Martin Kasman: Barefoot ve fyzioterapii

Be Lenka logo Be Lenka
18.03.2021
Martin Kasman: Barefoot ve fyzioterapii

Barefoot se v průběhu několika let stalo synonymem přirozené chůze a volbou zdravého životního stylu. Setkávám se s barefoot termínem i s jako volbou módního doplňku nebo ztotožněním se se životním přesvědčením. Je úžasné, že lidé mají zájem poznat možnosti, které jim nabízí tento, takříkajíc módní „funkční“ styl obuvi. Zastávám názor, že věci, které používáme, nám mají ulehčovat aktivity, které jsou pro nás přirozené. Rovněž, a to hlavně, mají podporovat zdraví a nevytvářet pocit nepohodlí, špatných návyků a stresu pro tělo.

Obsah článku

 

 

Napsal fyzioterapeut Martin Kasman z Akadémie Pohybu

 

Jako fyzioterapeut se věnuji diagnostice a terapii funkčních poruch pohybového aparátu novorozenců, dětí a dospělých. V praxi vidím, jak se pohybový aparát vyvíjí od jeho úplného začátku. Život je plný vnějších vlivů, které ovlivňují zdraví. Některé pozitivně, některé negativně. Když ke mně klient přichází s bolestí, hledáme její příčiny. Na odhalení příčiny spolupracujeme. Stejně tak i na jejím odstranění. Tělo se dokáže do určité míry adaptovat i na nevhodný pohyb. Do určité míry zvládne stres. Než vznikne problém, může to trvat roky

Noha jako ukazatel zdraví a jedinečnosti

Noha není nejdůležitější článek lidského těla, ale dává nám jasný obraz o tom, v jakém stavu se celé tělo nachází. „Nohu je nutné vnímat jako informaci o celém tělesném schématu a v tom smyslu se jí i věnovat."

Existuje mnoho typů chodidla. Chodidlo nám ukazuje, jakým vývojem si pohybový aparát prošel. Co ho ovlivňovalo, jaká traumata a onemocnění překonalo, jaké aktivity člověk vykonává. Zároveň nás chodidlo vystihuje i v rámci národa a rasy. Všimli jste si přirozenosti dřepu v Indii? Tvar kosti a funkce kloubů je zapsaná v naší DNA. Jsme jedineční, a proto hranice, které ovlivňují pohybový projev a zdraví, jsou u každého různé.

Při bolesti ustupujeme naším přirozeným pohybem, zvyšuje se napětí těla, hledáme zkratky a pomáháme si, abychom mohli vykonávat běžné aktivity, i když v omezeném režimu. Odráží se to na naší výkonnosti, na našem vzhledu, na našem vnímaní sebe samého.

Posunout jednu kostku znamená vychýlit celou věž

Bota, která nám ostře vymezuje hranice přirozené šířky a délky nohy, omezuje její přirozený cíl pohybu, vede chodidlo při chůzi špatným směrem a má zásadní vliv pro držení páteře. Co když problém chodidla není limitující obuv? Obuv respektuje anatomické vlastnosti nohy. Co když problém vzniká například v páteři a chodidlo nemůže správně fungovat? Samozřejmě tak nemůže naplno využít potenciál funkční barefoot boty, která může navést chodidlo do správné funkce. Nevhodná bota by mohla tento stav ještě více podporovat a stav fixovat.

Pokud se noha mění, protože je pata o pět centimetrů výš než špička, nebo je noha stažená v tvrdé a vysoké botě, bude to mít dopad na postavení kolen a jejich pohyb a následně se změní držení bederních kloubů a páteře. Stejně tak budeme držet hlavu příliš vepředu, tělo bude mít stále tendenci padat. Je jasné, že chodidlo se to bude snažit zachránit. Vzpomínáte si na situaci, když jste spěchali do práce? Neměli jste pocit, že nohy nestíhají? Že je hlava rychlejší, než celé tělo? Prsty se stáhnou, protože těžiště je daleko před vlastním chodidlem, achilovka a lýtko jsou napnuté jako podpůrná lana věže, která má těsně před spadnutím. Jako kostka po kostce se celá věž hroutí k zemi.

Zjednodušeně řečeno, tělo se skládá ze segmentů, obrazně z kostek. Ty na sobě leží ideálně tak, aby nebylo nutné se zbytečně napínat, nebo aby se zbytečně nepřenášela váha těla příliš dopředu nebo dozadu, což by znamenalo nerovnovážné zatížení na klouby.
Jakmile pomůžu najít někomu toto odlehčené držení těla, které vyrovnává, napřimuje a vytváří v těle rovnováhu, je důležité, aby toto držení trénoval. Trénoval na to, aby odolával vnějším vlivům, které mají opět tendenci vychylovat segmenty těla. Co to je? Sedavá práce, práce v domácnosti, péče o děti, stres jako například i nadměrná zátěž ve sportu, ale i psychická zátěž.

Chodidlo reaguje na vychýlení segmentů těla úplně stejně jako tělo reaguje na používaní nevhodné boty. Ovlivnění držení segmentů funguje oboustranně, protože tělo je jeden fungující celek. Proto mi v terapii barefoot boty nabízí možnost tzv. čistého prostředí, kdy tělo není ovlivněno nastavením boty pro lehčí odval, nebo podporou paty před jejím spadnutím. Nemusím se bát, že chodidlo je stísněno botou, a tak zvyšuje napětí na nárt a prsty nohy. Můžu klienty naučit, jak využít jejich vlastní schopnosti k tomu, aby měli tělo silné a zdravé.

BeLenka boty nosím v práci, protože jsou pohodlné a pomáhají mě uvést do rovnováhy. Tak, abych při práci s klientem používal nohy jako stabilní oporu při cvičení, při terapii a při komunikaci s klientem. BeLenka boty používám na běžné nošení, protože chůzi pokládám za léčebnou běžně dostupnou pomůcku. Díky nim se učím zpomalit. Pomáhají mi řídit pohyb v těle tak, abych kráčel s co nejmenším odporem. S lehkostí.
Používání barefoot bot BeLenka je účinný způsob, jak více vnímat sebe, odstraňovat zaužívané pohyby a terapeuticky využívat přirozený pohyb.

Chůze je přirozený, preventivní i terapeutický pohyb pro tělo. Ukáži Vám, jak chůzi a boty BeLenka můžete využít tak, aby chůze byla opravdu zdravá.

Správně nastavit svůj postoj je základ. V tomto případě začneme od hlavy, protože se díky očím, uším a nosu častokrát orientujeme v prostoru, což ovlivňuje celkové nastavení těla. Hlava a krk se pohybem otáčí a navádí tělo podle podnětů z okolí. Pokud je hlava vzpřímená a udržíme si uvolněný krk, mohou se záda přirozeně otáčet a volně pohybovat rukama.

Jednoduchá myšlenka vytažení hlavy, jako byste chtěli vyrůst, nebo se podívat za vysoký plot, Vám může pomoci. Brada a spodní čelist se při vzpřímení hlavy může až příliš zatlačit do krku. Pozor na to! Vzpřímená hlava by Vás neměla omezovat při polykání a dýchání.

Hrudník a břicho

Hrudník a břicho jsou dva segmenty-kostky vzpřímené věže, které často vůči sobě nesedí vzpřímeně. V případě, že je hrudník spadlý, je dýchání náročnější. Při dýchání používáme ramena, nebo stahujeme oblast krku. Břicho je vyklenuté, neudržuje se vzpřímené držení páteře, nepropojuje se pohyb rukou a nohou. Někdy stačí položit si ruku na hrudní kost a uvědomit si, že se hrudní kost při pohybu pohybuje před. Zkuste ji udržet vepředu a dýchat. Hrudník se při dýchání otevře do stran. Pocit širokého hrudníku, to je ono! Břicho a jeho funkce velmi souvisí s polohou pánve. Umístěte pánev nad paty. Přeneste dvě třetiny váhy těla na paty. Opět si pomozte rukou. Položte si dlaň na pás a ten postupně vytlačujte dozadu. Uvolní se prsty na chodidlech, pocítíte aktivitu břišních svalů a uvolnění hrudníku.

Čím je váha těla víc vepředu, tím víc se musí tělo snažit bránit pádu. Prsty na noze se stahují, je vyvinutý větší tlak na příčnou klenbu, přetěžují se lýtka, kolena jsou uzamčeny a propadávají dozadu. Chůze je tak tvrdá, těžkopádná a každý krok tak způsobuje tělu stres v podobě neodpruženého nárazu. Proto, abychom tyto nárazy dokázali ztlumit, je nutné mít nosné klouby odemčené. Kolena se v průběhu kroku nevystřídají úplně. Při konečném odrazu v chůzi je koleno pokrčené a stejně tak i před kontaktem paty se zemí. Chodidlo tak může být dostatečně uvolněné v kotníku a prsty se tak na zemi rozevřou a vytvoří stabilní oporu pro udržení těla při stání na jedné noze.

Tělo se do boty musí obout celé. Pokud mu bota překáží k přirozené funkci chodidla, toto cvičení nemusí potom dobře fungovat. Bota bude bránit rozevření prstů, zdvižená pata nutí tělo přesunovat váhu těla vpřed, a tak se snaha o korekci v určitém okamžiku změní na boj s možnostmi obuvi.

Pokud neumíme zkorigovat, napřímit tělo ve stoje, jen velmi těžko nám to půjde během chůze. To, co vidíme při stání, se objevuje i při chůzi. Hlava předbíhá tělo, spadlá ramena, břicho se nepodílí na stabilizaci trupu. Trup jednoduše visí, a tak chůze působí dojmem těžkopádnosti. Trpí tím nosné klouby, jako je koleno, bedra a v neposlední řadě samotná chodidla.

Chodidlo nás ale může naučit tělo unést, usměrnit nás, jak se postavit. Stejně tak cvičením a opakováním správného postoje můžeme tělo nastavit tak, abychom chodidlo mohli odlehčit. Vzpomeňme si na pokrčené koleno, uvolněné prsty na nohou, aktivní břicho, otevřený hrudník a uvolněný a prodloužený krk.

Přihlaste 10% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde