Bezplenková metoda

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Bezplenková metoda

Málokterá maminka si dnes umí představit i jen jeden den s novorozencem nebo s malým miminkem bez plenek. Většina rodičů se u pojmu bezplenková metoda asi zhrozí. Přitom ale nejde o žádný moderní výdobytek a výmysl současné doby. Bezplenková metoda má velmi dlouhou tradici a dnes se k ní matky začaly opět vracet.

A teď si představte, kolik malých dětí je na naší Zemi a používá jednorázové plenky, končící na smetištích. Tento odpad je velkou zátěží pro životní prostředí a také to je důvod, proč se spousta maminek rozhoduje, že místo jednorázových plen budou používat látkové plenky. U tohoto druhu plenek maminka bude muset často prát a žehlit, ale místo velké kopy "jednorázovek" vejdou látkové plenky na jednu poličku ve skříni.

Co je tedy podstatou bezplenkové metody? Jak již ze samotného názvu vyplývá, jde o to, že miminko žádné plenky nenosí. Ani jednorázové, ani látkové. Matka intuitivně rozpozná, že děťátko potřebuje vykonat potrebu a zasáhne. Ale samozřejmě vědět rozpoznávat signály a projevy děťátka, se maminka musí postupně naučit. Mluvíme o komunikaci mezi miminkem a maminkou.

BKM

BKM je zkratkou pro pojem bezplenková komunikační metoda. Jak jsme naznačili, maminka umí rozpoznávat signály svého děťátka díky tomu, že děťátko s ní komunikuje. Sice nemluví, ale jeho projevy a řeč těla vysílají k mamince nezaměnitelné signály, že se cosi děje. Samozřejmě, zpočátku maminka nemůže vědět, který projev miminka co znamená. Ale tím, že maminka je s miminkem většinu svého času (v podstatě neustále), postupně se naučí rozpoznat, co se jí děťátko snaží svými projevy říct. Přestože péče o novorozence je náročná a vyčerpávající, přece jen je tato komunikace miminka se svou maminkou bez slov jedním z těch malých - velkých zázračných okamžiků, které se více opakovat nebudou :-)

Bezplenková komunikační metoda

Projevy miminka, které chce signalizovat, že mu třeba čurat nebo kakat, jsou opravdu různé a postupně, jak dítě roste, i tyto signály se mění. Jak tedy miminko s maminkou komunikuje?

Ty nejmenší miminka dávají najevo potřebu vyprázdnit se například tím, že udělají přestávku během kojení. Také zvyknou dělat grimasy charakteristické při tlačení nebo se mračí. Projevem novorozenců a nejmenších dětí je také nervózní mrvení nebo se naopak miminko přestane hýbat.

Při bezpleenkové metodě maminky používají i takzvané časování. Časování spočívá v tom, že po nějaké době prožité s miminkem se maminka naučí rozpoznat dobu, kdy se zřejmě bude miminko potřebovat vyprázdnit. Je to například ráno bezprostředně po probuzení, před kojením nebo hned po kojení a podobně. Nejednou sehrává významnou roli ve vystihnutí tohoto času mateřská intuice, kterou má v sobě každá matka. Když maminka dokáže zasáhnout včas, miminko podrží nad nočníkem nebo nad záchodem, aby se vyprázdnilo.

Zcela bez plenek?

To, zda bude maminka na začátku života s miminkem používat plenky, nebo vůbec ne, je individuální a záleží na rozhodnutí každé matky zvlášť. Většina matek se však rozhoduje používat pleny buď dokud se naučí rozeznávat projevy miminka, nebo alespoň během noci či při delších přesunech a na cestách. Pokud se ženy, které jsou zastánkyní bezplenkové metody, rozhodnou přece jen sem - tam plenku použít, většinou si vyberou látkové pleny, které jsou ekologičtější.

Bezplenková komunikační metoda je pro dítě přirozená

Když miminko žádné plenky nenosí, je to pro něj naprosto přirozené. Plenky jsou v podstatě vynálezem, který má v první řadě pomoci rodičům vyvarovat se soustavného zašpinění, čištění, praní, žehlení, nervového zhroucení ... :-) Existují výhody metody bez plen, díky kterým se miminko vyhne nežádoucím komplikacím.

Jde hlavně o oblast péče o dětskou pokožku. Tím, že miminko nenosí pleny, jeho pokožka může volně dýchat. Kůže děťátka nepřichází do nepříjemného kontaktu s močí a stolicí, čímž nedochází k opruzeninám, ekzémům či jiným problémům s pokožkou dítěte. Bezplenková metoda je proto i hygieničtější, než používání plen. Už i ty nejmenší dětičky dávají rodičům najevo, že jim třeba vykonat potřebu. Na matce a otci je naučit se porozumět tímto signálem a zareagovat na ně včas. Pokud však rodič neustále dává dítěti plenky, dítě časem signály a neverbální projevy přestane používat.

Pokud se rodiče rozhodnou pro bezplenkovú metodu, v podstatě nebudou potřebovat žádnou speciální výbavu. Když na miminko přijde potřeba, stačí ho přidržet nad nočníkem nebo nad WC, aby provedlo, co potřebuje. Ze začátku se však každému nějaké ty pleny sejdou, takže se jim opravdu netřeba úplně bránit. Látkové pleny je možné vyprat, vyžehlit a používat opakovaně.

Pro maminky, které nejsou zrovna netrpělivejší, zřejmě bezplenková metoda nebude to pravé ořechové. Bezplenkování totiž vyžaduje opravdu velkou dávku trpělivosti, protože se téměř nikdy neobejde bez občasných nehod. Netřeba věšet hlavu a vzdávat se, když se občas nepodaří vystihnout ten správný čas a dojde "k nehodě". I bezplenkování závisí na tom, jak se maminka naladí a pokud je odhodlaná, vše určitě postupně zvládne :-)

Držíme vám palce!

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde