Proč miminko pláče

Be Lenka logo Be Lenka
22.10.2018
Proč miminko pláče

Miminko neumí mluvit. Jeho jedinou řečí je pláč. Ním dává najevo, že nám chce něco říct. Když má hlad - pláče. Když má plnou plenku - pláče. Když se bojí - pláče. Když ho něco bolí - pláče. Když potřebuje pomazlit - pláče. A tak dále. Každá maminka se postupně naučí rozlišovat druhy pláče svého miminka, protože ne pořád miminko pláče stejně. Podívejme se tedy na hlavní a nejčastější důvody, proč miminko pláče.


Dětský pláč má nejrůznější podoby. Nejčastěji jde o šíleně hlasitý křik, který dokáže nadránem probudit téměř  i hluchýho :-) Ale teď vážně. Když deťátko pláče, něco není v pořádku. Jak miminko utišit a zjistit, co se vlastně stalo, že miminko pořád pláče?

Stres

Možná by vám to ani nenapadlo, ale někdy je hlavní příčinou pláče strach a stres. Novorozenec a malé miminko je velmi empatické a citlivé, cítí, že jeho maminka se péči o něj obává, že prožívá úzkost a stres. Toto všechno se na miminko přenáší a výsledkem je, že miminko pláče. Nedokáže se vůči stresu bránit jinak, než svým pláčem. Když pláče, jakoby volalo svou maminku, aby tuto situaci vyřešila. Pro ženu - matku není snadné zůstat klidná, když si už se svým drobečkem neví rady a on nepřestává plakat. Zkuste se ale uklidnit a myslet pozitivně. Myslete na to, že jednou plakat přestane a vy se opět dočkáte toho krásného dětského úsměvu. Vezměte své miminko do náruče. Můžete si miminko navázat do šátku na nošení dětí, kde se miminko cítí v maximálnem bezpečí. Zároveň cítí i tlukot maminčina srdíčka, což působí velmi konejšivě. Když se harmonicky naladí maminka, pak bude klidné i její miminko.

Nedostatek spánku

Nedostatek spánku je pro každého člověka zdrojem podrážděnosti, náladovosti a vzdoru vůči všemu. Když se dobře nevyspíme, chybí nám energie a pokud je spánku opravdu málo, doslova jako bychom stráceli chuť do života. Pro každého je veeeelmi obtížné být v práci a podávat pracovní výkony, když jediné, na co myslíme, je vlézt do postele a spát. Stejné je to i v případě miminka. Jeho prací je žít a růst a na to taky potřebuje energii, získanou dostatkem spánku. Novorozenci a nejmenší děti přespí většinu dne, a to právě proto, že ve spánku rostou a vyvíjejí se. Toto je opravdu velmi vyčerpávající. Proto je nedostatek spánku jednou z nejčastějších příčin, proč miminko pláče. Hlavně maminky bydlící na sídlišti znají, co je to nedostatek spánku jejich dětí. Pořád se totiž najde někdo, kto musí přerábět byt, vrtat, bouchat kladivem do zdi... a když jeden přestane, začne někdo další. Každý silnější zvuk dokáže miminko probudit. Přerušovaný spánek je pak zdrojem nepohody, kvůli které miminko pláče.

Tip pro maminky: Když vaše miminko usne, zdřímněte si na chvilku i vy. Mnoho matek totiž využívá chvilky, když jejich dítě usne, na to, aby uklidily nebo navařily a až poté si plánují pospat. Ale často se stane, že když už si chce maminka konečně po uklízení zdřímnout, právě se její miminko probudí a začne plakat. Takto dochází k velkému vyčerpání u maminky.

Hlad

Malé děti potřebují pravidelný a častý přísun potravy, proto když je jejich bříško prázdné, pláčou. Pláčem dítě volá matku, aby jej nakrmila. Je vhodné vést si denník krmení, kde si bude maminka značit čas, kdy kojila. Také je dobré dodržovat stejné, nebo přibližné časové intervaly. Miminko má rádo režim a proto si na tyto intervaly zvykne a osvojí si je. Miminka často používají signály na to, aby daly najevo, že chtějí papat. Jde třeba o třepaní ručičkami, přisávání se na hračku, nebo třeba strčení prstíku do pusy. Pokud maminka včas zareaguje, miminko ani nestine začít plakat :-) Velkým pomocníkem v oblasti kojení jsou nosící pomůcky - šátky na nošení dětí a ergonomická nosítka. Tím, že je miminko nošené na hrudi své maminky, cítí přítomnost mateřského mléka a díky tomu je spokojenější a nepláče. Ví, že když bude mít hlad, maminka jej dokáže rychle a bez zdržování nakrmit.

Koliky a bolesti bříška

Nepříjemnost, se kterou se setkává spousta rodičů. Bolesti bříška trápí mnoho novorozenců a mnoho miminek. Může za ně i skutečnost, že miminko nemá dostatek pohybu, protože většinu dne leží a spí, neumí se samo hýbat a proto trávení nefunguje stoprocentně. Hlavně děti ležící většinu dne v postýlce a v kočárku navštěvují ambulance pediatrů s bolestmi bříška nejčastěji. Kolika není nic příjemného, jde o silný tlak v bříšku miminka, který, samozřejmě, miminko bolí a miminko proto pláče. I v této oblasti se velmi osvědčilo nošení dětí jako efektivní prevence a eliminace bolestí bříška.

Proč nošení dětí pomáhá odstránit koliky? Důvodů je víc. Prvním z nich je, že během nošení se miminko nachází ve vertikální poloze. Neleží horizontálně jako třeba v postýlce. Vertikální poloha umožňuje potravě postupovat tak jak má, směrem dolů. Díky tomu nedochází ani k refluxu u miminka. Dalším důvodem je sezení doširoka. Jelikož má miminko v šátku nebo v nosítku nožky doširoka (ergonomická poloha "M"), podporuje táto poloha trávení i odchod plynů ze střev, což je velmi důležité, aby nevznikala kolika.

Plná plenka

Není divu, že když má miminko mokrou plenku, není to pro něj vůbec pohodlné. Miminko je špinavé a kůže ho může pálit nebo svědět. Začne plakat, aby máma věděla, že má plenku vyměnit. Většinou děti "řvou" hlasitěji v případě, že jsou pokakané.

Proč miminko pláče při přebalování

Někdy se stáva, že miminko pořád pláče, i když už na sobě nemá špinavou plenku. Maminky někdy neví, co se s miminkem děje. Proč miminko pořád pláče? Může být za tím fakt, že se jednou u přebalování něco miminku stalo, třeba se někde uhodilo, což si maminka nevšimla a každé další přebalování mu to připomene. Nebo když maminka zvedala nožky miminka, mohla je chytit pevněji a miminko to zabolelo. Některé děti od jistého věku nechtějí ležet na zádech a jako projev vzdoru při přebalování pláčou. A možná je vinníkem bolavá kostrč miminka, kterou při ležení na zádech cítí. Dalším důvodem pláče u přebalování je zima - miminku je zima, když mu maminka sundá plenku a oblečení.

Co dělat, když miminko pláče u přebalování?

Během přebalování si s miminkem povídejte, mluvte ale tlumeným hlasem. Ve většině případů se miminko uklidní, když slyší nějaký pravidelný zvuk. Může to být třeba pračka, sušička, myčka nádobí. Zkuste miminko přebalovat v koupelně u zapnuté pračky, nebo během přebalování pusťte nějaký zvuk přes internet. Třeba i zvuk vysavače dokáže miminko uklidnit :-)

Přečtěte si i náš článek o tom Jak přebalit miminko. 


Proč miminko pláče v noci

Velmi často se stává, že se rodiče pravidelně budí v noci na pláč svého miminka. Malé miminko potřebuje náruč své matky, která mu přináší pocit bezpečí, istoty a lásky. Miminko v noci pláče, protože se mu může něco zdát a zlý sen ho probudí. Může plakat i proto, že potřebuje jenom pochovat. Ale i proto, že má hlad. Někteří rodiče nechávají miminko spát osamotě v samostatním pokoji v postýlce. Není divu, že je v noci volá svým pláčem. Jsou ale i taková miminka, která jsou pro rodiče doslova požehnáním, protože prospí celou noc - jde ale o pouze ojedinělý exemplář :-) Pokud tedy i to vaše miminko pláče často během noci, třeba bude lepší přestěhovat postýlku do ložnice, nebo může jeden z rodičů spát v pokoji s miminkem (nejčastěji je to maminka, která v noci miminko i kojí). Jsou rodiče, kteří praktizují společné spaní v posteli s miminkem, díky čemu lze praktizovat i kojení na požádání. Miminko je tak v noci spokojenější.

Proč miminko pláče v kočárku

Často se během procházky ozývá z kočárku neutíchající pláč. Miminko může v kočárku plakat ze stejných důvodů, jako jsme opisovali: má hlad, plnou plenku, bolí ho bříško, ale i třeba proto, že je mu zima nebo, naopak, horko. Ale ještě jeden důvod na pláč má miminko v kočárku - separace. V kočárku miminko nevidí nic jiného jenom vrchní část kočárku a nebe. Když se nad něj maminka skloní, vidí taky její tvář. Miminko většinou v kočárku spí, ale když se probudí, potřebuje vidět maminku. Jelikož leží na zádech a nevidí ji, začne plakat. Toto je taky jeden z nejčastějších důvodů dětského pláče v kočárku.

Ale co třeba, když miminko maminku vidí, ale přesto nepřestává v kočárku plakat? Děje se tedy něco jiného. Jak jsme již řekli, na vině může být to, že má miminko mokrou plenku nebo se pokakalo. Pokud to má maminka domů daleko, je dobré najít vhodné místo, kde může dítě přebalit. Dnes vycházejí vstříc rodičům například i obchodní centra, která poskytují místnost určenou pouze na přebalování. Pokud má miminko hlad, maminka by jej měla z kočárku vzít na ruce a nakojit. Může si sednout na lavičku a kočárek "zaparkovat" vedle ní.

Spousta maminek si do kočárku přibalí i šátek na nošení détí a pokud je miminko opravdu velice ubrečené, často zabere právě uložení do šátku, kde je možné v soukromí miminko i nakojit. Kočárek pak maminka využije třeba na odnesení nákupu :-)

Přihlaste 10% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde