Jak přebalit miminko

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Jak přebalit miminko

Narození miminka je velikou událostí. Ze ženy se v okamžiku stává matka, z muže otec. Příchod nového člena do rodiny úplně změní dosavadní způsob každodenního života, hlavně co se týče denního režimu. Péče o miminko s sebou přináší množství nových situací, zejména pro maminky, kterým se narodilo první děťátko a ještě nemají zkušenosti. Teorii ženy můžou získat na různých předporodních kurzech, které absolvují ještě během těhotenství. Ale v praxi jde už všechno "na ostro" a maminka se cítí doslova jako vržena do vody.

Obsah článku

Narození miminka je velikou událostí. Ze ženy se v okamžiku stává matka, z muže otec. Příchod nového člena do rodiny úplně změní dosavadní způsob každodenního života, hlavně co se týče denního režimu. Péče o miminko s sebou přináší množství nových situací, zejména pro maminky, kterým se narodilo první děťátko a ještě nemají zkušenosti. Teorii ženy můžou získat na různých předporodních kurzech, které absolvují ještě během těhotenství. Ale v praxi jde už všechno "na ostro" a maminka se cítí doslova jako vržena do vody.

Jednou z mnoha věcí, kterou je potřeba v oblasti pečování o novorozence se naučit, je přebalování. Muži i ženy se přebalování obávají. Ale nemusíte se bát, nejde o nic zložitého. Je pravda, že přebalovat své miminko budete muset poměrně často. Ale na druhou stranu díky tomu se do toho velmi rychle dostanete a rychle se z vás stanou "přebalovací profesionálové". Uvidíte :-)

Kdy přebalovat miminko

Nedá se říct zcela přesně a jednoznačně, kdy má maminka nebo táta miminko přebalit. Samozřejmě, po každém vyprázdnění je nezbytné vyměnit plenu, z hygienických a zdravotních důvodů, ale i kvůli riziku vzniku opruzenin. To, že se miminko vyprázdnilo, zjistíte ve většine případů velmi rychle kvůli nezaměnitelné "vůni" :) A taky kvůli tomu, že miminko bude plakat. Ale ne vždycky rodičům dítě oznamuje, že má mokrou plenu. Některým miminkám to až natolik nevadí a nebrečí. Co se týče přebalování a kojení, tady se názory odlišují. Někdo doporučuje přebalit miminko ještě před kojením, protože prý bude miminko pak lépe sát. Ale jsou i takové názory, že miminko je lípe přebalovat po kojení, protože velmi často se vyprázní právě po krmení. Nejlepší je pro čerstvou maminku proto vyzkoušet sama na svém miminku jeden i druhý způsob a na základě vlastní zkušenosti zjistit, jaký režim vyprázdňování vládne u jejího miminka. Musíme ale říct, že v případě novorozenců a malých dětí je přebalování tematem číslo jeden, protože tyto děti špiní pleny v podstatě téměř neustále.

Jak často přebalovat

Jelikož malé děti se vyprázdňují velmi často, je taky potřeba přebalovat je častěji. Ale vše závisí také od toho, jak vaše dítě na mokrou plenu reaguje, zda vydrží určitou dobu s mokrou plenou, nebo začne okamžitě protestovat hlasitým pláčem. Četnost přebalování závisí také na citlivosti kůži vašeho miminka. Pokud má miminko velký sklon k tomu, že je jeho kůže rychle podrážděna, nebo má sklony ke vzniku ekzemu, musíte jej přebalovat opravdu mnohem častěji.

Postup jak přebalit miminko

Každá maminka by měla předem zadovážit věci, které bude na přebalování potřebovat. Patří mezi ně: přebalovací podložka (omyvatelná nebo jednorázové přebalovací podložky), plenky ve správné velikosti (jednorázové nebo látkové), dětský krém na ošetření kůži miminka proti opruzeninám, vlhčené ubrousky pro děti (pokud se rozhodnete opláchnout dětský zadeček vodou, nebudete vlhčené ubrousky potřebovat, jsou ale velmi praktické), ručníček nebo látková plenka na osušení zadečku miminka. Pojďme si nyní říct, jak postupovat u přebalování miminka krok za krokem.

  1. Rodič, který jde přebalovat miminko, si musí nejdřív umýt ruce.
  2. Připravte přebalovací podložku, položte na ní miminko.
  3. Svlékněte miminko tak, abyste mohli vyměnit plenku.
  4. Rozbalte plenku na miminku. Miminko chtněte za kotníčky a mírně ho za kotníčky nadzvedněte, dostanete se tak ke všem místem na kůži, která musíte očistit. Mějte na paměti, že novorozenci a malé děti se velmi často začou vyprázdňovat zrovna ve chvíli, kdy jim rozbalíte plenku, proto buďte ve střehu.
  5. Pokakanému miminku setřete nejdřív zadeček spodní části plenky. Pak plenku položte pod zadeček vašeho děťátka.
  6. Vlhčenými ubrousky opatrně ale pečlivě setřete všechny nečistoty. Pokud přebalujete holčičku, vždy nečistoty utírejte směrem ke konečníku, nikdy ne obráceně! Chlapečkovi je potřeba nadzvednout varlata a pořádně očistit kůži i ve všech záhybech.
  7. Jemným bavlněným ručníkem nebo látkovou plenkou osušte místa, která jste čistili vlhčeným ubrouskem.
  8. Vezměte novou plenku, rozbalte ji a vložte pod zadeček miminka.
  9. Kůži miminka v plenkové oblasti ošetřete jemným dětským krémem proti opruzeninám.
  10. Vrchní části plenky přikryjte miminko po bříško. Postranní části plenky pořádně zalepte.

Hotovo, miminko je přebalené. Oblečte mu pohodlné dětské oblečení. Doporučujeme maminkám a tatínkům, aby si se svým miminkem během přebalování povídali. Mluvte jemným hlasem, usmívejte se na miminko a brzy se dočkáte spokojeného mrmlání a usmívání vašeho drobečka.

Jaké plenky pro miminko

V dnešní době mají rodiče k dispozici na výběr ze dvou možností: látkové plenky pro miminko a jednorázové plenky. Většina rodičů se rozhoduje pro ty na jedno použití, a to zejména kvůli tomu, že odpadá jejich praní a žehlení. Jednoduše je po zašpinení vyhodí do koše. Čím dál tím více maminek se dnes ale vrací zpátky k látkovým plenkám, což se dnes označuje pojmem látkování. U látkování se sice počítá s tím, že pračka bude pořád v jednom kole, ale na druhou stranu jsou látkové plenky velmi jemné a šetrné k dětské kůži a navíc nezatěžují životní prostředí, protože nekončí na smetišti. Rodiče se můžou rozhodnout používat obojí.

Jednorázové plenky pro miminko

Dnes je na trhu opravdu spousta značek jednorázových plen pro děti. Určitě si proto každá maminka vybere plenky pro své děťátko. ALe je třeba myslet na to, že ne u všech dětí pleny fungují stejně. Jednomu drobečkovi pasují skěle, ale druhé miminko z nich může mít podrážděnou kůži. Nejlepší je tedy vyzkoušet více značek a poté se rozhodnout pro ty pravé plenky, které žádné problémy miminku nezpůsobují. Největší výhodou jednorázových plen je to, že je stačí po zašpinění vyhodit. Nemusíte je prát, sušit ani žehlit. Jsou praktické a jednoduše se rozbalují i z miminka skládají.

Látkování - látkové plenky pro miminko

Látkování je dnes stále více populárnější. Pokud maminka nechce používat jednorázové plenky, může si vybrat ze široké nabídky krásných moderních látkových plenek. Dnes jsou k dispozici opravdu nejrůznější vzory a motivy dětských látkových plenek:)

Používání látkových plenek pokročilo, v některých případech není úplně stejné jako v minulosti, a tak mají maminky o něco snazší život:) Máme na mysli především kalhotkové pleny. Jde o moderní druh plenek, který je vylepšením typických čtvercových bavlněných plen. Tyto plenkové kalhotky jsou ale propustné, proto je potřeba obléct miminku i svrchní kalhotky.

Svrchní kalhotky pro miminko jsou kalhotky, které brání úniku vlhkosti z plenky. Oblékají se na látkovou plenku.

Kombinování jednorázových a látkových plenek

Z praktického hlediska je velmi dobrým způsobem přebalování když rodiče používají jednorázové i látkové plenky pro miminko. Látkování se využívá především doma, jednorázovky pak třeba během cestování.

Bezpečnost nade vše

I když se zdá, že během přebalování je rodič pořád se svým miminkem a tak na něj maximálně dává pozor, přece jen se může stát, že rodič bude muset třeba i na pár sekund odběhnout (vzít krém pro miminko a podobně). V takových chvílích se ale stává nejvíc dětských úrazů. Pokud přebalujete své miminko na přebalovacím pultu nebo na vyvýšené podložce, opravdu nikdy nenechte miminko bez dozoru. Může se totiž stát, že se miminko otočí a pokud by spadlo z větší výšky, může se vážně zranit. I když si říkáte, že vaše miminko se ještě otáčet neumí, nikdy nevíte, kdy to přijde. Může to být právě během těch pár sekund, co akorát ponecháte miminko osamotě.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde