Společné spaní s miminkem

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Společné spaní s miminkem

Před narozením děťátka nastávající rodiče přizpůsobují svůj byt nebo dům požadavkům, jaké budou v následujícím období prvořadé - vše se přizpůsobuje péči o dítě. Nastávající tatínek a maminka zřídí dětský pokoj a nakoupí potřebnou výbavičku, aby bylo po příchodu maminky s novorozencem domů z porodnice vše tip - top a nebylo nutné na poslední chvíli ještě něco shánět. Výbava většinou zahrnuje dětskou postýlku, ale ne vždy je tomu tak. Stále častěji se mezi rodiči skloňuje slovní spojení společné spaní.

Obsah článku

Výhody společného spaní maminky a miminka

Kojení a společné spaní jdou, jak se říká, ruka v ruce. Mnoho maminek zjistí, že po nakojení je lepší, pokud s nimi zůstane miminko v posteli. Pokud společné spaní je ve vhodném pokoji a na vhodném lůžku a pokud jsou zohledněny všechny možné bezpečnostní zásady, není důvod společné spaní ze svých "aktivit" vyškrtnout. Právě naopak. Odborníci říkají, že společné spaní je ze psychologického i z biologického hlediska ideálním způsobem nočního odpočinku. Minimálně pro maminku a miminko v době kojení. Podívejme se na výhody, jaké společné spaní s dítětem v jedné posteli přináší:

  • Maminka nemusí k probuzenému miminku vstávat.
  • Odpadá obava, že se dítě probudí, když ho po nakrmení bude maminka vracet zpět do postýlky.
  • Společné spaní výrazně zjednodušuje kojení.
  • Maminka se nemusí probudit úplně, ale dítě nakojí i v polospánku, přičemž ani miminko se zcela nevzbudí. Oba si tedy více odpočinou :-)
  • Maminka dříve a rychleji usíná.
  • Spánkový cyklus maminky a dítěte se sjednotí, maminka tedy nebude probuzena z hlubokého spánku.
  • Společné spaní napomáhá kojení, maminka kojí déle.
  • Maminka svým dýcháním pomáhá dýchat i dítěti.
  • Miminko nespí nepřiměřeně hluboko, díky čemuž se eliminuje riziko dlouhých pauz mezi nádechy.
  • Společné spaní buduje hluboký vztah a citovou vazbu mezi matkou a dítětem.
  • Dítě pociťuje pocit jistoty a bezpečí.
  • Miminko mnohem méně pláče, protože maminka je bezprostředně při něm a dokáže velmi rychle reagovat na jeho potřeby.

Toto všechno jsou výhody společného spaní s malým miminkem. Když dítě s maminkou nespí v jedné posteli, ale je uloženo v postýlce ve vedlejším dětském pokoji, toto odloučení výrazně zvyšuje hladinu stresových hormonů u dítěte, v důsledku čehož miminko pociťuje úzkost a celkově je neklidné. Zároveň je i maminka v noci "nesvá", podvědomě pořád myslí na své dítě, protože ho nemá u sebe. Pokud jste se právě rozhodli, že společné spaní budete praktikovat, je dobré vědět, jak se na něj připravit.

Příprava na společné spaní s dítětem

Je důležité správně se na společné spaní s miminkem připravit. Příprava znamená zajistit vhodný pokoj, vhodnou postel a udělat vše pro maximální bezpečnost sebe i dítěte. V první řadě je třeba zajistit vhodný prostor pro sebe a děťátko tak, aby byl dostatečně velký. Postel musí být zajištěna ze stran, aby z ní v žádném případě dítě nemohlo vypadnout! Maminka díky tomuto opatření bude moci klidně spát, aniž by se musela strachovat o své miminko. Pokud má postel ostré hrany, musí být dostatečně zakryty. Z postele je nezbytné dát pryč všechno, do čeho by se děťátko mohlo zamotat nebo zabořit nosem tak, že by nemohlo volně dýchat. Jsou to všechny velké a těžké polštáře, těžké peřiny nebo různé ostré předměty. Základem je mít v posteli minimum věcí, zbytečně do postele nedávejte ani dětské hračky. V žádném případě nekuřte v místnosti určené pro společné spaní s miminkem. Pozornost věnujte i optimální teplotě v místnosti, dbejte na to, aby v ní nebylo příliš horko. Zároveň dítě nedávejte do zavinovačky, nebo mu neoblékejte moc oblečení na spánek, aby nedošlo k přehřátí.

Jak spát s miminkem?

Maminka a děťátko by měli spát v jedné posteli vedle sebe, ne však velmi těsně vedle sebe. Miminko neukládáme na bříško, bezpečnou polohou na spánek pro miminko je poloha na zádech. Při společném spaní s dětmi je dobré vědět, čemu je třeba se vyhnout. Zásadou číslo jedna je nikdy nespat s miminkem v jedné posteli, pokud je maminka pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek. Maminka si musí dát pozor, aby neusnula s dítětem v náručí vsedě. Je to velmi nebezpečné, protože ruce v spánku ochabnou a děťátko by jí mohlo spadnout z rukou. Nesmí se spát na nevyhovujících místech jako je křeslo či houpací křeslo, gauč nebo příliš měkká matrace, protože hrozí, že se miminko dostane do polohy, v níž nebude moci dýchat. Také je třeba si dát pozor na to, aby matka neusnula s děťátkem na jiném místě než na zabezpečené posteli. Miminko maminka neukládá na takové místo na posteli, kde by mohlo zapadnout (například mezi konec matrace a zeď).

Spaní miminka na hrudi

Bezprostředně po porodu si téměř každá maminka přeje zažít bonding, čili možnost mít svého novorozence uloženého na hrudi okamžitě po jeho narození, a to co možná nejdelší dobu. Bohužel realita je ve většině našich porodnic taková, že děťátko dají mamince pouze na chvilku a už jej berou pryč na vyšetření, vážení, měření, mytí. Kontakt kůže na kůži je však velmi důležitý a mamince i děťátku přináší velké množství pozitivních a příznivých účinků a tělesných i psychických reakcí. Takový kontakt je možné zažívat i doma během společného spaní s miminkem.

Kontakt kůže na kůži

Co znamená kontakt "kůže na kůži"? Maminka je vysvlečená do půl pasu a miminko je jen v plenkách. Takto je miminko uložené na hrudi matky (nebo jiného poskytovatele péče). Pokud maminka používá šátky na nošení dětí, nic jí nebrání v tom, aby pod šátkem neměla žádné oblečení, a tak mohla kontakt kůže na kůži dítěti zajistit kdekoliv. Díky tomuto kontaktu lze zajistit také bezpečné společné spaní is předčasně narozeným miminkem. Kontakt kůže na kůži se lidově označuje i slovem klokánkování, a to zejména v souvislosti s předčasně narozenými dětmi. V ideálním případě by predčasniatkam měl být zajištěn nepřetržitý kontakt kůže na kůži po dobu alespoň 6 hodin. Matka může vedle klokánkování sedět, stát, spát a pokud děťátko nemusí být napojeny na přístroje, může se s ním maminka bez obav i pohybovat.

Výhody kontaktu kůže na kůži

Když je dítě na hrudi své matky, přináší mu to nespočet pozitivních účinků. Zejména v případě předčasně narozených dětí je důležité klokánka, protože tím se podporuje zdravý vývoj dítěte. Mezi účinky kontaktu kůže na kůži patří:

  • stabilizace tělesných funkcí dítěte
  • podpora tvorby mateřského mléka
  • bezproblémový přístup dítěte k prsu a možnost kojení na požádání
  • udržování tělesné teploty dítěte
  • podpora dýchání dítěte a srdeční činnosti
  • regulace spánkových cyklů dítěte, dítě dobře spí
  • tvorba mozkových propojení, podpora vývoje mozku
  • prospívání dítěte a rychlejší růst
  • lepší trávení a využívání živin
  • budování vztahové vazby mezi matkou a dítětem

Spaní miminka na bříšku

Spanie bábätka na bruchu

Spaní miminka na bříšku je tématem, o níž se vedou nekonečné debaty. Zatímco v minulosti miminka běžně spávali iv poloze na bříšku, v dnešní době pediatři tuto polohu považují za nebezpečnou. Hlavním důvodem je obava ze syndromu náhlého úmrtí kojenců (SIDS), který podle odborných statistik postihuje více miminka spící na bříšku, než miminka, které spí na zádech. V roce 1992 proto vydala Americká akademie pediatrů stanovisko, že všechny zdravé děti mají být na spánek ukládány v poloze na zádech. Od té doby toto stanovisko bylo několikrát potvrzeno a platí dodnes.

Příčiny SIDS nejsou jasné a ani odborníci přesně nevědí říct, proč k němu dochází. Ale souvislost se spaním malého miminka na bříšku zde je. V poloze na bříšku totiž může snadněji dojít k udušení u novorozenců malých dětiček. Někteří lidé se domnívají, že na vině může být i to, že děťátko spící na bříšku se během spánku může zabořit tvářičkou do matrace nebo přikrývky a zadusí se. SIDS podle odborníků nejvíce ohrožuje miminka od narození do věku šesti měsíců, avšak pediatři obecně nedoporučují na spánek polohu na bříšku do věku jednoho roku.

Mnoho malých miminek však oblibě polohu na bříšku. V této poloze se cítí dobře, podporuje se jejich trávení, děťátko si snadněji odříhne a lépe mu odcházejí větry. Navíc, poloha na bříšku jim ve srovnání s polohou na zádech více připomíná polohu, v jaké byly uloženy v děloze. Pokud tedy miminko neví usnout jinak, než uložené na bříšku, rodiče by neměli váhat s koupí monitoru dechu, aby byly klidnější. Je však třeba zdůraznit, že spaní miminka na bříšku není přímo příčinou SIDS a to, že děťátko usne v takové poloze, ještě hned neznamená, že se stane obětí.

Přestože tedy na bříšku by novorozeně a dítě do jednoho roku spát nemělo, v rozumné míře by ho v bdělém stavu měli rodiče do této polohy dávat, ale samozřejmě vždy být v jeho blízkosti a dohlížet na něj. Poloha na bříšku totiž přispívá ke zpevňování bederních svalů, k úpravě vzpřimováním trupu, v poloze na bříšku se bříško děťátka masíruje, díky čemuž lépe odcházejí prdíky :-) Změnit polohu třeba tehdy, když si už miminko položí unaveně hlavičku na podložku.

Dokdy má dítě spát s rodiči

Nelze přesně stanovit hranice, dokdy má miminko spát v jedné posteli se svou mámou, je to velmi individuální. Odborníci však doporučují praktikovat společné spaní do věku tří až čtyř let věku dítěte.

Společné koupání s miminkem

Zcela normální a přirozené, ale pro někoho i pohoršující a tabu. Společné koupání s miminkem praktikuje mnoho maminek. Jaké jsou tedy jeho výhody Nahota je pro miminko přirozená, vždyť i během kojení před ním maminka odhalí své prsy. Malé dítě si nahotu neuvědomuje jako něco jiného, ​​bere ji jako normální přirozenou součást života. Samozřejmě, jak dítě roste, začne vnímat a poznávat svět kolem sebe jinak. Většina maminek se shoduje na tom, že se společným koupáním přestali, když se dítě samo začalo stydět.

Společné koupání s miminkem přináší do rodiny radost. I zde se buduje dobrá vazba mezi rodičem a dítětem a zároveň je to prostor na nové hry. Speciální hračky do vany plovoucí na hladině by při společném koupání neměly chybět. Kvůli bezpečnosti dětí by rodič měl nejprve sám osprchovat a až potom se koupat spolu s dítětem. Přípravky do koupele přizpůsobujeme dětem, nepoužíváme žádné pěny do koupele, sprchové gely, šampony ani jinou kosmetiku určenou pro dospělé. Přece jen, dětská pokožka je mnohem citlivější a náchylnější.

Přihlaste 10% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde