První zoubky

Be Lenka logo Be Lenka
27.05.2019
První zoubky

Základ mléčného chrupu miminka se mu v dásních utváří již v období těhotenství. Přibližně v šestém týdnu těhotenství se formují zubní lišty určující budoucí tvar každého zubního oblouku. Z nich se postupně vytvářejí zárodky jednotlivých zubů. Blíže k budoucím dásním se zakládají zuby dočasné, nad nimi zuby stálé. První zoubky však sestupují z dásní mnohem později. Objevují se zpravidla v šestém měsíci věku dítěte a umí pořádně potrápit nejen samotné dítě, ale celou rodinu.

 

prerezavanie-zubkov

 

Neklidné noci, mrzutost a pláč, slintání, okusování hraček. Toto všechno jsou signály toho, že v životě děťátka nastává významný mezník a brzy se objeví první zoubky. Na otázku, kdy rostou zoubky, se dá obecně odpovědět, že období prořezávání zoubků začíná zpravidla ve věku šesti až osmi měsíců. Ale ne u každého dítěte to platí stejně. Někdy se stane, že ještě i roční dítě se na svět kolem šklebí bezzubým úsměvem. Rodiče takových dětí by rozhodně neměli panikařit, že se s jejich miminkem cosi děje. Je to úplně normální :-)

Příznaky prořezávání zoubků


Kromě toho, že miminko začne více než obvykle slintat, vše si vkládá do úst a okusuje to, je podrážděné a mrzuté, prvním příznakem prořezávání zoubků je i drobný hrbolek, který se objeví na dásni děťátka. Někdy se může na dásni objevit i modřina nebo otok. K tomu dochází zejména při velmi rychlém prořezávání zoubků. Změna nálady děťátka je při prořezávání pochopitelná. Zuby se tisknou, co dítě skutečně bolí, někdy se prořezává dokonce i více zubů najednou. Nejednou se objeví i zvýšená teplota děťátka. Pokud by však přetrvávala, nebo by vystoupila na vyšší hodnoty, problém bude jinde a rodiče by měli svého drobečka určitě vzít k lékaři.

První mléčný chrup

Ve většině případů se jako úplně první prořežou dolní střední řezáky. Po nich následují horní střední řezáky. Dalšími v pořadí jsou boční řezáky. Po nich z dásní vystupují stoličky, špičáky a nakonec další stoličky. Když je mléčný chrup úplný, dítě má v pusince dvacet zoubků, které by měly narůst do věku tří let.

Bolesti, když rostou zoubky
Pro malé bezbranné děťátko prořezávání zoubků není žádná legrace. Najednou ho všechno bolí, tlačí a jediný způsob, jak se umí vůči tomu bránit, je pláč. V náručí rodičů je při prořezávání zoubků nejlépe. Maminky často s dětmi v noci bdí a snaží se je uklidnit a uspat. Od bolesti mohou dítěti rodiče ulevit několika způsoby.

Co pomáhá při prořezávání zoubků


Každý to chce mít co nejdříve za sebou - miminko i maminka :) Máme pro vás tipy, jak ulevit dítěti od bolesti, když mu rostou zoubky.

  1. Přípravky na potlačení bolesti
    Pokud má děťátko skutečně silné bolesti, rodiče mu mohou podat lék na utlumení bolesti ve formě čípku. Ale spíše se osvědčily lokální přípravky jako roztoky a gely, kterými se natřou dásně. Tyto přípravky dásně mírně znecitliví a utlumí bolest, díky čemuž děťátko pocítí úlevu.
  2. Kousátka
    V obchodech s dětskými potřebami rodiče seženou speciální kousátka, které jsou určeny právě na období prořezávání zoubků. Zároveň tím, že si je děťátko neustále vkládá do úst, slouží i jako masáž bolavých dásní, takže přinášejí úlevu. Jde hlavně o speciálně upravené kousátka s různými drážkami určenými na promasírování dásní. Při používání kusadel je však potřeba vždy myslet na zvýšenou hygienu a ochránit dítě od toho, aby si například s jiným dítětem vyměňovalo kusadla a hračky, které si vkládá do pusinky. Děti, kterým se prořezávají zoubky, mají totiž mírně oslabenou imunitu a jsou náchylnější na afty - bílé bolestivé puchýřky v ústech. Pokud by se afty přece jen objevily, doporučují se lokálně přípravky jako roztoky, gely a ústní spreje, jejichž používáním afty poměrně rychle vymizí.
  3. Chlad
    Chlad dokáže lokálně zmírnit bolest. Existují i ​​takové kousátka, které se naplní tekutinou a na určitou dobu se vloží do lednice (do mrazáku ne!). Děťátko pak okusuje vychlazené kousátko, čímž svou bolest zmírňuje a zároveň se rozptyluje.
  4. Citronová šťáva
    Citrony najdeme v každé domácnosti a určitě je máte doma i vy. Šťáva z citronu je 100% přírodní prostředek, který navíc účinkuje jako mírné anestetikum. Stačí na kousek gázy nakapat citrónovou šťávu a potřít ní dásně miminka.
  5. Nošení dětí
    Jak jsme zmínili, šátky na nošení dětí a eergonomická nosítka jsou nepostradatelnými pomocníky i v době prořezávání zoubků, kdy dítě více než jindy vyžaduje "pobyt" v maminčině náručí. Maminka však nemůže nosit dítě pořád na rukou, jednak proto, že by ji ruce rychle začaly bolet, ale také proto, že potřebuje dělat i jiné věci, než držet v náručí své děťátko, přestože ví, že její pozornost a blízkost nyní velmi potřebuje. Dítě může být navázáno v šátku na nošení dětí nebo uložené v ergonomickém nosítku klidně i celý den, pokud to tak mamince vyhovuje. Nošením cítí dítě blízkost rodiče, cítí se bezpečně a klidně, šátek a nosítko mu během bolestí při prořezávání zoubků vytvářejí jakýsi úkryt. Maminky si nošení dětí jako prostředek jejich uklidnění a uspávání velmi pochvalují, a to i tehdy, když jiné prostředky selhávají :-)

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde