Zázvor v těhotenství

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Zázvor v těhotenství

Známe ho jako účinného bojovníka proti chorobám, přírodní prostředek na posílení imunity a na zahřátí v chladném období. Zázvor patří k nejoblíbenějším potravinám zejména na výrobu chutného a štiplavého zázvorového čaje. S jeho konzumací v těhotenství by však ženy měly být opatrné.

Hned poté, co žena zjistí, že je těhotná, učiní nezbytná opatření, aby se vyhnula všemu možnému škodlivému, co by mohlo nějakým způsobem uškodit její miminku. Samozřejmostí je zcela vynechat alkohol v těhotenství, ani káva v těhotenství by se neměla pít ve velkém množství. Kromě toho se těhotná žena musí vyvarovat užívání léků, protože ne všechny jsou v těhotenství bezpečné. Právě naopak, většina léků se v těhotenství nesmí užívat, nebo pokud se jinak nedá, tak vždy jen pod pečlivým dohledem lékaře.

V těhotenství se však třeba se vyhýbat i některým potravinám. Něco může těhotná žena pouze omezit a požívat v malém množství, a něco by měla během těhotenství vyloučit úplně. Často diskutovaným tématem je i zázvor v těhotenství. Jak to s ním tedy během těchto devíti měsíců je?

Zázvor v těhotenství

Zázvor je hotovým přírodním elixírem zdraví. Pomáhá při posílení obranyschopnosti organismu, ale kromě toho výborný je i na dochucení různých jídel v podobě mletého koření. Nejčastěji se zázvor konzumuje jako čaj. Buď si můžeme zakoupit hotový zázvorový čaj v čajových sáčcích, který dostaneme v každém obchodě s potravinami, nebo si můžeme připravit i čaj z čerstvého zázvoru, tedy z nastrouhaného kousku kořene zázvoru. Výborný je v kombinaci se šťávou z citronu, kdy při každém doušku doslova cítit, jak sílí naše imunita :-) Těhotná žena by to však se zázvorem rozhodně neměla přehánět.

Účinky zázvoru v těhotenství

Je pravdou, že ne každému zázvor chutná. Jsou lidé, kteří ho vůbec nemají rádi. A také je pravdou, že zázvor kromě toho, že posiluje imunitu, využívá se i na zmírnění ranních nevolností, pomáhá při nechutenství a trávení, vhodné je jeho užívání také v případě, že se objeví zvracení během těhotenství v důsledku nevolností. Zázvor je tedy dobrým pomocníkem i v těhotenství. Ale pouze tehdy, pokud se dodrží jeho správné dávkování.

Zázvor a těhotenství

Žádná nastávající maminka nechce uškodit svému děťátku, které jí roste v bříšku pod srdcem. Proto mnoho těhotných žen hledá informace o všech možných potravin, u kterých si nejsou jisté, zda je během těhotenství mohou konzumovat nebo ne. V případě zázvoru platí, že pokud se dodrží správné dávkování, zázvor bude bezpečný i během těhotenství. Většina čajových sáčků, které si můžeme zakoupit na pultech obchodů, je bezpečná, protože neobsahuje velké množství zázvoru. Je tedy dobré vždy si přečíst na krabičce od čaje jeho složení.

Zázvor v těhotenství - bezpečná denní dávka pro těhotnou ženu

Doporučené dávkování zázvoru během těhotenství není velké, vhodný je pouze 1 gram sušeného zázvoru (v čajových sáčcích) nebo 4 gramy čerstvého zázvoru denně. Více určitě ne. Pokud by těhotná žena přijímala velké dávky zázvoru, může nevědomky svému miminku ublížit. Přílišné dávky zázvoru v těhotenství totiž mohou ohrozit plod a dokonce vést k potratu.

Každá těhotná žena, která chce konzumovat zázvor během těhotenství, ať už v podobě zázvorového čaje, sušeného sladko - pikantního zázvoru, nebo jako součást jídel, by se měla raději poradit se svým gynekologem. Zázvorový čaj je možné zakoupit i v lékárnách. Těhotná žena se tak může i přímo s lékárníkem poradit o vhodnosti a bezpečnosti užívání zázvoru v těhotenství.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde