Dárek pro miminko

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Dárek pro miminko

Když se narodí miminko, chce ho samozřejmě vidět každý člen rodiny, i ten vzdálený. Návštěvy maminky s děťátkem v porodnici, a pak i doma, se neobejdou bez dárků.

Obsah článku

Dárek pro miminko do porodnice

Novorozenec si neuvědomuje, co se kolem něj děje, a proto nebuďte smutní, jestliže při dárku od vás neprojeví nadšení :-) Popravdě, dárek pro novorozence je více - méně dárkem i pro jeho rodiče. Může to být něco praktického pro miminko, co se rodičům při péči o něj sejde, nebo hračka pro miminko, kterou miminko využije, když trošku povyroste.

Ačkoli výbavička pro miminko je nakoupená už před jeho narozením, rodiče jistě potěší, pokud jim ostatní věnují nějakou potřebnou věc, bez které se následující dny plné pobíhání kolem novorozence neobejdou. Populární jsou tzv. Welcome sety, čili sada užitečných věcí pro miminko.

Oblečení

Nejčastěji se jako dárek pro novorozence kupuje oblečení pro děti. Dupačky, body, dětské ponožky, šaty pro holčičku nebo tričko pro chlapečka. Originálním dárkem je i dětské oblečení s vtipným nápisem.

Něco do výbavy

Nejčastěji se jako dárek pro novorozence kupuje oblečení pro děti. Dupačky, body, dětské ponožky, šaty pro holčičku nebo tričko pro chlapečka. Originálním dárkem je i dětské oblečení s vtipným nápisem.

Hračky

hodné je sáhnout po hračkách, které dítě bude moci využít co nejdříve - například dětská knížka do vody, chrastítka či kusadla, které se jistě sejdou, když se objeví prořezávání zoubků.

Originální dárek pro novorozence

Dnes jsou velmi populární dřevěné tabulky v různých tvarech se jménem dítěte a s jeho mírami při narození. Tyto tabulky je možné nechat si vyrobit na míru. Dostupné jsou ve tvaru jména dítěte, nebo obsahují rámeček na fotku.

Při výběru dárku pro novorozence je dobré zvažovat nejen to, zda jde o chlapečka nebo holčičku. Vhodné je zaměřit se na potřeby samotného novorozence a také na to, aby dárek rodičům svým způsobem usnadnil život v oblasti péče o dítě. Co může být lepším dárkem než něco, díky čemuž si maminka nebo tatínek bude moci i odpočinout? :-)

Novorozenec, který byl devět měsíců nošen v bříšku své maminky, očekává nošení i po příchodu na svět. Proč by tato úžasná blízkost jeho maminky měla přestat jen proto, že narozením se změnilo prostředí, ve kterém se děťátko nachází? Nošení dětí má úžasné výhody na fyzické a psychické zdraví a vývoj miminek, ale ovlivňuje i maminku. Navozuje pocity bezpečnosti, jistoty, dítě si osvojuje návyky nezbytné pro život, buduje se hluboký vztah a citová vazba mezi maminkou a děťátkem, nošení dokonce podporuje i tvorbu mateřského mléka. Nošení dětí přináší nesčetné výhody, můžete si o nich přečíst také v našem článku Proč nosit děti.

Šátek a nosič

Jako dárek pro novorozeně a pro čerstvé rodiče jsou tedy skvělým nápadem i pomůcky na nošení dětí - šátky a ergonomická nosítka. Nošení má blahodárné účinky pro novorozence a zároveň je super, že má rodič volné ruce, a tak během nošení zvládne udělat mnoho jiných věcí.

Šátky na nošení dětí jsou na nošení novorozenců nejvhodnější, zejména šátky utkané ze 100% organické bavlny, protože tento materiál je nejšetrnější k jemňoučké dětské pokožce. Zároveň jsou bavlněné šátky vhodné i pro maminky, které jsou v oblasti nošení začátečnice, protože se s nima dobře manipuluje. Pokud má šátek zkosené cípy, uzel, který vznikne po zavázáni úvazu, není velmi velký, což je také výhodou takových šátků. Všechny Lenka šátky na nošení dětí splňují výše uvedené podmínky, proto jsou na nošení novorozenců velmi vhodné. Zároveň však díky své gramáži poslouží i na nošení větších dětí, takže rodičům pomohou nosit děťátko opravdu dlouhodobě.

Jak vybrat velikost šátky na nošení dětí

Šátek je třeba vybírat podle konfekční velikosti oblečení, jaké nosí maminka / tatínek:

  • Délka šátku 4,2 mm: konfekční velikost 34 - 36
  • Délka šátku 4,6m: konfekční velikost 38 - 42
  • Délka šátku 5,2m: konfekční velikost 44 a více

Dárek pro miminko ke křtinám

Křtem se dítě stává součástí velké rodiny - církve. Při křtu jsou potřební rodiče dítěte a také kmotři. Kromě toho, že děťátko dostane krásnou bílou křestní košilku, celá rodina se sejde, aby oslavila tuto velkou událost a donese s sebou i dárek ke křtu.

Jako dárek na křtiny je velmi vhodné věnovat miminku dětskou obrázkovou modlitební knížku. Sice si ji ještě samo nebude vědět nějakou dobu přečíst, ale jednou se k tomu přece jen dopracuje :-) A dokud se tak stane, mohou mu ji číst rodiče.

Vhodné je věnovat děťátku i pamětní knížku. Většina těchto knížek nese název Památka na můj křest, Moje křestní knížka, Můj křest a podobně. Knihu lze zakoupit v běžném knihkupectví, nebo v knihkupectví s náboženskou literaturou a předměty. Je to velmi dobrý dárek, protože do knihy se zapíše datum křtu, jména kmotrů a je zde i prostor na fotografie. Takto si bude moci svůj křest připomenout člověk i v dospělosti.

Dárek pro miminko se jménem

Křest se točí kolem jména dítěte. Kněz potřebuje vědět jeho jméno, aby ho mohl oslovením pokřtít. Křest sestává z několika obřadů, při samotném křtu kněz opatrně lije vodu na hlavičku děťátka, přičemž říká: "Adame, já tě křtím ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého." (Místo jména Adam jde ledajaké jméno děťátka, kterým rodiče své dítě pojmenovali). Originální dárek na křtiny je tedy i takový, který obsahuje jméno dítěte.

Tipy na dárek se jménem ke křtu

  • dětská lžička se jménem dítěte
  • dětská láhev se jménem dítěte
  • bryndáček se jménem dítěte
  • polštářek a dětský ručníček s vyšitým jménem děťátka
  • růženec obsahující i zrnka s písmeny jména dítěte
  • sada na výrobu otisku dětské ručky nebo nožky

Dárek pro rodiče

V neposlední řadě se narození dítěte spojuje i s jeho rodiči :-) Rodiče miminka můžete potěšit lahví kvalitního vína, přinést jikm bonboniéru, kyticí květin, nebo je můžete rozesmát vtipnou knihou o tom, jak zvládnout příchod dítěte do domácnosti:) Velké oblibě se dnes těší i oblečení a doplňky s vtipnými nápisy, například tričko s nápisem Otec / Máma použitým v různých větách nebo doplňky jako zástěry, kravaty či ponožky. Fantazii se meze nekladou a o zábavu během oslavy křtu bude postaráno.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde