Přechod na barefoot

Be Lenka logo Be Lenka
02.12.2021
Přechod na barefoot

Rozhodli jste se udělat něco pro sebe a vyměnit konvenční obuv za barefoot a bolí Vás nohy? V první řadě nám dovolte Vás ujistit, že bolest nohou, či zad je při změně obouvacích návyků běžným jevem.

Obsah článku

Naše nohy v klasických botách výrazně zlenivěly. Tlustá podrážka pokazila stereotyp chůze, vložky a výstelky zase „odbřemenily“ nohy od toho, aby pracovaly tak, jak by přirozeně měly. Podpatky a nerovné podrážky zase způsobily nerovnoměrné zatěžování a přetěžování chodidla. Vysoké podpatky mají na svědomí i zkrácené achilovky. Toto všechno a mnohem víc mají na svědomí dlouhé roky v nevhodných botách.

Nemůžeme se proto divit, že změna obouvacích návyků je pro naše tělo opravdu velká věc. Ke každé změně je nutné přistupovat zodpovědně, opatrně a pomalu. Jak se říká „spěchej pomalu“ – a v případě změny obuvi opravdu platí, že to nejde vzít skokem, ale pěkně krůček po krůčku.

Pojďme se tedy společně podívat na to, jak úspěšně projít změnou obouvacích návyků a co na to říkají odborníci. Povíme si i o tom, co je v pořádku a prospěšné, a u čeho se zvedá varovný prst.

Jak začít?

Pomalu. Postupně. Vytrvale. Každý člověk je adept na barefoot lifestyle, a ne každému trvá přechod z klasické obuvi na barefoot stejně dlouho. V potaz je potřeba vzít vícero faktorů: Mám aktuálně problémy s nohami či páteří? Trápí mě špatné držení těla? Jsem zvyklý chodit naboso, nebo mám stále na nohách obuv? Úplný přechod na barefoot je velmi individuální.

Co na to říkají odborníci? Odborníci se shodují na tom, že je nutné začít pomalu, postupně, poslouchat svoje tělo a postupně přidávat čas strávený v barefoot botách. Varují, že prudká změna může vést k bolestivým stavům či zraněním. Může, ale i nemusí, protože je to opravdu individuální. Proč je to tak? Dlouholeté nošení obuvi s tlustou podrážkou a měkkými stélkami oslabilo svaly nohou, zkrátilo šlachy, ovlivnilo držení těla i stereotyp chůze. Naše nohy „zlenivěly“. Proto, pokud je najednou vystavíme situaci, na kterou sice byly stavěny, ale nejsou na ni zvyklé, mohou nastat problémy, které se ale dají řešit.

Dalo by se to přirovnat k situaci, jako když nám po zlomení nohy dají konečně dolů sádru. Jít si druhý den zaběhnout půlmaraton by nás asi jen těžko napadlo, co? Svaly je nutné nejdřív probudit, posílit a dostat do formy. Jak tedy odborníci doporučují postupovat? Všeobecně se radí začít s půlhodinkou denně v barefootech a postupně, po pár dnech, navyšovat čas. I tento progres je velmi individuální. Člověk, kterého netrápí žádné zdravotní problémy, a je zvyklý chodit naboso, si bude čas přidávat rychleji v porovnaní s člověkem, kterého trápí například kladívkové prsty či bolest kříže.

Na detailech záleží-jak přejít na barefoot

Jak se říká anglicky „devil’s in the detail“. Na detailech, při změně, ať už je jakákoliv, opravdu záleží. V tomto případě hraje velkou roli to, co si do barefoot bot obujeme a kam se v nich vydáme. Při přechodu na barefoot doporučujeme vyměnit i ponožky za barefoot typ. Zní to jako zanedbatelný detail, ale není tomu tak. Barefoot ponožky mají v porovnaní s klasickými šev přizpůsobený tak, aby nestlačoval prsty a poskytoval jim dostatek prostoru. Takže takový malý detail, jakým je změna ponožek, může přispět k jednoduššímu a rychlejšímu návratu ke zdravým nohám.

Stejně tak je podstatný i terén, po kterém chodíme, především pokud jsme barefoot začátečník. Tvrdé betonové či asfaltové podlahy nejsou všeobecně ideální pro naše nohy, proto se jim na začátku zkuste vyhnout. Doporučujeme jít v barefootech nejdříve do přírody, kde budou benefitovat z různorodosti povrchů. Máte na sobě poprvé barefoot boty? Projděte se po trávě. Dopřejte nohám zakusit svobodu a proberte svoje nohy po dlouholetém spánku chůzí po měkkém a členitém terénu.

Přecházíte na barefoot v zimě? Vezměte si boty do práce, na hodinku si je obujte, projděte se. Možná začínáte s barefooty s tlustší podrážkou a postupně přecházíte na tenčí. Pokud jsme si vyhlédli letní model s tenkou podrážkou, zkuste použít vhodnou vložku-tu můžete po čase kdykoliv vydělat. Pokud stále váháte, naši prodejci Vám ochotně pomohou a poradí.

Změna stereotypu chůze

Celý život našlapujeme s důrazem na patu. Pata se dotýká terénu první. V botách s tlustou podrážkou či podpatky to jinak ani nejde. Tento stereotyp chůze ale není správný. Důraz na zadní část chodidla nesprávně zatěžuje chodidlo a přenáší těžiště právě na paty, přenáší otřesy na koleno, a vzniká tak řetězová reakce negativně ovlivňující celé tělo. Mnoho lidí dokonce trpí bolestmi právě v této časti chodidla a jen málokdo by to připisoval právě špatnému způsobu chůze.

Přechod na barefoot boty přirozeně změní způsob, jakým člověk našlapuje – první kontakt s povrchem přichází přes přední část chodidla, případně celým chodidlem zároveň. Ke změně stereotypu chůze obvykle dochází přirozeně, jak si člověk zvyká na barefoot obuv. V některých případech je ale nutné vědomě změnit stereotyp, neboť je tak zažitý, že přirozená změna ne a ne přijít.

Jak zjistíme, že musíme změnit způsob, jakým chodíme? Jednoduše nás začnou bolet paty. V barefoot obuvi totiž nejsou tak chráněné podrážkou a výstelkou tak, jako v běžné obuvi, a proto otřesy a přenos váhy vnímají citlivěji, Pokud tedy pociťujete bolest v oblasti paty, začněte si všímat, jak našlapujete a snažte se to vědomě ovlivnit. Než si naše noha úplně zvykne na barefoot obuv, můžeme využít pomoc v podobě měkkých polštářků, které se vkládají do boty pod paty. Nebojte se, pokud i využijete takovouto berličku, zanedlouho se jí budete moct zbavit a užívat si stoprocentní barefoot. Chce to jen čas a nechat tělo si přirozeně zvyknout.

Jak pomoct chodidlům k pohodlnějšímu přechodu?

Při přechodu na barefoot můžeme využít i různé korekční pomůcky, především pokud nás trápí nějaký zdravotní problém, jako například halux, kladívkové prsty nebo bolest kříže. Na trhu jich najdeme velké množství. Za zmínku stojí například silikonové oddělovače prstů, které dostanou naše prsty do správné polohy, a tak jim ulehčí jejich cestu zpět k přirozenosti.

Prsty byly dlouhé roky utlačovány ve zúžených špičkách bot, stlačovány do polohy, která jim není přirozená, zaslouží si proto naši pomoc. Pomoct si můžeme i vložkami nebo polštářky, a to především v případě, že nás nohy při přechodu na barefoot pobolívají a chceme jim ulevit. Klasické boty většinou poskytují umělou oporu klenbě nohy, takže přechod k botám, které tuto berličku najednou nemají, může být pro nohy tak trochu terapie šokem. Ani v tomto případě se nemusíte bát, noha si zvykne a vzpomene si, že žádné berličky ani nepotřebuje a Vy si budete moct užívat si pocit chůze naboso plnými doušky.

Co dělat, pokud bolest neustupuje?

Jednoznačně vyhledat pomoc odborníků. Ne každý problém dokáže vyřešit změna bot a pokud je náš problém opravdu vážný, je nutné počítat s tím, že se odborníkům asi nevyhneme. To, že nohy či kříže při změně typu obuvi bolí, je normální jev. Klouby, svaly a vazy nošením nevhodné obuvi zapomněly, jak by měly ve skutečnosti fungovat. Pokud pociťujeme při přechodu na barefoot bolest nohou či zad, je to znak toho, že tělo cítí změnu a začíná s tím něco dělat.

Ale! Bolest nesmí být nesnesitelná a určitě se nesmí stupňovat. Je to podobné jako při cvičení. Pokud cvičíme svaly, které na to nejsou zvyklé, musíme počítat s tím, že přijde svalovka. Svalovka je dobrá, značí progres. Pokud je ale bolest silná, palčivá a stupňující se, může značit, že při cvičení došlo k úrazu. A to už dobré není. Přesně toto aplikujeme i při přechodu na barefoot. Pobolívání je v pořádku. Silná a neustupující bolest – vyhledáme odborníka.

Každá životní změna je velká věc. Změnit dlouholetý stereotyp není vůbec jednoduché. Jedna věc je přesvědčit mysl. Druhá věc je změnit naše tělo a jeho návyky, a právě tento typ změny nemůžeme přímo ovlivnit silou vůle, protože tělo potřebuje svůj čas, aby si zvyklo a změnu přijalo. Pokud chceme, aby změna proběhla úspěšně a aby byla trvalá, musíme na to jít postupně, promyšleně a vytrvale.

Jak hovoří odborníci na neurologii, mozku trvá 28 dní, než přijme změnu a další dva měsíce, aby přepsal staré vzorce a přijal změnu za trvalou. Proto není nutné nikam spěchat, na nic netlačit, aby nás případný diskomfort či neúspěch neodradily na cestě za lepším a zdravějším já. Drtivá většina lidí se shoduje na tom, že jednou barefoot-navěky barefoot. Za tu změnu to určitě stojí, i kdyby měla přicházet pomalu, krok za krokem. Metaforicky, i doslova ☺

Poznámka: Výše uvedené rady jsou radami odborníků, ale nenahrazují stanovisko lékaře, protože je každý člověk jiný. Be Lenka Vám poradí, jak nejlépe umí a poskytne to nejlepší na trhu, ale nepřebírá zodpovědnost za případné zranění či úrazy. V případě jakýchkoliv otázek či nejasností se obraťte na odborníky z oblasti fyzioterapie či ortopedie.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde