Vývoj miminka

Be Lenka logo Be Lenka
28.05.2019
Vývoj miminka

Vývoj dítěte je krásným procesem dozrávání. Dítě od příchodu na svět velmi rychle roste a vyvíjí se. Když se narodí, je jako nepopsaný list, který se velmi rychle plní vším, co se dítě učí. Každá situace je pro miminko něco nového, z každého setkání, z každé činnosti se miminko něco naučí. Kdy dokáže miminko sedět a držet svou hlavičku, kdy se samo otočí z lehu na jinou stranu, kdy začne mluvit, kdy začne dělat první kroky? Toto všechno přichází postupně zdravým a správným psychickým a tělesným vývojem miminka. Právě v prvním roce života prochází miminko tím nejrychlejším a nejsložitějším vývojem, a to po všech stránkách. V tomto článku si přiblížíme, co dokáže miminko měsíc po měsíci do věku jednoho roku.

Novorozenec - první měsíc života

Novorozenecké období trvá prvních 28 dnů. Dítě se po narození učí všemu doslova celým svým tělem. Ocitá se v neznámem prostředí a velmi rychle nasává všechno, co se kolem něj děje. Poporodní adaptace znamená, že dítě potřebuje určitý čas, aby si na tak náhlou a velikou změnu, jakou je přechod z bříška do volného prostoru, zvyklo. Čerstvě narozenému miminku velice prospěje, když je hned po narození položeno na maminku, která ho poprvé obejme. Toto je pro začínající život miminka na tomto světě velmi důležitým odrazovým bodem. Od narození miminko začíná s budováním vztahu se svou matkou.

Miminko si po narození prohlíží osoby kolem sebe. Dokáže vnímat barvy a tvary. Dovidí na vzdálenost přibližně 18 - 40 cm. Novorozenec však vidí věci obráceně, vzhůru nohama, protože jeho vidění není ještě zcela uzpůsobeno. Potupně mozek "přijde na to", že má věci otočit a miminko od té doby uvidí normálně. Novorozenec už po porodu dokáže podle hlasu rozeznat maminku, ale i další blízké osoby. Do deseti dnů od narození slyší všechno kolem sebe tlumeně, protože má ještě v oušcích plodovou vodu. Až po 10 dnech se plodová voda ze středního ucha vstřebá a miminko slyší dobře, ale silné a hlasité zvuky mu překáží.

Novorozenec má silný hledací a sací reflex, který je přirozeným reflexem zajišťujícím přežití. Miminko se snaží vnímat okolí a reaguje křikem a pláčem, čím signalizuje svoje potřeby. Už v prvních dnech miminko pláče jinak když je hladné, jinak když ho třeba něco bolí. Biorytmus novorozence charakterizují krátké úseky bdění. Novorozenec závisí na přísunu podnětů, díky čemu jeho vývoj napředuje. Na některé podněty miminko reaguje s radostí, jiné vysloveně odmítá. 

2. měsíc

Podobně jako v prvních dnech a týdnech života, i během druhého měsíce většinu dne miminko prospí. Ale období druhého měsíce je dobou, kdy miminko projevuje větší zájem o okolí. Pozorně poslouchá, co mu maminka říká, kope nožičkama a nejspokojenější je v náručí maminky.

U dvouměsičního dítěte hmotnost roste přibližně o 20 - 30 gramů za den. Ale ne u každého miminka přibývají gramy stejně. Spousta dětí roste ve skocích, takže se maminka nemusí divit, pokud její dítě přibere během jednoho týdne 350g a další týden pak jenom 150 g. Je to úplně normální. Dvouměsíční miminko položené na bříško dokáže trošičku zvednout hlavičku. V této poloze se pomalu protahuje a opírá o předloktí. Miminko rozeznává svou matku. Některé děti o věku 2 měsíců sledují s velikým zájmem nějaký předmět a taky otáčejí hlavičku za zvukem.

3. měsíc

Tříměsíční miminko prospí přibližně deset hodin v noci. Během dne často bdí a vyžaduje pozornost. Pokud je to obráceně a dítě spí většinu dne, v noci je pak vzhůru. Maminka jej tedy musí podporovat v tom, ale spalo hlavně v noci. Je na to vhodné hraní přes den, maminka ukazuje dítěti nové věci, čím mu dává do pozornosti nové podněty. Měly by vzniknout určité návyky při usínání, jakýsi rituál. A jak se miminko ve třetím měsíci vyvíjí?

Téměř všechny tříměsíčné děti umějí zvednout hlavičku do úhlu 45°. Leží rovně na bříšku, nebo na zádech. Ruce zvedají k hlavičce a tím, že kroutí ručičkama a nožkama se mírně pohybují dopředu. Miminko se umí překulit ze zad na bříško. Některé děti drží hlavičku i v úhlu 90°, nebo vzpříma, když je maminka drží ve svislé poloze. Miminko spojí ruce, aby uchopilo předmět před sebou. Hmat se v tomto obdobé výrazně rozvíjí, je proto důležité nejenom hradí s předměty, ale také mazlení. Miminko se dívá na ruce a pozoruje je. Rozeznává už přesně lidi kolem sebe a dokáže si mezi nima vybírat. Ve třech měsících může maminka začít miminku číst - pokud ho to bude bavit :-) Věk 3 měsíce je ideálním věkem na pořízení ergonomického nosítka Be Lenka 4ever. 

4. měsíc

Miminko se kromě hlavičky naučí ovládat i svá záda. Je vnímavé, chápe věci, které vidí a naučí se rozeznávat předměty. Pusa je pro miminko v tomto období základním poznavacím nástrojem, dává do úst své prsty, ale i předměty kolem sebe, které uchopí.

Miminko dokáže otáčet hlavičkou na všechny strany. Když leží na zádech, zvedá hlavičku nad podložku. Leží-li na bříšku, ohne kolena a zvedá se na rukou. Snaží se plazit vpřed. Dítě umí rozlišovat i složitější tóny, zvuky a jednotlivé hlasy. Miminko v tomto období nesnáší samotu, dožaduje se společnosti. Ve věku čtyř měsíců miminko ztratí vlásky se kterýma se narodila a narostou mu nové. Barva vlasů se změní, stejně tak se může změnit i barva očí. 

5. měsíc

Miminko je hravé, energické. Miminko položené na bříšku se opírá vysoko o předloktí nebo o dlaně, rádo se kolem sebe rozhlíží. Svaly na zádech jsou silné, spousta miminek s radostí dělá "letadlo" - leží na bříšku, hlavičku zvedne a kope nožkama dozadu, ruce má upažené. Miminko je schopné pevně si chytit ruky maminky a přitáhnout se skoro úplně samo do sedu. Maminka by ale nikdy neměla nic předbíhat a nutit miminko, aby sedělo, pokud to ještě neumí. Pětiměsíční dítě miluje hračky, hlavně barevné a takové, co se dají strčit dopusy :-) Některým hračkám může miminko dávat přednost.

V tomto období miminko spí přibližně 10 - 11 hodin v noci, během dne zaspí na kratší dobu a různé zvuky a vzruchy ho vzbudí. Dítě vnímá detaily, reguje na smutek nebo radost a smích. Je netrpělivé, když vidí, jak mu maminka připravuje jídlo. V tomto věku miminko vykřikuje radostí a hodně komunikuje.

6. měsíc

Miminko se dočkalo půlroku. Stává se z něj osobnost, která chce být čím dál tim víc nezávislejší. Rosiče musí být velmi ostražití, protože v tomto období dítě ani náhodou nechce zůstávat v jedné poloze. Neleží na zádech, ale pořád se pohybuje, přetáčí, snaží se plazit dopředu a zvedat. Půlroční miminko reaguje na své jméno a rádo komunikuje. Pořád si brouká a něco brblá. Hračky drží, shazuje, bouchá s nima o zem a pořád je strká do pusy. V tomto věku se dítě méně bojí, je odvážnější. Strach má ale z cizích lidí. Miminko sedící na klíně se dokáže natahovat za předmětem před sebou. Pro něj je hračkou prakticky cokoli, mimořádný pozor proto musí rodiče dávat i na hrnek s kávou nebo čajem. Dítě se směje, když je šťastné. Vyžaduje matčinu pozornost. Půlroční dítě je velice aktivní. 

7. měsíc

Miminko je velmi pohyblivé, nevydrží dlouho jen tak někde sedět. Chce se dostat všude, kam si jen zmyslí. Většina sedmiměsíčních dětí se umí sama posadit a tato touha sedět a dívat se kolem je přímo živelná. Nožky má silnější, takže se dovede postavit, pokud se může držet vašich prstů. Stát samo ale ještě neumí.

Sedmý měsíc je mezníkem i proto, že se začínají prořezávat první zoubky. Objevují se náhle a rychle rostou. Jako první se většinou prořeže dolní řezák. Intenzita a rychlost, kdy a kolik zoubků je už ven, je individuální a u každého miminka jiná. Dítě v tomto období "odpovídá" kdyžslyší své jméno. Miminko rádo všechno chytá, hledá předmět, když mu upadne. Miluje hru na schovávanou :-) Je spokojené a cítí se bezpečně v známem prostředí. Můžou padnout i první slova mama a tata. 

8. měsíc

Většina dětí v osmém měsíci dokáže pevně stát, ale musí se něčeho držet. Z lehu na břiše se miminko umí posadit. Zvednout umí i velmi drobný předmět. Dítě leze, posouvá se na břiše, nebo se odstrkuje dozadu.

Miminko se může začít samo krmit menšími kousky potravy, dokáže se přitom pořádně zašpinit :-) Dítě v tmto obdobínapodobují ostatní členy rodiny, pamatuje si, kdy vidělo nějaký předmět a když ho maminka uklidí, hledá předmět. Nevěří cizím lidem a bojí se odloučení. Pořád se dítě dožaduje pozornosti, křičí, když si jej maminka nevšímá. Nechce zůstat v postýlce, plazí se za mámou po celém bytě.

9. měsíc

Toto období je známo jako "období házení hraček". Maminka drobečkovi podáhračku, dítě ji hodí na zem. Maminka ji zvedne a dítě ji opět hodí na zem. Může se to zopakovat i desetkrát, miminko je úplně nadšené, že upoutalo maminčinu pozornost :-)

Skoro všechny děti ve věku devět měsíců se umí vzepřít s roztaženýma nonhama, zvednout se na všechyn čtyři a kývat celým tělem. Dítě začne chodit a přidržuje se nábytku. Může už i chvilku stát bez držení. Umí se předklonit a zvednout hračku. Děti na zvedání používají hlavně palec a ukazovák, začínají ukazovat na předměty. Pláčem a křikem dítě volá na matku a dožaduje se pozornosti, zkouší to znovu a znovu. Má rádo kromě hraček i knížky. Hra na schovávanou je velmi dobrým nápadem, maminka může něco napůl schovata dítě je bez sebe od radosti, když to najde. Při krmení bere mamince z ruky lžičku. Miminko se těší z toho, když ho maminka pochválí, naučí se tleskat a mávat. Napodobuje zvuky, gestikuluje. 

10. měsíc

Dítě se v desátem měsící velice zdokonalí v sezení. Dovede se samo posadit z kakékoli polohy na zemi, sedí a otáčí se do stran, udrží se na židli. S oporou pevně stojí a může zvedat jednu nohu po druhé a přešlapovat na místě. Dítě se pohybuje kolem nábytku a pár vteřin dovede stát bez opory. V tomto věku už miminko umí držet hrnek a napít se z něj.

Desetiměsíční dítě rozumí, co znamená NE, ale ne vždycky poslechne :-) Chce prosazovat svou osobnost a své požadavky. Směje se, nebo, naopak, pláče a křičí ve snaze upoutat pozornost. Pomalu se učí soustředit se na vícenež jenom na jednu věc. Žvatlání čím dál tim víc připomíná řeč. Oblíbenými se stávají říkanky, jako třeba Vařila myšička kašičku. Dítě napodobuje grimasy, gesta i zvuky. Rozumí tomu, co znamenají jednoduché výrazy jako třeba otevři, zavři, sedni si, vstaň. 

11. měsíc

Nastal čas připravit se na to, že dítě může něco i zničit a rozbít. Pohybuje se rychle, dokáže vylézt na vyvýšenou plochu 20 cm a je moc zvědavé. Rodiče musí dítě hlídat, ale ne ho držet "nakrátko", je důležité dovolit mu zdokonalovat své dosavadní dovednosti. Vše, na co dítě dosáhne, musí rodiče přizpůsobit tak, aby se dítě nezranilo, nebo aby nemohlo nic shodit a ublížit si.

Dítě v jedenástem měsíci chce dělat všechno to, co dělá jeho máma. Když vaří, dítě chce vařit taky. Když utírá prach, dítě chce taky. Dítě napodobuje všechno - činnosti i slova. Dítě už může chodit s nožkama doširoka roztaženýma. Rozeznává mezi pochvalou a káráním, ale na to, aby trest "zabral", je potřebný vztah  - dítě musí vědět, že ten, kdo jej kárá, ho má opravdu rád. Dítě dává najevo, co má rádo a co odmítá. Má oblíbené slabiky a pořád je opakuje.

12. měsíc

A je to tady, miminko slaví první narozeniny. Má většinu zoubků, takže si určite pochutná na prvním narozeninovým dortu :-) Hodně toho dokáže a je schopné všeho. Drží se vzpřímeně, sedí a začíná chodit. Rozumí, co mu rodiče říkají, komunikuje prvními slovy.

Dokáže chodit a přidržovat se, ale jistota při chůzi je mnohem lepší, dítě se dovede pustit a jednou rukou něco zvednout. Většina dětí umí sama stát. Dítě rodičům podává hračky a různé předměty, natahuje nožky a ručky během oblékání.

Roční dítě dokáže rozlišit, co je dovolené a co není odvolené, co je dobré a co ne. Rozlišuje členy rodiny, ale tím nejdůležitějším je máma. Miminko je velmi zvědavé, dokonce rozezná lidi co zná, třeba sousedy, a bude je zdravit máváním. Stydlivé děti se ukrývají za mámu při setkání s cizím človékem. Dětský egoismus způsobuje, že dítě se nechce dělit o své hračky. Ostatní děti nevnímá jako osobnosti, proto může někoho kopnout nebo kousnout. Vždy by měla v tomto případě zakročit maminka a vysvětlit dítěti, že se to nedělá.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde