlad bez příčiny, zkuste se zamyslet nad tím, kolik vody jste přes den vypila. Podle odborníků bychom měli denně přijmout přibližně 2,5 litru vody, aby bylo naše tělo spokojené. V případě většího fyzického vypětí nebo během teplých letních dnů je potřeba objedm tekutin zvýšit. Pokud jste tedy přes den málo pila, zkuste vlčí hlad zahnat namísto jídlem sklenicí vody, samozřejmě nejlépe čistou pramenitou vodou.

Rada: Každé ráno naplňte větší džbán vodou a dejte si ho na dobře viditelné místo. Pokaždé, když vám na něj padne zrak, napijte se. Takto budete mít pod kontrolou svůj pitný režim. Džbánek můžete nahradit i lahví.

Jídlo naše každodenní

V případě matek pečujííh o malé miminko je naprosto jasné, že mají fofry celý den a proto není čas přemýšlet nad tím, co budou přes den jíst. Hlavně, že něco do sebe dostanou. Pokud však můžeme poradit, zkuste si najít na jídlo alespoň pár minut denně a hlavně jezte pravidelně. Tedy nevynechávejte snídani, neboť ne zbytečně se říká, že snídaně je základem dne. Pokud se ráno nenajíte, je možné, že po pár hodinách budete pociťovat takový nesnesitelný pocit hladu, že sníte všechno, co vám přijde pod ruce, a to kilům navíc jen přihraje do karet. Každé sousto pořádně přežvýkejte, nasytíte se tak lépe.

Energii při malém děťátku ubývá velmi rychle a vy ji jednoduše musíte nějak doplnit. Pokud se neumíte vzdát sladkostí, raději sáhněte po čokoládě s vysokým obsahem kakaa nebo po cereálních tyčinkách, které se sice kalorickou hodnotou vyrovnají například sušenkám, ale jsou mnohem zdravější. Možná vás uspokojí i slaďoučké ovoce.

Rada: Maminky zvyknou po svých dětech dojídat, neboť je škoda plýtvat s jídlem. Ano, to je pravda. Ale větší škodu naděláte samé sobě, protože přijímáte další kalorie navíc a to se postupně odrazí na vaší váze, která bohužel nepůjde dolů, ale nahoru.

Základem je pohyb

Na posilovnu při malém dítěti nemáte čas. To je nám jasné, ale co tak cvičit doma i se svým děťátkem? Jeho tím výborně zabavíte a vy uděláte něco pro sebe. Pokud však cvičení není nic pro vás a jste raději za přirozený pohyb, dopřejte si alespoň jednou za den minimálně 30-minutovou procházku. Každý pohyb se počítá a navíc si venku vyvětráte hlavu, nadýcháte se čerstvého vzduchu a také vaše děťátko bude pod širým nebem spokojeno. Například v šátku n nošení dětí nebo v ergonomickém nosítku, v nichž bude mít skvělý výhled na vše, co se kolem něj děje a ještě bude i blízko své maminky.

Rada: Pokud máte kamádku, která má také malé děťátko a obě byste rády zhubly, jděte si "společně" zaběhat. Zatímco jedna bude běhat, druhá může dohlédnout na dětičky v kočárcích a následně se vystřídáte.

Toto jsou tři zlatá pravidla, jejichž když se budete držet, určitě váha půjde dolů. Většina maminek výrazně zhubla, když začala kojit. Kojení totiž podporuje odbourávání přebytečného tuku. Pozor, i toto je však velmi individuální.

Rady na závěr

Každopádně, při shazování těhotenských kil byste měli mít na paměti:

  • S cvičením začněte až po šestinedělí. Pokud jste rodily sekcí, nejprve se poraďte se svým lékařem, kdy můžete začít cvičit.
  • Při cvičení se nikdy nepřesilujte. Pokud dál nemůžete nebo vás něco bolí, přestaňte.
  • Nedržte žádné diety, vaše tělo potřebuje energii a dostatek živin, které hrají důležitou roli i při laktaci.
  • Snažte se po večerech nejíst sladkosti a jiné nezdravé pochoutky. Pokud je však hlad silnější než vy, zkuste ho přesvědčit ovocem.
  • Místo sladkých vod pijte čistou vodu a zkuste ze svého jídelníčku vyškrtnout pečivo nebo jej omezit na minimální množství.

Držíme palce, abyste co nejdříve dosáhli svého cíle. A nezapomínejte: hlavně se mějte rády, vždyť nějaké to kilo navíc není žádná tragédie a navíc, mužům se líbí :-)

Přihlaste 10% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde