Epidurál

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Epidurál

Tolik žen v dějinách lidstva už zvládlo porod a přivedlo na svět dítě. Ale přece jen se téměř žádná nastávající maminka s blížícím se termínem porodu neubrání otázkám, jaké to bude, zda to bude velmi bolet, jestli to vydrží a podobně. Každý člověk má jiný práh bolesti a dokud někdo vydrží hodně, jiného stejný úkon bolí mnohem víc. Účinným způsobem, jak mamince ulevit od bolesti při porodu, je epidurální anestezie, nazývaná epidurál.

Obsah článku

Asi každá žena sní o přirozeném průběhu těhotenství a o tom, že své dítě přivede na svět přirozenou cestou. Nikdo si přece nepřeje dostávat do těla "umělé" látky. Ale někdy to jinak nejde. Epidurál, tedy epidurální anestezie se používá ke zmírnění až k úplném potlačení porodních bolestí. Je to lékařský zákrok, který, lidově řečeno, tělo rodičky znecitliví.

Co to je epidurál

Co to vlastně epidurální anestezie je? Epidurál je utlumení bolestí při porodu prostřednictvím podání účinného anestetika a opiátu. Tyto látky účinkují lokálně a podávají se tenkou jehlou. Epidurál účinkuje opravdu vysoko, odstraní bolest, maminka cítí tlak a postupně mírnou bolest, která jí umožňuje vnímat stahy dělohy a spolupracovat při porodu podle instrukcí zdravotního personálu. V našich končinách se pro porod s epidurální anestezií cíleně rozhoduje přibližně 30% žen.

Porod s epidurálem

Jak se postupuje u podávání epidurálu? Název je odvozen od místa vpichu účinných látek. Epidurální prostor je místo mezi stěnou páteřního kanálu a míšními obaly, na podání látek se využívá oblast horní bederní páteře. Maminka si lehne na levý bok tak, aby záda měla vyhrbená (do kočičího hřbetu). Na celém procesu se podílí odborník - anesteziolog. Ten vydezinfikuje pokožku a kůži v bederní oblasti páteře lokálně znecitliví, samozřejmě včetně podkoží. Následně se opatrně zavede tenká speciální jehla do hloubky přibližně 4 - 6 cm, kterou se provlékne tenká hadička a ní se dovnitř vstříkne potřebné množství lokálního anestetika a opiátu.

Epidurální anestezie

O tom, kdy podat epidurál, rozhoduje porodník. U prvorodiček se zpravidla podává tehdy, když jsou stahy dělohy pravidelné a branka je otevřená na 3 - 4 cm. U vícenásobné rodičky se obecně podává epidurál když je branka otevřená na 1 - 2 cm. Stává se, že se žena v průběhu porodu kvůli silným bolestem rozhodne, že chce epidurál, ale lékaři jej už kvůli pokročilému nálezu nemohou podat.

Epidurál při porodu odborníci doporučují ženám, které mají velmi silné porodní bolesti. Po aplikování epidurálu žena pocítí výraznou úlevu, která přichází rychle po podání účinných látek. Porod s epidurálem probíhá klidněji, žena je uvolněnější a proto i lépe dokáže spolupracovat. Podání epidurální anestézie může samotný porod urychlit, protože matka se dokáže mnohem lépe koncentrovat.

Epidurál - riziká

Říká se, že všechno má svá pro a proti. Platí to i v případě epidurální anestézie. I při jejím podání hrozí mamince určitá rizika. K těm nejčastějším rizikům patří porucha srážlivosti krve matky, pokles krevního tlaku, může se objevit alergie na aplikované lokální anestetika, nebo infekce v místě vpichu. Po podání epidurálu může dojít také ke krvácení během porodu. Nevýhodou je i to, že rodička se kvůli velkému bříšku nedokáže dostatečně vyhrbit pro podání epidurálu a zůstat klidná, protože má bolesti.

Názory na epidurální anestezii jsou různé. Někteří lidé jsou ZA všemi deseti, spousta maminek popisuje pozitivní zkušenosti s jejím podáním při porodu, jiné tvrdí, že by si epidurál nikdy v životě nenechaly aplikovat, protože ohrožuje miminko. Pokud nastávající maminka předem zvažuje porod s epidurálem, měla by se určitě dostatečně poradit se svým gynekologem.

Přihlaste 10% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde